Cigániková: Ugyanolyan előítéleteik vannak, mint a gyilkosnak, aki megölt két embert

2022. október 19. - 15:04 | Belföld

Nem érti az SaS, hogy miért elfogadhatatlan a koalíció és a parlament nagy része számára a partneri együttélésről szóló javaslatuk. Azt sem értik, hogy melyik része lehet ellentétes a kormány programjával. A meleg – és hetero – párok együttélését megkönnyítő javaslat csak 50 szavazatot kapott a parlamentben, a Sme rodinától egyetlen igen szavazatot sem kapott, az OĽaNO-frakcióból csak 17-en szavazták meg. Az SaS mellett a Hlas képviselői nyomtak a legtöbben igent.

Cigániková: Ugyanolyan előítéleteik vannak, mint a gyilkosnak, aki megölt két embert
Illusztrációs felvétel (Fotó: TASR)

Tragédiának tartják az SaS képviselői, hogy az általuk minimalista javaslatnak nevezett jogszabályt sem volt képes második olvasatba utalni a parlament a szerdai szavazás során.

A 133 jelenlévő képviselő közül csak 50-en támogatták, vagyis a 102 szavazó közül 37 ellenezte, 15 tartózkodott, 31 pedig nem szavazott. Ha a 102 ember közül 52 igent nyomott volna, akkor a jogszabály második olvasatba került volna.

Az OLaNO-frakcióból csak 17 igent kapott, a Sme rodinából senki sem támogatta a javalsatot. Az SaS mellett igennel szavazott a Za ľudí három megmaradt képviselője, és a Hlas több képviselője is. A Smer képviselői nem szavaztak, a fasiszta ĽSNS-s és a pártból kilépett képviselők ellene szavaztak. Egy pici pozitív elmozdulás tapasztalható október elejéhez képest: akkor Tomáš Valášek (PS) ennél erősebb javaslatát csak 30 képviselő támogatta.

Az SaS nem érti, hogy mi a baj a tervezetével

Az SaS képviselői nem értik, hogy a koalíciós pártok miért nem támogatták a javaslatukat, vagy ha valami nem tetszett benne, miért nem juttatták legalább második olvasatba, ahol módosítani tudták volna.

„Nem tudom, hogy mi az, ami nem tetszett nekik – mondta Ondrej Dostál, a javaslat egyik kidolgozója. – Valóban csak a legalapvetőbb jogokat írtuk bele, ez még csak nem is regisztrált párkapcsolat lett volna, hanem partneri együttélés.”

A jogszabály egy közjegyzői okirattal igazolt párkapcsolatot tett volna lehetővé, tehát nem is anyakönyvvezető kötötte volna össze a partnereket. Joguk nyílt volna beletekinteni a másik egészségügyi dokumentációjába, örökölhettek volna a másik halála esetén, és özvegyi nyugdíj is járt volna. A jogszabály mindezt nemcsak az azonos nemű, hanem a hetero párok számára is lehetővé tette volna.

Richard Sulík pártelnök kijelentette, hogy a jövőben csak olyan kormánynak lesznek tagjai, amely a kormányprogramba írja a regisztrált párkapcsolat elfogadását, és azt a kormányalakítás utáni hetekben meg is valósítja.

Csak alibi volt a terrort elítélő nyilatkozat elfogadása

Jana Bittó Cigániková (SaS) szerint azért is meglepő a szavazás eredménye, mert egy nappal korábban még a parlament 119 képviselője szavazott a melegek elleni terrorcselekményt elítélő határozat ellen. Ebben a képviselők arra is felszólították a kormányt, hogy teljesítse a programjában vállaltakat, és javítsa a kisebbségek és közösségek, köztük az LMBTQ közösség jogait is.

„Most már látom, hogy a nyilatkozat elfogadása csak alibi volt, amire lehet mutogatni, hogy tettek valamit a melegek jogaiért” – jelentette ki Cigániková a szavazás után.

Azt is csak álindoknak tartja, hogy egyes OLaNO-s képviselők arról beszélnek, hogy saját javaslattal állnak elő, amely ráadásul az SaS javaslatánál kevesebb jogot biztosítana az LMBTQ-embereknek. „Csak egy rossz vicc, amit a kormánytól hallunk, hogy saját javaslatot készítenek, amely még gyengébb lesz. Ha a képviselők tényleg akarták volna, akkor a törvényt második olvasatban is módosíthatták volna” – jelentette ki Cigániková. Szerinte a szavazás megmutatta, hogy milyen is valójában a parlament.

„Nem akarták elfogadni, mert ugyanolyan előítéleteik vannak, mint a gyilkosnak, aki megölt két embert” – üzente a törvényt elutasítóknak az SaS-es képviselő.

Az OĽaNO nem reagált konkrétan a szavazásra. A párt frakcióvezetője csak annyit írt a facebookra, hogy minden képviselőjük a saját akarata szerint döntött. Azt azért hozzátette, hogy a kormányprogramot szeretnék megvalósítani. „Az OĽaNO továbbra is kiáll a kisebbségekkel szembeni kötelezettségei mellett, amelyek a kormányprogramból következnek” – írta a frakcióvezető.

Az SaS javaslatát a melegek is bírálták

Nem voltak megelégedve az SaS javaslatával a melegszervezetek sem, mivel túl kevésnek tartották azt. A melegjogokkal foglalkozó Inakosť kezdeményezés kifogásolta, hogy a partneri kapcsolatot csak közjegyzői okirattal ismerik el, kérdés, hogy mivel igazoltál volna, ha ezt kérik tőlük a hivatalok.

A jogszabály elutasítását azonban sajnálják.

„Csalódásunkat fejezzük ki a javaslat elutasítása miatt, amely lehetővé tette volna a partneri kapcsolatokat – tájékoztatott álláspontjáról a szervezet. – A részvétnyilvánítások és az LMBTQ-emberek elleni gyűlölet elutasítása csak üres szavak, ha nem töltik meg tettekkel.”

A szervezet olyan intézkedéseket kér a kormánytól és a parlamenttől, amelyek garantálják az LMBTQ emberek biztonságát és egyenlő jogokat biztosítanak számukra.

- lpj -