Cigányok az új migránsok Olaszországban, csak van velük egy „baj”

2018. június 19. - 20:11 | Külföld

Az Európai Unió általános szabályai alapján egyetlen európai állampolgár sem utasítható ki etnikai alapon - jelentette ki Alexander Winterstein, az Európai Bizottság helyettes szóvivője brüsszeli sajtótájékoztatóján kedden.

Cigányok az új migránsok Olaszországban, csak van velük egy „baj”
wikipédia

A szóvivő arra reagált, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter - aki egyben miniszterelnök-helyettes is - a Telelombardia nevű televíziónak hétfőn nyilatkozva az Olaszországban élő romák összeszámlálása mellett foglalt állást, és sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a romák nem utasíthatók ki Olaszországból.

A szóvivő aláhúzta: az uniós szabályok e tekintetben világosan fogalmaznak. Minden uniós állampolgár joga, hogy szabadon utazhasson az Európai Unió tagországai között - tette hozzá.
Bírálta a javaslatot Salvini pártja, a Liga koalíciós partnere, az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) is. Az M5S vezetője, Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes óva intett, hogy egy etnikai alapon végrehajtott népszámlálás az olasz alkotmány rendelkezéseibe ütközik.

Paolo Gentiloni korábbi miniszterelnök a Twitteren arra figyelmeztetett: "Tegnap a menekültek, ma a romák, holnap pedig pisztolyt mindenkinek." Salvini a nap folyamán a bírálatokra azzal válaszolt, hogy nem tervezik az Olaszországban élő cigányság hatósági regisztrációját, sem az ujjlenyomatok nyilvántartását. Hangsúlyozta, hogy mindössze helyzetképet kíván alkotni a cigánytelepeken élőkről, s megvédené a romagyerekek jogait, akiket szerinte tolvajlásra és törvénytelenségekre neveltek. "Nem hagyom magam megállítani, első helyen az olaszok vannak és a biztonságuk" - hangoztatta Salvini.

Az olasz baloldali ellenzéki erők is élesen bírálták Salvini felvetését, "fasiszta módszerekkel" vádolva a bevándorlásellenes Liga vezetőjét. "Az olasz törvények értelmében tilos az etnikai alapú számlálás. Ehhez jön, hogy rendelkezésre állnak adatok olyan emberekről, akik hivatalos vagy nem hivatalos telepeken élnek. Az a kevés roma, aki Olaszországban illegálisan él, hontalan, s ilyenként nem utasítható ki az országból" - hangsúlyozta Carlo Stasolla, a Július 21. nevű jogvédő csoport elnöke.

Marcello Zuinisi a Nazione Rom roma jogvédő egyesület szóvivője elmondta: az Istat olasz statisztikai hivatal 2017-ben dossziét állított össze az olaszországi romákról, így egy újabb számlálás szükségtelen. A roma jogokért is síkra szálló Associazione 21 Luglio egyesület szerint a kisebbség mintegy 26 ezer tagja él hevenyészett cigánytáborokban, s köztük csak hétezren rendelkeznek olasz állampolgársággal.

MTI