A cigisdobozon találkozott intubált önmagával a kőműves

2016. október 5. - 13:22 | Belföld

Egy cseh férfi azt állítja, hogy ő szerepel a fotók egyikén, melyek az Európai Unióban forgalmazott cigaretták dobozain szerepelnek.

Pavel Vrána 2004-ben egy felújítás során leesett egy benzinkút tetőszerkezetéről. A hatméteres zuhanást követően koponyatörést szenvedett, életveszélyes állapotban került kórházba - ahol lélegeztetni kellett. Állítása szerint ekkor készült róla a fotó, amely az alábbi grafika jobb felső sarkában látható:

A férfi végül szerencsésen felépült, de azt mondja, hogy a fotó kellemetlen élményeket idézett fel számára, és ismerősei százai hívták föl, hogy jól van-e. "Halottat csináltak belőlem a cigisdobozokon" - mondja, mivel a fotó alatt található szöveg szerint "A dohányzás szélütést és egészségkárosodást okoz".

Megvásárolták a szerzői jogokat

Az Európai Bizottság közben azt állítja, hogy minden cigisdobozokon megjelenített fotó szerzői jogával rendelkeznek.

"Több panasz is érkezett hozzánk olyan személyektől, akik felismerték magukat a lélegeztetőgépes fotón" - nyilatkozta az Európai Bizottság szóvivője, Aikaterini Apostola.

Közben nem a cseh munkás az első, aki azt állítja, hogy őt ábrázolja a fotó. Egy osztrák nő két hete jelezte, hogy szerinte elhunyt német férjét ábrázolja a kép, és jelentkezett egy német férfi is, "az agyműtétem után készült rólam ez a kép" - mondta ő.

Az Európai Bizottság szóvivője ugyanakkor leszögezte: a felvételen egy német színész szerepel, akinek nevét - személyiségi jogaira hivatkozva - nem kívánják nyilvánosságra hozni.

(para/SME)