Cinikusan reagált a Kreml az Ukrajnába küldendő szlovák és lengyel MiG-29-esekre

2023. március 18. - 08:20 | Belföld

Eduard Heger megbízott kormányfő kormánya pénteken online döntött arról, hogy Szlovákia átadja Ukrajnának 13 leszerelt MiG-29-es vadászgépét. Ugyanígy döntött Lengyelország is korábban. Erre reagált most a Kreml.

Cinikusan reagált a Kreml az Ukrajnába küldendő szlovák és lengyel MiG-29-esekre
Fotó: TASR

"Mint azt már korábban is hangsúlyoztuk, a különleges hadművelet végkimenetelét ennek a technikának a beszállítása semmilyen módon nem változtatja meg. És természetesen mindet megsemmisítjük" - üzente Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az újságíróknak. Oroszország különleges hadműveletnek nevezi a kezdetektől Ukrajna megszállását.

A szlovák kormány a várakozásoknak megfelelően, pénteken online ülésen döntött arról, hogy Szlovákia átadja a már nem használt MiG-29-es gépeit Ukrajnának, kiegészítve néhány üteg KUB légvédelmi fegyverrendszerrel. Heger szerint a miniszterek egységesen támogatták a döntést. Jaroslav Naď védelmi miniszter szerint mintegy 900 millió euró értékben kapunk érte ellentételezést.

Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön jelentette be, hogy Lengyelország egy tucat MiG-29-est küld Ukrajnának, közülük 4-et már az elkövetkezendő napokban.

(TASR)