Ciprus napsütéssel és pénzzel akarja ösztönözni a külföldi filmeseket, hogy forgassanak náluk

2018. október 11. - 09:25 | Kultúra

Több mint háromszáz napsütéses nappal és rendkívül kedvező finanszírozási csomaggal vonzza a világ minden tájáról a filmes produkciókat Ciprus, amely a helyi filmgyártás fellendülését várja az ösztönzéstől.

A mediterrán szigetországban október 9. és 12. között első alkalommal szerveztek nemzetközi filmes találkozót a kezdeményezés népszerűsítésére. A konferencián a világ minden tájáról és Ciprusról mintegy 120 producer és filmkészítő vesz részt. A ciprusi Sunday Mail beszámolója szerint Hollywoodból, Bollywoodból, a brit Pinewood filmstúdióból, továbbá Németországból, Olaszországból, Ausztráliából, Franciaországból és Svédországból is érkeztek érdeklődők.

A ciprusi illetékesek kiemelték, hogy a külföldi produkciókat fejlett infrastruktúrával, képzett filmes szakemberekkel várják, és a produkciós vállalatok a költségeikből akár 35 százalékos visszatérítéssel is számolhatnak.

A ciprusi rendezők céhének vezetője, Diana Papadaki elmondta: a rendezvénnyel fontos lépést tettek azért, hogy a filmvilág minél szélesebb körben megismerje a ciprusi lehetőségeket. Hozzátette: reméli, hogy a szigetre érkező nemzetközi produkciók ciprusi rendezőket is alkalmaznak majd.

A konferencia résztvevői péntekig több potenciális forgatási helyszínnel, köztük Páfosszal és Lefkarával, Larnakával és Limasszollal is megismerkedhetnek.

Az Invest Cyprus nemzeti beruházási ügynökség illetékese, Lefteris Eleftheriou "természetes filmstúdióként" ajánlotta a filmesek figyelmébe a szigetet, amely Los Angelesszel egy szélességi körön fekszik.

(MTI)

Címkék: Ciprus