Čislák felhizlalja 12 millióval a mentőszolgálatot, amelynél dolgozott

2015. október 9. - 10:58 | Belföld

Novembertől növeli az állami kifizetéseket a légi mentők számára. Négy év alatt legalább 12 millióval több pénzhez juthatnak.

Čislák felhizlalja 12 millióval a mentőszolgálatot, amelynél dolgozott
Illusztráció (Fotó: TASR)

Szlovákia mind a hét helikopteres mentőszolgálati állomásán 2009-től az Air Transport Europe-nak van monopóliuma. Viliam Čislák (Smer-SD) egészségügyi miniszter 2007-ig ennél a poprádi társaságnál dolgozott, és ezt az önéletrajza is tartalmazza.

"A miniszter úr dolgozott állami kórháznál és magánkórháznál, állami és magán-mentőszolgálatnál, dolgozott egyszerű orvosként, de menedzserként állami és magáncégnél egyaránt. Ilyen alapon semmilyen dokumentumot nem írhatna alá a minisztériumnál" - jegyezte meg Peter Bubla szóvivő.

A minisztérium és az ATE is állítja, hogy a kifizetések megemelése szükségszerű. Azzal érvelnek, hogy a cég számára veszteséges ez a tevékenység, miközben a kifizetések már 10 éve nem változtak. "A szolgáltatónak gondja akadt a mentőállomások működésének biztosításával" - jegyezte meg Bubla.

Ján Figeľ KDH-elnök hétfői sajtótájékoztatóján bírálta, hogy

a fizetéseket két évvel azután emelik, hogy kiadták a hatéves licenceket a hét állomás működtetésére, miközben az ATE a kifizetések eddigi mértéke alapján érdeklődött a licenc iránt.

Zuzana Turočeková, az ATE szóvivője elárulta, hogy már 2007 óta tárgyaltak a minisztériummal a kifizetések emeléséről, épp ezért számítottak azok jövőbeli emelésére.

Tomáš Szalay, a Közép-Európai Egészségpolitikai Intézet elemzője szerint különös, hogy számítottak erre, ugyanis a cég tudta, mit vállal, ismerte a feltételeket. Az sem világos számára, hogy miért most emelik a kifizetéseket, és nem két évvel ezelőtt, amikor ennek eredményeként a tenderen nőhetett volna a konkurencia. Úgy véli, a minisztérium viselkedése nem éppen helyes, és új tender kiírását javasolná.

A minisztérium erre úgy reagál, hogy egyetlen versenypályázaton sem szabtak meg olyan árbeli feltételeket, amelyek megváltoztathatatlanok a vonatkozó időszak alatt. Hozzátették, hogy tüzetesen átnézték a cég könyvelését is, amiből kiderül, hogy a mentőszolgálati tevékenységet veszteségesen végzik, és Turočeková szerint csak a cég más tevékenységeivel tudják ezt finanszírozni.

Aktuality.sk/para