Civakodnak az ukrajnai egyházak, a római pápa a békebíró

2023. március 28. - 21:54 | Külföld

Ferenc pápa kész közvetíteni a Moszkva által kánoninak tekintett Ukrán Ortodox Egyház (UPC), és a skizmatikusnak tartott - az ukrán állam segítségével létrehozott - Ukrajna Ortodox Egyháza (PCU) közötti tárgyalásokon az UPC szerzeteseinek a kijevi Pecserszka Lavra barlangkolostorból való kiutasítása ügyében - közölte Leonyid Szevasztyjanov, az orosz ortodox Óhitűek Világszövetségének elnöke kedden a TASZSZ-hírügynökséggel, a pápával folytatott személyes beszélgetésére hivatkozva.

Civakodnak az ukrajnai egyházak, a római pápa a békebíró
AP Photo

Az Oroszországi Ortodox Egyház által történelminek tekintett UPC szerzeteseinek az ukrán kormány ultimátuma értelmében szerdai határidővel el kell hagyniuk a kolostort, vagy át kell pártolniuk a rivális egyházhoz.

"Azt mondta (a pápa), hogy kész közvetítést vállalni, hogy az UPC és a PCU minden személyes kérdést meg tudjon beszélni. Közvetítő lehetne, segíthetne az UPC-nak megvédeni az álláspontját. (...) Ha probléma van a kapcsolatfelvételben, az álláspont közlésében, kész közvetíteni" - mondta Szevasztyjanov, aki levelezésben áll a katolikus egyházfővel.

Kijelentette, hogy a pápának a békére és a tárgyalásokra való felhíváson kívül nem áll rendelkezésére más jogi mechanizmus a segítségnyújtásra.

"Ő csak békére, párbeszédre és tárgyalásokra szólíthat fel. A Lavra esetében a hely szentségének tiszteletben tartására szólít fel, hogy hagyják abba a most zajló akciókat, de nincsenek olyan jogi mechanizmusai, amelyekkel konkrétan beavatkozhatna" - mondta Szevasztyjanov.

Az óhitű tisztségviselő a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy a pápa elfogadhatatlannak tart minden agressziót az UPC-nek a kijevi Pecserszka Lavrában, "az Istenanya földi otthonában" élő szerzetesei ellen.

"Tehát a PCU és a hatóságok minden követelését tárgyalások formájában kellene érvényesíteni, kifejteni követeléseiket és közös megegyezéssel megállapodni" - mondta.

Korábban Kirill, Moszkva és Oroszországi pátriárkája "borzalmas cselekedetnek" minősítette, hogy az ukrán hatóságok a barlangkolostor elhagyására akarják rákényszeríteni az általuk oroszbarátnak nevezett, ezáltal megbélyegzett szerzeteseket. Felszólította a helyi ortodox egyházak vezetőit, Ferenc pápát, António Guterres ENSZ-főtitkárt és más vallási vezetőket, valamint a nemzetközi szervezetek képviselőit, hogy "tegyenek meg minden lehetséges erőfeszítést" a szerzetesek kiutasításának és a kolostor kényszerű bezárásának megakadályozására.

(1/3) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: