Civil Napok – jön a szlovákiai magyar szervezetek első konferenciája!

2023. november 13. - 14:50 | Régió

Az első alkalommal, november 29-30. között kerül sor a Civil Napok elnevezésű konferenciára, amelynek Komárom városa ad otthont. A kétnapos esemény legfőbb célja, hogy teret adjon a szlovákiai magyar civil szervezeteknek, valamint mindenki másnak is, aki a közösségért szeretne tenni. Az érdeklődőknek lehetőségük lesz részt venni számos előadáson, interaktív programokon, és talán az egyik legfontosabb dolog, hogy ez idő alatt tanulhatnak egymástól.

Civil Napok – jön a szlovákiai magyar szervezetek első konferenciája!
Fotó: Pixabay - illusztráció

„Várunk minden érdeklődőt, mindenkit, aki aktívan bekapcsolódik a közösségi életbe. Jó lehetőség arra, hogy olyan emberekkel találkozzunk, akiknek ugyanaz a céljuk, inspirálódhatunk a kötetlen beszélgetésekből, az előadásokból, tehát mindenki gazdagodhat valamivel” – mesélt portálunknak a program részletes összeállításáról Lelovics Andrea.

Az esemény megnyitása után elsőként a hálózattudományról hallhatnak a jelenlévők, amiről az utóbbi években bebizonyosodott, hogy egy igazi sikertudomány. Az ezt követő előadás a szociális gazdaság és a társadalmi vállalkozások szlovákiai helyzetéről szól majd. A civil szervezetek finanszírozásáról, a szlovákiai magyar fiatalok önkéntességéről, de még a közösségi média szerepéről is készülnek előadással. A program és az előadások részletes leírása IDE kattintva elérhető.

A konferencia első napja teljesen nyitott mindenki számára, de fontos tudnivaló, hogy a részvétel regisztrációhoz kötött, amely bárki számára elérhető.

A második napra már több hónapja zajlanak az előkészületek, mivel az önkéntes szakemberek célja egy teljes hálózat kiépítése. A résztvevők toborzása már akkor elkezdődött, mivel fontos, hogy a témában tevékenykedő aktivisták, szakemberek a részesei legyenek.

„Ez nem azt jelenti, hogy zárt csoportokban dolgoznának, hiszen ide is várjuk az érdeklődőket, akik hosszútávon vállalják az önkéntes munkát ezekben a csoportokban. A különbség leginkább abban rejlik, hogy az első nap passzívabb lesz a hallgatóság számára, a hangsúly inkább információbefogadásról szól.”

A tervek szerint ezen a napon a résztvevők aktívan fognak dolgozni, tehát bekapcsolódnak az adott témakört érintő részletekbe is. Nem általánosságban fognak beszélgetni a különböző problémákról, hanem itt már konkrét megoldások keresése lesz a középpontban. A következő egy évben már aprólékosan kidolgozott lépések alapján fognak együttműködni. Mindeközben a munkáikat segíteni fogják profi facilitátorok, akik odafigyelnek arra, hogy a nap végére kézzel fogható eredményeik legyenek.

„Szeretnénk rámutatni a közös munka fontosságára, valamint arra, hogyan gondolkodhatnánk inkább hálózatokban. Vannak újféle metodológiák, jogi formák, amelyekről sajnos nagyon keveset lehet hallani, ezért is tartom fontosnak behozni ezeket a témákat a szlovákiai magyar közegbe” – zárta Lelovics Andrea.


(Bokros Bia)