A Civil Szervezetek Kamarája kéri, utasítsa el a parlament az SNS javaslatát

2024. április 2. - 20:27 | Belföld

A Civil Szervezetek Kamarája felszólította a parlamenti képviselőket, hogy utasítsák el a nonprofit szervezetekről szóló törvény módosítását.

A Civil Szervezetek Kamarája kéri, utasítsa el a parlament az SNS javaslatát
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A javaslatot az SNS terjesztette be. A kamara diszkriminatívnak, valamint a szlovák és az európai jogszabályokkal ellentétesnek tartja a javaslatot, és szerintük a Magyarországon hatályos törvényhez hasonlatos. A javaslat egyebek mellett kimondja, hogy az évi 5000 euró feletti külföldi támogatásban részesülő szervezeteket „külföldről támogatott szervezeteknek" kellene minősíteni.

A kamara szerint a módosítás minden civil szervezetet negatívan érintene, és semmilyen módon nem javítaná a civil szektor átláthatóságát.

„Ez a törvény hátrányosan érintené az aktív állampolgárokat, alapvető különbséget tesz a magántőke különböző formái között, megbélyegzi a civil társadalmat, és aránytalanul megnő az állami bürokrácia”

– mondta Marcel Zajac, a kamara elnöke.

Katarína Batková, a Polgári Platform a Demokráciáért (Občianska platforma pre demokraciu) munkatársa úgy látja, az SNS képviselőinek javaslata megegyezik a magyarországi „civilellenes" törvénnyel.

„Korlátozza a tőke szabad mozgását az Európai Unión belül, ami azt jelenti, hogy ellentétes az EU alapszerződéseivel, amelyek pedig elsőbbséget élveznek a szlovák törvényekkel szemben. Súlyosan sérti az állampolgárok alkotmányban rögzített egyesülési jogát, az alapvető jogok és szabadságok védelméről szóló európai chartájában foglaltakat”

– mondta Batková. Zajac hozzátette: egy hasonló törvény komolyan rontotta Magyarország „nemzetközi megítélését, veszélybe kerültek miatta az uniós támogatások, és végül az Európai Unió Bírósága megsemmisítette".

A Civil Szervezetek Kamarája felszólította a kormányt, hogy utasítsa el a javaslatot, és kezdjen párbeszédet a civil szféra képviselőivel az állam és a civil társadalom kapcsolatának valós problémáiról.

Az SNS-frakció képviselői nyújtották be a nonprofit szervezetekről szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatot, amivel a nonprofit szervezetek finanszírozásának jobb átláthatóságát akarják elérni. „Külföldről támogatott szervezetté” minősítené az évi több mint 5000 euróval támogatott civil szervezeteket, módosítaná az egyesületek éves beszámolójának tartalmára, valamint az adományozók adatainak nyilvánosságra hozatalára vonatkozó szabályokat.

TASR

Címkék: civil szervezetek, SNS