Civilek tettek feljelentést Kotlebáék homofób óriásplakátjai miatt.

Az Emberi Jogi Intézet (Inštitút ľudských práv - IĽP), a Slovak Political Watchdog (SPW) és a Szivárványos Szlovákia (Dúhové Slovensko n.o) civil szervezetek hétfőn feljelentést tettek az ĽSNS párt és annak államfőjelöltje, Marian Kotleba ellen. Úgy vélik ugyanis, hogy Kotleba "A család férfi és nő. Stop LGBT!" feliratú óriásplakátjai diszkriminációra és az emberi jogok megsértésére szólítanak fel a lakosság egy részének kárára.

Civilek tettek feljelentést Kotlebáék homofób óriásplakátjai miatt.

"Minden arra utal, hogy megsértették a büntető törvénykönyv 424-es paragrafusát, amely a szexuális irányultság miatti gyűlöletkeltésről szól. Valóban megfontolandó, hogy a Stop LGBT! szókapcsolat nem tekinthető-e bizonyos személyek elleni fizikai támadásra való felszólításnak, tekintettel arra, hogy ki mondja ezt, de az értelmezést a bíróságra hagyom" – mondta Daniel Grejták, az IĽP jogásza.

A civil szervezetek egy petíciót is indítottak, mellyel azt a céget akarják megszólítani, amely bérbe adta a hirdetőfelületet. Azt akarják elérni, hogy távolítsa el a kifogásolt tartalmat. A petíciót az első napon több mint háromezer-ötszázan írták alá.

(TASR)