Čižnár 10 év után akkora beismerést tett, amivel ellopta ezt a mai napot

Dobroslav Trnka volt főügyész a múltban (2008-2009 környékén) lejátszott Jaromír Čižnár jelenlegi főügyésznek egy részletet abból a hangfelvételből, amelyen a „néhai Határ úr” szponzori adományokról beszélt. Ezt csütörtökön jelentette ki Čižnár, hozzátéve: akkor nem tudta, hogy a Gorilla-ügyről lehet szó, és meggyőződése, hogy az ügyet az akkori főügyésznek kellett volna továbbítania a rendőrségnek. Čižnár állítása szerint nem hallotta az egész hangfelvételt.

Čižnár 10 év után akkora beismerést tett, amivel ellopta ezt a mai napot
Jaromír Čižnár (Fotó: TASR)

A főügyészt bevallása szerint akkor nem érdekelte, hogy a Smer-SD elnökének volt személyi titkára mit mondott a választások előtt kapott szponzori adományokról. Erről kész nyomozó előtt is vallani. Arra a kérdésre, hogy ezt miért nem tette meg már korábban, azt válaszolta, hogy abból a rövid részletből, amelyet hallott, nem tudta megítélni, hogy a Gorilláról van-e szó.

„Ma már tudom, és azt akarom, hogy hallgasson ki egy nyomozó” – tette hozzá.

František Határ, Robert Ficónak, a Smer-SD elnökének volt személyi titkára korábban tagadta a Gorilla-ügyiratban szereplő információt, miszerint 2006-ban járt volna a konspirációs lakásban. Az ügyiratot névtelenül tették közzé 2011 decemberében, Čižnár számára pedig maximálisan ekkor ki kellett derüljön, hogy a felvételrészlet, amit néhány évvel korábban hallott, erre utal. Ennek ellenére máig hallgatott róla.

Trnka tagad:

Dobroslav Trnka a SME riporterének kérdésére azt mondta, soha nem rendelkezekett ilyen felvétellel, és ennek megfelelően azt nem is játszhatta azt le az akkoriban a kerületi ügyészségen dolgozó Jaromír Čižnárnak.

A Gorilla-iratok tartalma annak idején tüntetéseket váltott ki, illetve a dokumentumban említett személyekkel és pénzügyi csoporttal szemben megfogalmazott kritikákat. A bűnüldöző szervek korábban arról tájékoztattak, hogy a beszerzett bizonyítékok nem teszik lehetővé a nyomozóknak, hogy eljárást indítsanak konkrét személy ellen.

A Trnka és Marian Kočner vállalkozó közötti párbeszédet rögzítő hangfelvétellel kapcsolatban Čižnár elmondta: ezzel az üggyel a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) foglalkozik. Kočner  jelenleg előzetes letartóztatásban van a televíziós váltók ügyével összefüggésben. 

Az utóbbi hangfelvételt Milan Lučanský rendőrfőkapitány elmondása szerint a Ján Kuciak újságíró meggyilkolását vizsgáló nyomozócsapat szerezte meg. Az első kiértékelés után megállapították, hogy ennek tartalma nincs összefüggésben a gyilkossággal.

(TASR)