Čižnár azt állítja, Trnka lejátszott Ficónak egy hangfelvételt, amire az exkormányfő kipenderítette őt

2021. szeptember 7. - 11:17 | Belföld

Jaromír Čižnár korábbi főügyész kedden a Pozsonyi 1-es számú járásbíróságon azt mondta, előde, Dobroslav Trnka vádlott 2008 és 2009 között találkozni akart a Smer-SD elnökével, Robert Ficóval, a találkozót pedig Čižnáron keresztül akarta elintézni.

Čižnár azt állítja, Trnka lejátszott Ficónak egy hangfelvételt, amire az exkormányfő kipenderítette őt
Jaromír Čižnár (Fotó: TASR)

Čižnár a vallomásában elmondta, Trnka végül találkozott Ficóval a kormányhivatalban, ahol egy hangfelvételt is lejátszott neki.

„A vádlott lejátszotta egy notebookból a hangfelvételt a kormányhivatalban, amelyen felismertem a kormányhivatal korábbi igazgatója és a Smer-titkárság igazgatójának, František Határnak a hangját“ – mondta Čižnár, azt azonban nem tudta megmondani, hogy a Gorilla-hangfelvétel egy részletéről volt-e szó.

Az exfőügyész azt állítja, a találkozóra az esti órákban került sor, Fico pedig kipenderítette Trnkát, miután lejátszotta a hangfelvételt. Előtte azt kérdezte tőle, „mi akar ez lenni“.

„Az egész találkozó a lejátszással együtt megközelítőleg 20 percig tartott. Nem örülök, hogy részt vettem a találkozón“ – tette hozzá Čižnár.

A felvételen szereplő másik személyt Čižnár nem ismerte fel. A Különleges Ügyészi Hivatal ügyészének arra a kérdésére, hogy Jaroslav Haščák lehetett-e, Čižnár azt válaszolta, nem ismeri az üzletembert, nem ismeri fel a hangját sem.

Čižnár munkakapcsolatban állt Trnkával. „Barátok voltunk, együtt dolgoztunk. Nem ítélem el" – szögezte le. Elmondta, hogy Ficóval baráti viszonyt ápolt, iskolatársak voltak. Megjegyezte, társasági összejöveteleken találkoztak, de a magánéletben nem jártak össze.

„Nem játszottam le Ficónak semmit, semmiféle USB-kulcsról. Nem történt ilyen Čižnár jelenlétében ” – reagált Trnka, aki azt állítja, hogy a hangfelvételt a pozsonyi kerületi ügyészségen játszotta le, merthogy Čižnár hosszú ideje ismerte Határt. Szerinte a hangfelvételen a Smer finanszírozásáról volt szó valamikor 2006-ban készült.

"Ilyen találkozóra soha nem került sor, Čižnár biztosan tévedett" - mondta.

A bíróságon meghallgatták a főügyészség korábbi informatikusát, aki azt állítja, Trnka valamikor 2013-ban megszólította őt, hogy titkosítson neki egy USB-kulcsot.

„Titkosítottam és átadtam neki“ – mondta az informatikus a bíróságon. Állítja, több mint tíz DVD-t és CD-t kellett átmásolnia a pendrive-ra, ami megközelítőleg három órán át tartott. Az egész akció Trnka otthonában zajlott. „Több dologra nem emlékszem“ – tette hozzá a tanú.

A véletlenszerűen lejátszott adathordozókon zajt és számára ismeretlen személyek hangját hallotta. Hozzátette, úgy látta, Trnkának nem volt tapasztalata a titkosítással.

„A Gorilla másolása kizárt. Egy ilyen dologra valaki mást kértem volna meg a főügyészség külső környezetéből“ – reagált Trnka.

Nem tartja kizártnak, hogy az informatikus valamit átmásolt neki az otthonában, de egészen biztosan egy harmadik személy, a felesége jelenlétében. „Bevallom, nem vagyok jártas a műszaki dolgokban“ – jegyezte meg.

A Specialis Ügyészség munkatársa májusban emelt vádat Dobroslav Trnka ellen. A nyomozás eredménye szerint az exfőügyész közhivatalnokként nem teljesítette a törvényi kötelezettségét, miután Gorilla fedőnéven hangfelvételt kapott a Szlovák Információs Szolgálattól (SIS), ami több bűncselekmény gyanúját is felvetette. Ahelyett, hogy átadta volna a bűnüldöző szerveknek, a felvételt elrejtette, azzal a szándékkal, hogy anyagi hasznot húz saját részére, illetve Marian Kočner vállalkozó számára.

A hangfelvétel sorsát megismerhettük Trnka és Kočner beszélgetéséből, amiről a sajtó tavaly októberben számolt be. A 2014-ből származó anyagon Kočner Trnkát taknyosként leteremti, mert az akkor már exfőügyész az úgynevezett Gorilla-hanganyaggal megzsarolta a maffialistás nagyvállalkozó partnerét, az ország egyik leggazdagabb üzletemberét, a pentás Jaroslav Haščákot, akit december elején le is tartóztattak és eljárást is indítottak ellene ebben az ügyben, de azóta szabadlábra helyezték.


(TASR/para)