Columbo feleségéhez hasonlította egy képviselő Mikulecet - tovább folytatódik a visszahívását tárgyaló ülés

2021. június 16. - 10:37 | Belföld

Ma folytatódik a parlamentben a rendkívüli ülés, amelyen az ellenzék a Smer vezetésével megpróbálja meneszteni Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminisztert. A bizalmatlansági indítványban a Smer kritikával illeti Mikulecet, mondván, nem tudja megfelelően irányítani a minisztériumát.

Columbo feleségéhez hasonlította egy képviselő Mikulecet - tovább folytatódik a visszahívását tárgyaló ülés
Roman Mikulec (TASR)

A bizalmatlansági indítványt azzal indokolják, hogy a Tisztítótűz és a Júdás nevű akció során a tanúk megrendelésre tettek vallomást. Szerintük az ilyen nyilatkozatok alapján történő letartóztatások veszélyeztetik az állam biztonságosságát.

Ezek azonban megalapozatlan állítások. A rendőrség és az ügyészek többször kifejtették, hogy a tanúk vallomása nem az egyetlen alapja a tetteiknek.

Denisa Saková (Hlas) volt belügyminiszter szólalt fel ma elsőként a plenáris ülésen. A mai ülés gyakori állítására reagált, mely szerint a rendőrségnek meg van kötve a keze.

„Különbség, hogy a rendőrségnek szabad keze van, vagy önkényuralom zajlik”

– mondta, hozzátéve, hogy szerinte ma káosz és anarchia uralkodik a rendőrségen belül. Mindezért a rendőrség vezetőjét és a belügyminisztert teszi felelőssé. Felszólította a parlamenti képviselőket, hogy amikor Mikulec visszahívásáról szavaznak, gondolják át, mi is forog kockán.

A Hlas egy további képviselője is felszólalt, Erik Tomáš. A belügyminiszternek felrótta, hogy a rendőrségi botrányok nélkül azt sem tudta volna, hogy ő létezik.

„Sokat beszélnek önről, de még soha senki nem látta”

– tette hozzá, utalva egy jól ismert történetre Columbo feleségéről.

„Senki sem látta önt a járvány idején, pedig ön a Központi Válságstáb elnöke. Amíg Peter Pellegrini kormánya irányított, addig Denisa Saková minden nap ott állt mellette és oldotta a járványhelyzetet” – rótta fel Mikulecnek.

Erik Tomáš csak két lehetőséget lát: vagy egy szervezett csoport működik hazánkban, amely súlyos ügyeket befolyásol politikai megrendelésekre, vagy háború van a titkosszolgálat és Naka között.

Marek Šefčík, az OĽaNO képviselője is felszólalt a vitában. Megvádte Mikulec minisztert, aki jelenleg nincs a parlamentben, mert a kormányülésen vesz részt.

„Ön egy kompromitálló politikus, aki a ma őrizetben lévő emberekhez kötődik. Ön felelős a bűnszervezetért, amely utat nyitott a maffia előtt. Sajnálom, de ha döntenem kell, akkor nem Ficóban fogok megbízni, hanem Mikulecben”

– mondta Šefčík Ficónak.

Tomáš képviselő eljárási indítványban kérte az ülés elnapolását, amíg Roman Mikulec vagy egy másik kormánytag jelen nem lesz az ülésen. Javaslatát azonban a képviselők nem fogadták el. „Nagyon jól tudod, hogy Roman Mikulec tegnap is végig itt volt és ma is visszajön, miután vége lett a kormányülésnek” – tette hozzá Grendel Gábor.

(aktuality.sk)