A Comenius Egyetem politológusa nem ért egyet a sok rövidített jogalkotási eljárással

2020. augusztus 1. - 15:54 | Belföld

Noha sok törvényt rövidített jogalkotási eljárás keretében kellett elfogadni a koronakrízis miatt, számuk továbbra is magas. Erről Darina Malová, a pozsonyi Comenius Egyetem politológusa tájékoztatta a TASR-t.

A Comenius Egyetem politológusa nem ért egyet a sok rövidített jogalkotási eljárással
TASR

A Nemzeti Tanácsa honlapján közétett statisztikák szerint, a választási időszakban, azaz 2020 márciusa óta, a parlament 43 törvényt fogadott el, amelyek közül 41-et az úgynevezett rövidített jogalkotási eljárással. Malová szerint ezek közül több esetben is a megfelelő módon kellett volna eljárni, a rövidített menet helyett.

„A rövidített jogalkotási eljárás mindig negatív következményekkel jár a parlamenti demokrácia stabilitása és ápolása szempontjából“

– húzta alá Malová. Emlékeztetett, hogy a rövidített eljárás kivételes intézkedés, és hogy minden hozzá csatlakozó kormánynak tisztában kell lennie a kapcsolódó kockázatokkal.

„Ez azt jelenti, hogy megkerüljük a jogalkotási folyamatot, amely végül korlátozza az ellenzék szerepét, a parlamenti vitát és természetesen a közvélemény kifejezését“

– foglalta össze.

Az elnök asszony is bejelentette, hogy nehéz elfogadnia a törvényeket a gyorsított jogalkotási folyamatban, ha azoknak nincs jogi indoka. Ezt az államról szóló jelentésben mondta, amelyet júniusban nyújtott be a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának képviselőihez.

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának eljárási szabályzatáról szóló törvény kimondja, hogy a rövidített jogalkotási eljárás akkor alkalmazható, ha rendkívüliek a körülmények, és amikor az alapvető emberi jogok és szabadságok vagy biztonság veszélyeztethető, vagy ha az államot jelentős gazdasági károk fenyegetik.

Az előző választási időszakban, azaz négy év alatt 28 törvényt fogadtak el rövidített eljárásban.

(čas.sk)