A Comenius Egyetem vezetése szerint Matovič szakdolgozata nem felel meg a kritériumoknak

2020. július 27. - 18:26 | Belföld

A pozsonyi Comenius Egyetem vezetése, beleértve Michal Gregušt, a Menedzsment Kar dékánját is, egyetértett abban, hogy Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő szakdolgozata nem felel meg a diplomamunkákkal szemben támasztott aktuális kritériumoknak, és nem felelt meg az 1998-ban érvényes követelményeknek sem. Erről az egyetem tájékoztatott a weboldalán.

A Comenius Egyetem vezetése szerint Matovič szakdolgozata nem felel meg a kritériumoknak
Fotó: Paraméter - illusztráció

A hétfői találkozón részt vett Zlatica Plašienková, a Comenius Egyetem Akadémiai Szenátusának elnöke, valamint Ján Papula, a Menedzsment Kar prodékánja is. A jelenlévők abban is egyetértettek, hogy a munkát nem szabadott volna védésre bocsátani.

Hozzátették, a plagizálás jelenségével az akadémiai közeg az egész világon küzd, egyetlen intézmény sem lehet teljesen „immunis” a problémával szemben.

Az egyetem által július 16-án kiadott közlemény szerint folyamatos fejlesztésekkel igyekeznek elősegíteni a színvonalasabb forrásfeldolgozást és visszaszorítani a plágizálást. A nyilatkozatot a hétfői találkozó résztvevői is jóváhagyták, majd kijelentették, hogy ezzel lezártnak tekintik az ügyet.

Mint ismert, múlt héten megpróbálták leváltani a kormányfőt, többek között a diplomamunkájával kapcsolatban felmerült plágiumgyanú miatt. Az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványt a parlamentben csak 47 képviselő támogatta a jelen lévő 125-ből.

A Denník N július közepén hívta fel a figyelmet arra, hogy Igor Matovič kormányfő diplomamunkája írásakor lemásolt két tanulmányt: szóról szóra vett át egész bekezdéseket, valamint oldalakat táblázatokkal együtt, a hivatkozásokat azonban mellőzte. A miniszterelnök azonban azt állítja, hogy nem szándékosan csalt a munka írásakor, és egészen addig, amíg meg nem jelent a Denník N cikke, abban a tudatban volt, hogy rendben van a diplomamunkája.


(TASR)