COMING OUT: Bevallotta az MKP-s alpolgármester, hogy ő a 710 ezer euró gazdája

2017. február 10. - 22:40 | Belföld

Véget ért a titkolózás: csallóközcsütörtöki irodájában felkerestük Németh Róbert helyi alpolgármestert, aki a Paraméternek elárulta: ő a Libertate alapító elnöke.

COMING OUT: Bevallotta az MKP-s alpolgármester, hogy ő a 710 ezer euró gazdája
Németh Róbert (Fotó: Paraméter)

“Lehet, hogy nem is kellett volna ebbe belenyúlnom, mert csak fölösleges gondokat kell megoldanom”

– jelentette ki a Magyar Közösség Pártja (MKP) által jelölt csallóközcsütörtöki alpolgármester, amikor arról faggattuk, miért nem vallott színt korábban – hiszen a magyarországi és a szlovákiai magyar sajtó már majdnem két hete cikkez arról, hogy a Libertate 710 ezer eurós támogatást kapott Orbán Viktor magyar miniszterelnök hivatalától.

“A későbbiekben biztos fogunk kommunikálni, a polgári társulásnak vannak folyamatban lévő dolgai, csak meg kell várni hogy legyen eredménye, amire azt mondhatjuk, hogy ez már valami. Aztán majd megítélik, hogy jó-e vagy sem” – mondja a szervezet jelenlegi helyzetéről annak elnöke.

A Libertate Polgári Társulásnak Némethen kívül csak két tagja van, akik az előkészítő bizottságot is alkották, méghozzá Szitás Zoltán és Nyilfa Péter. “Rajtam kívül Peti is MKP-tag, Zoli párttagságáról nincs tudomásom” – válaszolta MKP-s kötődésüket feszegető kérdésünkre Németh. Nyilfa egyébként korábban a Paraméternek úgy nyilatkozott, hogy csupán ügyvédként vett részt a Libertate megalapításának folyamatában.

710 ezer a semmiből

A csallóközcsütörtöki alpolgármester állítása szerint pályázat útján jutottak a 710 ezer eurós támogatáshoz, ám azt nem kívánta pontosítani, hogy milyen formában vették fel a kapcsolatot a Miniszterelnökséggel, illetve, hogy milyen esetleges lobbitevékenység útján érték el, hogy a frissen alapított Libertate ilyen jelentős összeget kapjon Orbán Viktor hivatalától.

“Pályáztunk”

– mondta szűkszavúan kissé zavart nevetés közepette Németh Róbert, hozzátéve, hogy “mindenki, aki dolgozik és pályázik, annak van esélye, hogy kapjon támogatást”.

A civil szervezet elnöke nem akarta elárulni, hogy a Miniszterelnökség által megítélt 710 ezer euró már megérkezett-e a poglári társulás számlájára, és hogy költekeztek-e már belőle.

Ebben a somorjai irodaépületben található a Libertate irodája

A polgári társulás eredményekkel még nem, csupán tervekkel rendelkezik. Az MKP-s politikus szerint a Libertate tevékenysége az identitás-megőrzés témájára épül majd.

“Hogy kik vagyunk, magyarok vagyunk-e még mindig, magyarok maradunk-e. Ne legyünk magyarabb magyarok, mert ugye most Csallóköz és egész Felvidék is szétoszlott kétfelé. Verseny lett az egész, ki a nagyobb magyar”

– mondta az alpolgármester, aki végül azért kibökte, hogy szeretnének létrehozni egy “újságot”, ami a “magyarságról” szólna. Németh – akinek vállalkozása egyébként nyomdát is üzemeltet – így írta le a várhatóan megalakuló lapot:

“Az újság kéthavonta jelenne meg. Tematikáját illetően a magyarságról, az itt élő emberekről, kisebbségi problémákról, a fiatal családok megsegítéséről és útbaigazításáról, ilyenekről fog szólni. Reméljük, hogy ezt minden felvidékihez eljuttatjuk majd, ahogy tudjuk. Ez is szerepelt a pályázatunkban.”

Épp akkor jön a pénz, amikor a választások

Az alpolgármester kérdésünkre nem kívánt véleményt nyilvánítani a galántai Főnix Polgári Társulás ügyéről – amely kapcsán felmerült, hogy az Orbán-kormány ezen a szervezeten keresztül támogatta az MKP választási kampányait.

A Főnix összesen kb. egymillió eurónyi támogatást kapott a magyar államtól az utóbbi négy évben.

2014-ben, amikor helyhatósági választások voltak, a Főnix 233 ezer eurós adományt kapott a magyar állami Szerencsejáték Zrt.-től “a szlovákiai magyar közösség megmaradása érdekében végzett tevékenyésére”. Az adománylevél 2014. április 2-i aláírása előtt egy nappal a Főnix PT elnöke, a galántai Pósa Lajos 25 ezer eurót ajándékozott az MKP-nak, két hónappal később pedig még 20 ezret.

Miközben a Magyar Közösség Pártja 2015 decemberében 650 ezer eurós banki hitelt vett fel, 2016-ban, a szlovákiai parlamenti választások évében a Miniszterelnökség majdnem azonos összeggel, 645 ezer euróval dotálta a Főnixet. A szervezet tevékenyésége azóta is rejtély tárgyát képezi. Állítólag voltak saját rendezvényeik – melyekről hivatalosan senki nem tud–, és pl. 42 ezer euróért hűtőmágneseket vásároltak – melyeket azóta sem látott senki.

2017 őszén megyei választások lesznek Szlovákiában. Úgy néz ki, miután a sajtó rászállt a rejtélyes Főnix-ügyre, a szervezet kegyvesztett lett – 2017-re “csupán” 32 ezer eurót kapott a Bethlen Gábor Alaptól két közvélemény-kutatás elvégzésére. Ezzel ellentétben a frissen alakult Libertate óriási összegből - 710 ezer euróból - gazdálkodhat, ám elnöke tagadja, hogy ezt az MKP kampányára költenék, illetve, hogy volna párhuzam a Főnix és a Libertate között.

“Gondolhatok valamit a Főnixről, de a gondolataimat hiába is feszegetnénk. Nem akarom ezt kommentálni. Feleljenek a főnixesek érte, ne mi” – jelenti ki Németh Róbert.

Ez az egész egy kicsit sem furcsa

Németh Róbert azt állítja, nincsenek Magyarországon kormányközeli kapcsolatai, és bár Őry Péter csallóközcsütörtöki polgármester – aki egyben az MKP Országos Tanácsának elnöke – rendelkezik ilyen kapcsolatokkal, az alpolgármester nem árulja el egyértelműen, hogy kamatoztatták-e a pályázat során Őry kapcsolati tőkéjét.

“Petivel sok mindenről szoktunk beszélgetni, ezzel ezt így lezárnám”

– mondja helyi kollégájáról, akivel együtt nőttek fel a faluban.

Németh nem tartja furcsának, hogy egy frissen alakult szervezet ilyen mértékű támogatást kapjon.

“Több furcsaság is van a világban”

– szögezi le tömören.

A támogatási összeggel elköltése kapcsán kizárólag a magyarországi Miniszterelnökség felé tartoznak elszámolással, és Németh szerint majd eleget is tesznek kötelezettségüknek:

“Az nem csak úgy van, hogy a polgári társulás megkapja a támogatást, és könyvelés nélkül szétdobálja, mert akkor mit mondunk elszámoláskor a magyar kormánynak, hogy elfagylaltoztuk a pénzt?”

A Libertate által sikeresen megpályázott 710 ezer eurót még idén 2017-ben kell elkölteni.

Szlovákiában a politikai pártok kaphatnak támogatásokat párton kívüli szervezetektől, viszont ezeket az adatokat nyilvánosságra kell hozni. Az MKP weboldalán feltüntetett adományozók között kizárólag magánszemélyek szerepelnek, akik jobbára maguk is párttagok.

A hatályban lévő törvények szerint a szlovákiai pártok külföldről nem fogadhatnak el anyagi támogatást – sem közvetve, sem közvetlenül.

Amennyiben a belügy mégis ilyet észlel, 10-től 100 ezer euróig terjedő bírságot szabhat ki az adott pártra. Ha egy esetleges ügy kapcsán a rendőrség büntetőeljárást indít, konkrét személyek is vád alá kerülhetnek.

(db)