Ká-Európa: epic fail, rosszabbak vagyunk, mint a görögök

Csehszlovák Kém | 2015. szeptember 7. - 10:30
Pénteken kínosan mosolyoghattunk, amikor Bohuslav Sobotka cseh, Robert Fico szlovák, Orbán Viktor magyar és Eva Kopatz lengyel miniszterelnökök Prágában együtt mondtak nemet az európai megoldási javaslatra, a menekültek elosztó befogadását szabályozó kvótarendszerre. A miniszterelnökök közös nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy természetesen Schengent akarják saját országaik számára, de résztvenni a menekült-kérdés közös európai megoldásában az már coki.

Szerdán Sigmar Gabriel, német kancellár-helyettes így nyilatkozott: „Aki az Európai Uniót csak egy olyan közösségnek tartja, ahol kapni lehet valamit, ahol csak akkor működnek együtt, amikor pénzt kapnak és akkor nem, amikor problémák merülnek fel, ez a hozzáállás fenyegeti az európai közösséget.” A közép-európai miniszterelnök Erdő Pétere, Sobotka cseh miniszterelnök lett, aki így reagált: „Az európai pénzalap a szolidaritás eszköze, nem kéne összekeverni a migráns-kérdéssel.

Aki esetleg nem tudná, a magyar főpap azt nyilatkozta, azért nem segítek a menekülteken, mert embercsepészetnek minősülne. Miközben a bécsi érsek ezer férőhelyet biztosított a menekültek számára – egyházi intézményekben. De ne kanyarodjunk el!

Emlékezhetünk: nem is olyan régen a kelet-európai országok kedvelt céltáblája volt Görögország, hatalmas pofával osztották le Hellas örököseit, megtalálták az EU leggyengébb láncszemét, amelyet nagy kedvvel rugdoshattak, még ha ez Magyarországon annyira nem is volt menő, mint Szlovákiában. MIndenesetre emlékezhetünk azokra a megaáltalánosításokra, amelyek abban az időben elhangoztak, a görögök lusta, nem dolgozó, de erőszakosan markát tartó népség a Balkánon.

Prágában pénteken Kelet-Európa leszerepelt. Vagy ha más szemmel akarom nézni a kelet-európai államok menekült-kérdéshez való hozáállását, akkor azt is mondhatnám: rosszabbak vagyunk, mint a görögök. Igen, emlékezhetünk: a görög kormány statisztikátkat hamisított, hogy az ország bekerüljön az EU-ba, ami a klasszikus közösségi csalás minősített esete, valami olyasmi, amikor nem lyukasztunk jegyet vagy veszünk bérletet a tömegközlekdésre.

És ugye itt vannak a ká-európaiak, akik 25 évig nagy hangon állították, hogy az Európai Unióhoz tartoznak és felelősséget vállalnak a közös problémákban. EU-s tagságuknak és a szépen szóló, hangzatos kijelentéseknek köszönhetően ezek az országok nem kis pénzösszegű támogatást kaptak Brüsszeltől, erre most mi történik? Tagságuk történetének első komolyabb EU-s kihívása idején egyszerűen lehúzzák gatyájukat és csupasz seggüket mutatják Nyugat-Európa felé.

Ez kérem, nagyobb csalás, mint amit Görögország elkövetett, ha a görög viselkedés egy bliccelő utasnak felel meg, a kelet-európai országok a házasságszédelgő fogalmát merítik ki száz százalékban.