Tiso és Horthy örökösei

Csehszlovák Kém | 2015. augusztus 30. - 14:38
Ez már nem kérdés: megbolondultak az emberek újra a Kárpát-medencében. A körülmények persze megváltoztak, de akik egykor tapsoltak Josef Tisonak Szlovákiában és Horthy Miklósnak Magyarországon, a szellemi örökösök újra itt gajdolnak közöttünk.

És most nem csak arra a hírre gondolok, hogy szeptember elsején, Bősön, együtt fog tüntetni a Hatvannégy Vármegye Mozgalom és a Mi Szlovákiánk Néppárt, mivel valahol törvényszerű, hogy a Jobbik és Kotleba összefog, hasonlóan gondolkodnak, hanem arra, hogy a szlovákiaiknak is nagy arányban tetszik a magyarorszgái kerítés, vagy, hogy Bősön 96,67 százalék szavazott a menekülttábor ellen.

Amire nem gondoltunk volna: a hitleri Európa őrülete után újra megismétlődhet a tömeges gyűlölet Európában.

Mi történik, hogyan képesek az emberek kifordulni magukból? Vagy nem ismerik a történelmet és fogalmuk sincs arról, hogy hova vezet a tömeges gyűlölet? Esetleg nem élnek már azok az emberek - mindkét oldalon - akik tanúi voltak embermilliók állati lemészárlásának? Mi van azoknak az utódaival, akik soha nem tértek vissza otthonaikba? Itt vannak közöttünk, de hallgatnak? Egyáltalán, érdekel valójában most valakit az, hogy mi lehet az emberekben újra megjelenő elementáris gyűlölet oka, amely túlélt hetven évet és újra itt van a társadalom széles rétegeiben?

Egyébként nem is azokra az emberekre gondolok, akik szerint a „tót nem ember”, és azokra sem, akik szlovákiai magyarokat „a Duna túloldalára” kívánják, a zsidókat meg a menekültekkel együtt a gázkamrába küldenék. Az ilyenekre úgysem nem lehet észérvekkel hatni. Rajtuk nem segít az egykori tragikus események felidézése. Nem a fanatikus menekültellenest kell tehát menekültbaráttá változtatni, hanem a normális embereknek kell erőt adni, hogy kellő létszámban képesek legyenek védekezni a fanatikusok ellen.

Természetesen az emberek általában szeretnek hézagosan emlékezni és leegyszerűsítve gondolkodni. Elég csak felmenni a Facebookra és látható, hogy egykor normálisnak gondolt ismerőseitek milyen fotókat, kommenteket, cikkeket posztolgatnak. Ugye? Épp ez az oka, amiért meg kellett írni ezt a cikket is, aztán meg a többit: védekezni a gyűlölet ellen, emlékeztetni a normális embereket, hogy hetven évvel ezelőtt mi történt a Kárpát-medencében, ami bármikor visszatérhet.

Mert a jelek szerint a társadalomban létező gyűlöletet újra legitimizálják választott politikusok Ficotól Orbánig, Vonától Kotlebáig. Nem bolondok ők, nyilván nem gondolják azt, hogy a menekülteket az USA-ból pénzelik. Nem hiszik, hogy a menekültek Európát akarják elfoglalni, nem tartják a menekülteket agresszív vadaknak. Ugyan. Amit tőlük hallunk és megvásárolt médiáikból, az egy nagyon tudatosan felépített marketingkampány, amely a szavazók „megvásárlásáról”, megszerzéséről szól.

Ez az ócska gyülölethisztéria és az általa szerzett népszerűség azonban nem növekedne, ha kellő mértékben felállnánk ellene.

Éppen ezért üzenem azoknak, akik kétségbeestek a sok gyűlölet láttán: a legjobb, amit tehetünk, hogy minden nap beszélünk, írunk róla, hogy a társadalom egésze érezze, létezik egy másik út. Ahogy a németek is megbékéltek múltjukkal, a szlovákoknak, magyaroknak is abba kell hagyni a gyűlölet relativizálását: „Sajnálom őket, de minek jöttek ide?”; „Horthy nem tehetett semmiről, ártatlanok vagyunk”; „a Szlovák Állam volt az egyetlen lehetséges legjobb megoldás”.

Mert nem törvényszerű, hogy szlovákok és magyarok tömegei újra passzívan tűrjék a gyűlöletet terjesztő politikusokat és megint szótlanul vagy örömködve nézzék végig, ahogy ártatlan emberek tömegei fulladnak bele a lezárt kamionba…

Bősiek, mutassátok meg, hogy nem a nácik pártján álltok!