COOP Jednoták százait fenyegeti bezárás, a Dunaszerdahelyi járásban is nehéz helyzetben sok üzlet

2022. október 21. - 14:19 | Régió

Bezárás veszélye fenyegeti Szlovákia legnagyobb üzlethálózatának több boltját országos viszonylatban. Érdeklődtünk a dunaszerdahelyi COOP Jednotánál, miként küzdenek meg az energiaválság okozta problémákkal és a régióban is számolnak-e bezárásokkal.

COOP Jednoták százait fenyegeti bezárás, a Dunaszerdahelyi járásban is nehéz helyzetben sok üzlet
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A Pravda a napokban közölte, a COOP Jednota közel háromszáz üzletét fenyegeti bezárás veszélye az országban. A vállalat több kisebb községben is működtet boltokat. Ján Bilinský, a COOP Jednota Szlovákia igazgatótanácsának elnöke szerint üzletük gazdasági hatékonyságának határa egy megközelítőleg ötszáz lakosú település.

Az ilyen kisebb üzletekben a cég eddig megközelítőleg háromezer eurót fizetett évente a villamos energiáért. Ebben az esetben a bolt nullán állt – állítja az igazgatóság elnöke.

A helyzet azonban az elmúlt időszakban jelentősen megváltozott, az aktuális energiaárak alapján ugyanis az említett számlák akár a 15-18 ezer eurót is elérhetik, hacsak az állam nem lép. Bilinský szerint az energiaárak ilyen mértékű emelkedése gazdaságilag elviselhetetlen lenne számukra, és üzletek százait sodorná veszélybe.

A cég most sincs könnyű helyzetben, jelenleg elsősorban a járáshatárokon lévő üzleteket fenyegeti nagyobb mértékben a bezárás veszélye. "A rendkívül drága energia ezeket a területeket élelmiszer-sivatagokká változtathatja" - mondja Bilinský, megjegyezve, hogy a COOP Jednota 152 éve van a piacon, túlélt két világháborút és több válságot, most viszont komoly veszélynek van kitéve.

A vezetőség bízik benne, hogy az Európai Unió vagy a szlovák parlament megtalálja a módját az óriási kiadások csökkentésének, hogy ne kelljen üzletek tömegeit bezárniuk.

A téma kapcsán érdeklődtünk a COOP Jednota regionális, dunaszerdahelyi egységénél, hogy milyen mértékben érinti a céget az energiaválság, illetve fenyegeti-e a bezárás veszélye a járásban működő bizonyos üzleteket.

Kulcsár Lajos a dunaszerdahelyi Coop Jednota elnöke a Paraméternek megerősítette, hogy az energiaválsággal kapcsolatos problémák őket sem kerülik el.

„Ebből adódóan, mi is keressük azokat az alternatív megoldásokat, amelyek bizonyos értelemben jónak bizonyulnának. Az energiatakarékosság mellett, mivel ez önmagában nem lesz elegendő, mérlegeljük az esetleges üzletbezárás alkalmazását az alacsony hatékonysággal, ugyanakkor magas energiaszükséglettel működő üzleteink esetében, annak érdekében, hogy az üzleti forgalmunk 75-80 százalékát adó üzleteinket életben tudjuk tartani” – közölte Kulcsár Lajos.

Érdeklődtünk annak kapcsán is, hogy mely konkrét községekben merült fel mostanáig az üzletbezárás lehetősége, ezt azonban nem hozták nyilvánosságra. „Ezen döntés meghozatalával kapcsolatos konkrétumokat jelen pillanatban nem kívánunk közölni” – tette hozzá.


(fl/pravda)