A Corvinus vezetésének képére fagyott a mosoly, mikor egy amerikai lány a diplomaosztós beszédében kiosztotta az Orbán-rendszert! (Videó)

2019. augusztus 4. - 09:15 | Külföld

Clare Humphreys a diplomaosztón mondta el a beszédet még július 23-án a Bálnában, előzetesen azonban más szöveget adott le.

A Corvinus vezetésének képére fagyott a mosoly, mikor egy amerikai lány a diplomaosztós beszédében kiosztotta az Orbán-rendszert! (Videó)
Clare Humphreys

"Ez a ceremónia több mint a Corvinuson tartózkodásunk vége. Ez egyben az egyetem eddigi korszakának végét is jelenti" - idézett a beszédből a 24.hu.

Azért láthatja így, mert július 1-jén hivatalosan is Maecenas Universitatis Corvini vagyonkezelő alapítványhoz került az egyetem fenntartói joga. Ennek kuratóriumi elnöke Hernádi Zsolt Mol-vezér, míg a Corvinus elnöke az az Anthony Radev lesz, aki Hernádi és az OTP-vezér Csányi Sándor jó barátja, és időnként Orbán Viktorral ultizik - írja a 24.hu.

Clare Humphreys emlékeztetett arra is, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium, amely hatáskörébe tartozott mostanáig az egyetem, hogyan sértette meg a Magyar Tudományos Akadémia integritását a kutatóintézeteinek elcsatolásával és a finanszírozásának átalakításával.

Azt is kijelentette beszéde során, hogy ő egy gazdasági migráns, aki az amerikai oktatási rendszer elől menekült ide. Hangot adott reményének, hogy az egyetem hű marad küldetéséhez és kitölti az űrt, amit a CEU elűzése hagyott maga után.

Leszögezte, nem kíván egy "olajcéget" képviselni, amikor a bolygó ilyen állapotban van és csak egy évtizedünk van a változtatásra. "Sem egy oktatási rendszert, amely megfékezi a társadalmi és szociális fejlődést..." - fogalmazott.

Szavai szerint azért jött Budapestre tanulni, mert Amerikában a felsőoktatásban csak eladósodna. És azért vállalkozott erre a beszédre végzős külföldiként, mert a környezetében nagyon sokan képviselik ezt a véleményt.

"Sokan bizonyára bánják, hogy engedélyezték, hogy beszédet tartsak itt ma" - jelentette ki, közben hátranézett az egyetem vezetésére. Ujjongás lett a válasz a közönség részéről.

Az egyetem vezetésének teljesen más szöveget adott le eredetileg. A reakciók közti kontraszt látszott is beszéde végén, amikor a diákok felállva tapsolták őt meg, míg az egyetem vezetése csak fapofával ült és alig mert megnyilvánulni.

Itt a teljes beszéd:

(24.hu/parameter)