A COVID-19-cel kapcsolatos tapasztalat nem növeli az oltási hajlandóságot

2021. április 1. - 14:36 | Belföld

A lakosság csaknem kétharmadának van személyes tapasztalata az koronavírus-járvánnyal, volt súlyos megbetegedés, vagy történt haláleset a közvetlen környezetében. Akik ilyet tapasztaltak a környezetükben, azok általában nagymértékben redukálták a személyes találkozásokat, de az oltási hajlandóságuk nem lett nagyobb.

A COVID-19-cel kapcsolatos tapasztalat nem növeli az oltási hajlandóságot
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Ezt a hajlandóságot a járványtól való félelem vagy a járványellenes intézkedések sem befolyásolják – derül ki MNFORCE, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) és a Seesame által kezdeményezett, Hogy van, Szlovákia? címmel végzett márciusi felmérésből.

„Érdekes, hogy a halálesetek, vagy súlyos betegség személyes megtapasztalása hogyan kapcsolódik a járványügyi intézkedések betartásához és az oltáshoz való hozzáálláshoz. Az eredmények arra utalnak, hogy a világjárványhoz való hozzáállásunk egy komplex megítélés eredménye" - fogalmazott Miloslav Bahna, a Szlovák Tudományos Akadémia szociológiai intézetének munkatársa.

Március végére a lakosság közel kétharmadának volt tapasztalata a betegséggel, míg februárig a lakosság mintegy felének. A válaszadók 13,6 százaléka számolt be arról, hogy elkapta a betegséget. Az új koronavírussal kapcsolatos személyes tapasztalatokról több férfi (16,5 százalék) számolt be, mint ahány nő (10,8 százalék).

A megkérdezettek közel hét százaléka mondta, hogy ismert valakit, aki belehalt a COVID-19 betegségbe. A válaszadók további, közel kilenc százaléka mondta, hogy családtagja, közeli barátja vagy távolabbi ismerőse feküdt kórházban a betegség miatt. A válaszadók közel 18 százaléka mondta, hogy egy vagy több családtagja megfertőződött, és közel 50 százalékuk válaszolta, hogy egy vagy több ember megfertőződött a környezetükben.

Azok közül, akiknek az ismerősei közül belehalt valaki a betegségbe, többen válaszolták azt, hogy, teljesen redukálták a találkozást olyan személyekkel, akikkel nem élnek egy háztartásban. Ezzel szemben azok, akik nem ismernek senkit, aki megfertőződött volna, kevésbé aggódnak a betegség miatt.

A Hogy van, Szlovákia? projekt a tavaly márciusi szigorú járványügyi intézkedések kezdete óta figyeli a lakosság hozzáállását. A nyolcadik felmérés március 24. és 27. között zajlott.


(TASR)