Covid-automata: Szigorított intézkedésekkel indul a hét egész Szlovákiában – mutatjuk, mit kell tudni!

2021. november 22. - 07:00 | Régió

Már 54 járás esik a Covid-automata szerinti fekete besorolás alá, 19 pedig bordó. A múlt héthez képest szűkült a piros sávba eső járások száma is. Komárom és Vágsellye ugyanis bordóra váltott, Dunaszerdahely és Pozsony maradt a pillanatnyi legenyhébb besorolásban.

Covid-automata: Szigorított intézkedésekkel indul a hét egész Szlovákiában – mutatjuk, mit kell tudni!
Nem esszenciális üzletek már csak OP (oltottak, covidon átesettek) rezsimben működhetnek (Fotók: Cséfalvay Á. András)

A járások elosztása hétfőtől (november 22.) a Covid-automata szerint:

Piros: Pozsony I-V, Dunaszerdahely

Bordó: Dolný Kubín, Galánta, Komárom, Malacky, Myjava, Námestovo, Nyitra, Pezinok, Eperjes, Rozsnyó, Ružomberok, Sabinov, Szenc, Skalica, Vágsellye, Trencsén, Nagyszombat, Zlaté Moravce, Zsolna

Fekete: Bánovce nad Bebravou, Besztercebánya, Banská Štiavnica, Bardejov, Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Gelnica, Hlohovec, Humenné, Ilava, Késmárk, Kassa-vidék, Kassa I-IV, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Léva, Lőcse, Liptószentmiklós, Losonc, Turócszentmárton, Medzilaborce, Nagymihály, Nové Mesto nad Váhom, Érsekújvár, Partizánske, Pöstyén, Poltár, Poprád, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Nagyrőce, Rimaszombat, Senica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Nagytapolcsány, Tőketerebes, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Nagykürtös, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zólyom

Ami a szigorított intézkedéseket illeti, azok lényege, hogy az eddig választható rezsimek közül a teljesen beoltottak helyett OP rezsimet alkalmaz az új Covid-automata. Ez azt jelenti, hogy a teljesen beoltottak mellé feljönnek azok, akik az elmúlt 180 napban átestek a covidon, de ide tartoznak a 2 éven aluli kisgyermekek, illetve a 2 és 12 év közti gyermekek, akik 48 óránál nem régebbi negatív antigén- vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR/LAMP-teszttel rendelkeznek. Az OTP és az alaprezsim ugyanazt jelenti, mint eddig. Az ESSZENCIÁLIS ÜZLETI EGYSÉGEK listáját pedig itt találja.

Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a mától érvényes új automata szerint, a piros járásoktól:

MASZKVISELET

A pirosak járásokban (Pozsony, Dunaszerdahely) beltéren már reszpirátort kell viselni, míg a kültéri tömegrendezvényeken két méteren belül egyszerű szájmaszkot.

A bordó és fekete járásokban ehhez képest már kültéren is mindenhol kell szájmaszk kétméteres távolságon belül.

MUNKAHELY

A piros, bordó és a fekete járásokban is csak OTP rezsimben működhetnek a munkahelyek. Pillanatnyilag azonban még az van érvényben, hogy a munkáltatók ellenőrizhetik az alkalmazottak OTP-státuszát, de még nem korlátozhatnak senkit.

NYITVA TARTÁS

A piros járásokban még minden üzlet korlátozások nélkül nyitva tarthat, bordó és fekete besorolás alá eső régiókban azonban a nem esszenciális egységek már csak 5 és 22 óra között.

TÖMEGRENDEZVÉNYEK (beleértve az esküvői, temetési és keresztelői szertartásokat, valamint a szentmiséket is)

Ez a Covid-automata azon része, ahol a leginkább kijön az egyes rezsimek közti különbség. Piros, bordó és fekete járásokban ugyanis alaprezsimben - tehát ahol sem oltási vagy a covid leküzdéséről szóló igazolás, de még negatív teszt sem kell - már nem lehet tömegrendezvényt tartani. OTP rezsimben csupán hat fő számára, itt is legfeljebb az esküvői szertartásnak és keresztelőnek van értelme (temetésekre nem ez a létszám érvényes), míg az OP rezsim esetén piros járásokban legfeljebb 200, bordókban legfeljebb 100 és feketékben legfeljebb 50 személ számára. Emellett mindegyik esetben listát kell vezetni a résztvevőkről. A szentmiséket illetően az oltatlan, teszt nélküli személyek számára csak individuális lelkipásztori tevékenység folytatható.

LAKODALMAK / TOROK / ÜNNEPSÉGEK

Piros és bordó járásokban OP rezsimben maximálisan 20 fő számára, kötelező vendéglista mellett még lehet szervezni, fekete járásban már nem. Az OTP rezsim számára ez eleve kizárt.

KÓRHÁZI LÁTOGATÁSOK

A piros, bordó és fekete járásokban a látogatás OP és OTP rezsimben is csupán az igazgató vagy a kórházüzemeltető beleegyezésével lehetséges.

SPORTVERSENYEK:

A tömegrendezvényekhez hasonlóan piros, bordó és fekete járásokban legfeljebb 200, 100 és 50 résztvevővel működhetnek OP rezsimben, OTP-ben pedig csupán a professzionális bajnokságok.

SÍPÁLYÁK:

Piros és bordó járásokban OP rezsimben működhetnek a sífelvonók és függővasutak, de csak 50%-os kapacitással, fekete járásokban pedig 25%-ossal. OTP rezsimben csak a nem zárt sífelvonókat működtethetik és ezeken is reszpirátort kell viselni.

VENDÉGLÁTÓHELYEK

Piros, bordó és fekete járásokban az OTP és az alaprezsimet választó vendéglők csak ablakon adhatnak ki vagy kiszállíthatnak ételt.

OP rezsimben a piros és bordó járásokban működő vendéglők az oltottakat és a covidon átesetteket (illetve 2 évnél kisebb gyerekeket, 2-12 éveseket negatív teszttel) beengedhetik, legfeljebb négyen vagy pedig egy háztartáson belüliek foglalhatnak helyet egy asztalnál. A többiek helyet foglalhatnak a teraszon.

Fekete járásokban már minden vendéglő csak kiadhat vagy kiszállíthat ételt.

ÜZLETEK, SZOLGÁLTATÁSOK

A piros, bordó és fekete járásokban OP rezsimben működő üzletek 15 négyzetméterenként vásárlót engedhetnek be.

OTP rezsimben csak az esszenciális üzletek működhetnek, ezekbe mindhárom kategóriába eső járásban 25 négyzetméterenként engedhetnek be egy vásárlót.

BEVÁSÁRLÓKÖZPONTOK

Csak OP rezsimben engedhetik be a vásárlókat.

KONDITEREM

A konditermek csupán OP rezsimben működhetnek piros és bordó járásokban. Előbbiben legfeljebb 50 fő vagy 15 négyzetméterenként 1 fő mehet be, bordó járásokban a maximum 20 fő vagy 15 négyzetméterenként 1. Fekete járásokban be kell zárniuk.

FÜRDŐ / AQUAPARK / WELLNESS

A piros járásokban a szálláshelyek wellness központjai OP rezsimben vendégeik számára korlátlanul működhetnek, ha a vendégeken kívül mást is beengednek, akkor 10 fő a maximum.

Bordó járásokban a 10 szállóvendéges korlátozás érvényes, míg fekete járásokban már nem lehetnek nyitva.

USZODA / ZÁRT MEDENCE

OP rezsimben piros járásban maximálisan 50%-os, bordó járásban 25%-os kapacitással. Fekete járásban legfeljebb 10 személlyel, vagy szervezett sportcsapatok számára.

MÚZEUM, GALÉRIA, KIÁLLÍTÓTEREM

Csak OP rezsimben engedhetnek be, piros és bordó járásban korlátozás nélkül, fekete járásban individuális megtekintésre vag 15 négyzetméterenként 1 látogatót.

SZÁLLÁSHELY

Piros és bordó járásokban OP rezsimben korlátlanul működhetnek, fekete járásokban, vagy más rezsimben, tehát nem oltottak és covidon át nem esettek számára lényegében csak karanténszállók működhetnek.

(parameter)