Covid-hírek: Csak 55 év alattiakat oltanak az AstraZeneca vakcinájával Spanyolországban, Görögország szigorít

2021. február 6. - 08:17 | Külföld

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírek Európából és a nagyvilágból.

Covid-hírek: Csak 55 év alattiakat oltanak az AstraZeneca vakcinájával Spanyolországban, Görögország szigorít
Illusztráció (Fotó: AP/TASR)

Spanyolországban csak 55 év alattiak kaphatják meg az AstraZeneca vakcináját

Spanyolországban csak 55 év alatti felnőttek kaphatják meg az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni vakcináját - határozott a spanyol egészségügyi minisztérium pénteken.

A szaktárca elővigyázatosságból döntött a korhatár elfogadása mellett arra hivatkozva, hogy a klinikai vizsgálatok a 18-55 év közötti korosztályban zajlottak, és az idősebbek esetében a vakcina hatékonyságáról nem áll rendelkezésre elegendő eredmény.

A brit oltóanyag első szállítmánya várhatóan a hétvégén érkezik Spanyolországba. Az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói kapják meg, azok, akik nem a koronavírus elleni védekezés első vonalában dolgoznak.

A minisztérium 10-12 hétben jelölte meg a védőoltás két dózisa közötti időszakot.

Spanyolország februárban 4 millió adag vakcinára számíthat az Európában már engedélyezett oltóanyagokból, amelyekkel kétmillió embert, a népesség több mint négy százalékát tudják beoltani.

A madridi tartomány pénteken közölte: az országban első ízben azonosították a koronavírus brazil variánsát. Egy 44 éves brazil férfi január 29-én érkezett a spanyol fővárosba negatív PCR-teszttel, ám a reptéren végzett antigén-tesztje pozitív lett.

Eddig a dél-afrikai változatból is egy esetet szűrtek ki, a brit mutáció okozta fertőzést 449 embernél azonosították.

Nagy-Britanniából december 22-e óta, Brazíliából és Dél-Afrikából két napja van érvényben beutazási korlátozás Spanyolországba.

A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint továbbra is mérséklődik a járvány terjedése, százezer emberből átlagosan 750,7-en fertőzöttek, egy hete számuk még 886 volt.

Az elmúlt egy napban 11 ezer új esetet diagnosztizáltak, míg a regisztrált fertőzöttek száma több mint 28 ezerrel emelkedett. A járvány kezdete óta 2,9 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak.

A halálos áldozatok száma meghaladja a 61 ezret, 1951-en az elmúlt egy hétben vesztették életüket.

Portugáliában lelassult a járvány, de továbbra is tele vannak az intenzív osztályok

Portugáliában pénteken a koronavírus-fertőzöttek száma meghaladta a 750 ezret, a kórházak intenzív osztályai megteltek, most először ápolnak ezekben több mint 900 beteget a közegészségügyi intézet adatai szerint.

Bár a kórházban ápolt betegek száma 84-gyel, 6412-re csökkent az előző naphoz képest, az intenzív osztályokon 904 koronavírusos beteget ápolnak, 41-gyel többet, mint csütörtökön.

Pénteken 258 új halálesetet jelentettek, míg előző nap 225-öt. A Covid-19-betegség halálos áldozatainak száma a járvány kezdete óta elérte a 13 740-et.

Portugáliában az összes fertőzött száma 755 774, az aktív eseteké 157 ezer.

A 10,3 millió lakosú ibériai országban eddig közel 380 ezer embert oltottak be, 100 ezren már mindkét adagot megkapták - közölte pénteken úságírókkal António Costa miniszterelnök egy lisszaboni magánkórházban.

Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken bejelentette, hogy európai szolidaritás jegyében Ausztriában fogadnak tíz beteget, közöttük öt Covid-19- fertőzésben, illetve öt, más súlyos betegségben szenvedő, illetve sürgős műtétre szoruló beteget.

Portugália korábban elfogadta Németország javaslatát, amely egy 26 fős, katonai orvosokból és ápolókból álló csapatot küldött szerdán Lisszabonba. A német egészségügyi dolgozók egy lisszaboni magánkórházban berendezett nyolcágyas intenzív osztályon dolgoznak majd.

Lettország két hónappal meghosszabbította az egészségügyi veszélyhelyzetet

Lettország pénteken további két hónappal meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett egészségügyi veszélyhelyzetet.

A rigai kabinet döntése értelmében a novemberben meghirdetett rendkívüli jogrend április 6-áig marad hatályban.

Krisjanis Karins lett kormányfő azzal indokolta a kormányzat lépését, hogy a járványügyi helyzet továbbra is komoly a balti államban, és válsághelyzet uralkodik az ország kórházaiban.

"Mindannyiunk számára nehéz idők ezek. Egyszerűen csak minél előbb vissza szeretnénk térni a rendes hétköznapokhoz" - biztosította megértéséről honfitársait Karins. Mint mondta, a vírus azonban nincs erre tekintettel, és gyorsabban terjed, ha az emberek nem maradnak elővigyázatosak.

Lettország egyben szigorított a beutazási feltételeken is: a koronavírus eddiginél fertőzőbb mutációi miatt február 11-től két hétig az állam területére csak alapos indokkal és negatív vírusteszt birtokában léphetnek be. Az utasforgalmat teljesen felfüggesztik a járvány által különösen erősen sújtott Nagy-Britanniával, Portugáliával és Írországgal.

A balti ország ugyanakkor enyhített néhány eddigi korlátozáson. Hétfőtől például újranyithatnak azok az üzletek, amelyek legalább 70 százalékban élelmiszert, illetve tisztálkodási cikkeket árusítanak. Vásárlókat fogadhatnak a könyvesboltok is. A kiskereskedelmi üzletek számára azonban továbbra is szigorú egészségügyi előírások vannak érvényben: a kellő távolságtartás biztosítására például 25 négyzetméterenként egy vevő tartózkodhat az üzletekben.

A csaknem kétmillió lakosú Lettországban eddig 70 276 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 1309-en hunytak el a kórban. A gyógyultak száma 57 653.

Görögország további szigorításokat fogadott el

Görögország további szigorításokat fogadott el pénteken a koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatására, Athénban és Szalonikiben három órával meghosszabbítják a hétvégére vonatkozó kijárási tilalmat.

Az új szabályok értelmében szombaton és vasárnap este hat órától reggel ötig az emberek csak különösen indokolt esetben hagyhatják el lakhelyüket. A kivételek közé tartozik az orvoslátogatás, illetve háziállattal tett rövid séta, amelyeket a polgári védelmi hatóság engedélyezhet sms-üzenetben igényelhető kérés alapján.

Az intézkedések a február 13-14-i hétvégén is hatályban lesznek.

A polgári védelem egyben közölte, hogy azok a boltok, amelyek nem árusítanak élelmiszert, vagy gyógyszert csak hétköznap tarthatnak nyitva és termékeiket csak előzetes internetes, illetve telefonos rendelést követően adhatják át a vevőknek az üzlethelyiségek ajtajában.

Hétköznap továbbra is hatályban marad az este kilenc és reggel öt óra között bevezetett kijárási tilalom.

Görögország három hete óvatosan lazított a járványügyi korlátozásokon, aminek nyomán egyenletesen emelkedni kezdett az esetszám. Pénteken a mintegy 11 milliós országban 1195 új fertőzöttet és 19 halottat regisztráltak.

Görögországban a járvány kitörése óta 162 107 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 5922-en hunytak el a kórban. A gyógyultak száma 93 764.

Belgiumban valamelyest enyhítik a korlátozásokat

A belga kormány pénteken bejelentette, hogy enyhíti a koronavírus-járvány terjedését lassító korlátozásokat, jövő hét szombattól kinyithatnak a fodrászatok, illetve valamivel előbb az állatkertek, a vidámparkok és a kempingek is.

A rendelkezések értelmében a fodrászatok akár több vendéget is fogadhatnak egyszerre a higiéniai szabályok betartása mellett, azonban más kozmetikai szolgáltatások vagy fizikai kontaktussal járó szolgáltatások újranyitását - amennyiben tovább enyhül a járványhelyzet - csak március elejétől fogja engedélyezni a kormány.

Alexander de Croo belga kormányfő a sajtótájékoztatóján elmondta, hogy azért döntöttek fodrászszalonok újranyitása mellett, mert "a test ápolása fontos szerepet játszik a jó közérzet fenntartásában, és átsegíthet a mindennapi nehézségeken". Hozzátette azonban, hogy ez egy nagyon óvatos elhatározás volt, mert a járványhelyzet még mindig körültekintésre késztet.

A táborhelyek, víkendfalvak már február 8-ától kinyithatnak, azonban vendéglátó egységeiket továbbra sem üzemeltethetik.

A 11,5 milliós lélekszámú Belgiumban az elmúlt héten enyhén, - 5 százalékkal - növekedett az új fertőzéses esetek száma, amihez a kiterjedtebb tesztelés is hozzájárult. A kórházi felvételek és elhalálozások aránya azonban 12, illetve 20 százalékkal csökkent. Az elmúlt 7 nap alatt napi átlagban 2349 embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje, 118-an kerültek egészségügyi intézményekbe ápolásra, valamint 40-en haltak bele a járvány okozta betegségbe. Ez idáig a lakosság 3,1 százalékát oltották be a koronavírus elleni első adag vakcinával.

(MTI)