Covid-hírek: Korlátozzák a szabad mozgást a madridi tartományban, egy évvel meghosszabbították a szükségállapotot a Fülöp-szigeteken

2020. szeptember 19. - 07:47 | Külföld
Covid-hírek: Korlátozzák a szabad mozgást a madridi tartományban, egy évvel meghosszabbították a szükségállapotot a Fülöp-szigeteken
Fotó: AP/TASR

A Fülöp-szigeteken egy évvel meghosszabbították a szükségállapotot

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök egy évvel meghosszabbítja a koronavírus-járvány felbukkanásakor bevezetett szükségállapotot - közölte pénteken az államfő szóvivője.

A vészhelyzeti intézkedések 2021. szeptember 12-ig való meghosszabbításáról szóló rendeletet szerdán írta alá Duterte - tudatta Harry Roque.

Az elnök először márciusban rendelt el rendkívüli állapotot hat hónapra, hogy segítsen a kormánynak végrehajtani a koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt vesztegzárat.

A dekrétum szerint a rendkívüli állapot meghosszabbítása "elegendő mozgásteret biztosít a megfelelő pénzeszközök további felhasználására, (...) a katasztrófára való felkészüléshez és a Covid-19 terjedésének visszaszorításához". A lépés ezenkívül lehetővé teszi azt is a hatóságok számára, hogy "figyelemmel kísérjék és ellenőrizzék az alapvető szükségleti cikkek és elsődleges áruk árát, valamint hogy alapvető szolgáltatásokat nyújtsanak az érintett lakosság számára".

Az elnök szóvivője közölte továbbá, hogy a koronavírus-járvánnyal foglalkozó egyik munkacsoport elrendelte a temetők és emlékparkok bezárását október 29-től november 4-ig, hogy elkerülje a nagy tömegek kialakulását az elhunyt szeretteiket november 1-én és 2-án meglátogatók között.

A Fülöp-szigeteki egészségügyi minisztérium pénteken 3257 újabb, igazoltan koronavírus-fertőzöttről számolt be, a csaknem 107 milliós lakosú országban így már 279 526 ember fertőződött meg a kórral. A fertőzés következtében életüket vesztők száma 47-tel 4830-ra nőtt.

Iránban felgyorsult a fertőzöttek számának növekedése

Több mint 3000 újabb, igazoltan koronavírus-fertőzöttet jelentett be pénteken az iráni egészségügyi minisztérium.

Szíma Lari egészségügyi szóvivő az állami televíziónak elmondta: 700-nál több új esetet jelentettek naponta ezen a héten a múlt héthez képest.

Iradzs Harirdzsi egészségügyi miniszterhelyettes az ISNA félhivatalos iráni hírügynökségnek azt mondta, hogy a helyzet valószínűleg csak rosszabbodik. "Az egész ország riadókészültségben van, sehol sincs biztonság a vírus elől (...), ha ez így megy tovább, hamarosan 45 ezer koronavírus-fertőzéses haláleset lesz" - fogalmazott. Harirdzsi úgy vélekedett: az egyetlen lehetőség a vírus megállítására a koronavírus-fertőzés ellen hozott intézkedések szigorú betartása, különös tekintettel a maszkviselésre és a belföldi utazás 50 százalékkal való csökkentésére.

Az iráni helyzettel kapcsolatban egészségügyi szakértők vesztegzárat javasoltak, amit azonban Haszan Róháni iráni elnök visszautasított, és a járvánnyal szembeni "kapitulációnak" nevezett. Az elnök szerint a normalizáció és a higiéniai szabályok ezzel egy időben való betartása az egyetlen hosszú távú reális lehetőség.

Az iráni egészségügyi szóvivő szerint eddig 416 198 ember fertőződött meg koronavírussal Iránban, és csaknem 24 ezer ember halt meg a fertőzéssel összefüggésben.

Rekordot döntött Nepálban a napi új fertőzöttek száma, már meghaladja a kétezret

Rekordot döntött Nepálban péntekre a koronavírussal fertőzöttek napi száma, már meghaladja a kétezret - adta hírül az ország egészségügyi minisztériuma. Szóvivője felszólította a 60 év felettieket és a krónikus betegeket, hogy legalább néhány napig ne hagyják el otthonukat

A minisztérium közlése szerint 2020-szal gyarapodott a bizonyítottan fertőzöttek serege, és 61 ezer 593 fősre duzzadt. Kétezer fölötti emelkedést ezelőtt még soha nem jegyeztek fel az ázsiai országban, az előző rekord 1539 volt, azt e hét szerdán rögzítették.

Péntekig 390-en haltak meg a járvány miatt, közülük 350-en július 21-e óta.

A 30 millió lakosú Nepálban július elejét követően csökkent a fertőzöttek száma, ám a hónap vége után, azt követően, hogy a kormány július 22-én lazított a járvány terjedése ellen elrendelt szigoron, emelkedni kezdett a mutató.

A minisztérium szóvivője pénteken közölte, hogy a nagyvárosokban gyorsan emelkedik az esetszám, a helyzet napról napra romlik, és a kór minden korosztályban terjed.

Korlátozzák a szabad mozgást a madridi autonóm tartomány több zónájában

Korlátozzák a szabad mozgást a madridi autonóm közösség hét településén, valamint a főváros hat kerületében a jövő héttől a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezése érdekében - jelentette be Isabel Díaz Ayuso tartományi elnök sajtótájékoztatón pénteken. Hangsúlyozta: minden eszközzel el kell kerülni a térség teljes lezárását jelentő újabb szükségállapot bevezetését, mert az gazdasági katasztrófát jelentene.

Ennek megelőzése érdekében azokat a területeket zárják le, ahol az elmúlt hetekben a legtöbb esetet regisztrálták a régióban, az érintett zónákban szűrték ki a fertőzöttek egynegyedét.

A 6,6 millió lakosú tartományban a korlátozások több mint 850 ezer embert érintenek, akik hétfőtől csak meghatározott esetekben hagyhatják el a lakhelyük szerinti kerületet vagy települést. Hasonlóan a belépőknek is megfelelő indokkal kell rendelkezniük. Ilyen például a munkavégzés, az egészségügyi ellátás, az idősek vagy rászorulók gondozása, az oktatás, a hivatalos ügyintézés.

Az első körben két hétre elrendelt intézkedések érintik egyebek mellett a kereskedelmet és a vendéglátást is, ahol felére csökkentik az üzletekben, éttermekben egyszerre fogadható vásárlók, vendégek számát, a nyitvatartást pedig legfeljebb este 22 óráig engedélyezik.

A madridi elnök bejelentése szerint a tartomány teljes területén tízről hat főre csökkentik a társas érintkezés maximálisan engedélyezett létszámát legyen szó nyilvános vagy magánrendezvényről.

Isabel Díaz Ayuso hétfőn egyeztet Pedro Sánchez miniszterelnökkel is a járványhelyzet kezeléséről.

Hetek óta a madridi régióból jelentik az országban azonosított fertőzöttek legkevesebb egyharmadát. Pénteken több mint 1500 új madridi esetről számolt be az egészségügyi minisztérium, országosan pedig 4697 fertőzöttet igazoltak PCR-teszttel az elmúlt 24 órában. A nyilvántartott esetszám meghaladja a 640 ezret.

A szaktárca összesítése szerint a fertőzésbe 432-en haltak bele az elmúlt egy hétben, a halálos áldozatok száma összesen 30 495.

Pozitív lett a guatemalai elnök koronavírustesztje

Alejandro Giammattei guatemalai elnök pénteken közölte, hogy pozitív lett a koronavírustesztje.

Egy helyi rádió műsorában elmondta, hogy a fertőzés ellenére jól érzi magát. A 64 éves államfő szklerózis multiplexben szenved és bottal jár.

Bejelentése napján egyébként az ország újranyitotta a járvány terjedésének megfékezése miatt hat hónapja lezárt határait, és ismételten fogad nemzetközi légijáratokat.

Az egészségügyi tárca közleménye szerint az országba érkező külföldieknek három napnál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk. A hazatérő guatemalaiakra és a tízévesnél fiatalabb gyerekekre nem vonatkozik ez a korlátozás. Az országba érkezőknek, illetve az országot elhagyóknak kötelező szájmaszkot viselniük.

Guatemala március 16-án zárta le Mexikóval, Belizével, Hondurasszal és Salvadorral közös határát. A 16 milliós latin-amerikai országban több mint 83 600 az igazolt fertőzöttek száma, akik közül 3036-an elhunytak a kórban.

Több mint 4000 újabb fertőzöttet jelentettek Irakban

Az iraki egészségügyi minisztérium pénteken 4305 újabb, igazoltan koronavírus-fertőzöttről adott hírt, ezzel számuk 311 690-re nőtt a közel-keleti országban.

A tárca 76 újabb halálesetről számolt be a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben, Irakban így már 8408 ember vesztette életét a kórban. Mindeközben 4205 ember gyógyult ki a fertőzésből, az összesített számuk 245 305.

A minisztérium közlése szerint 2 021 586 tesztet végzett el az országban a járvány februári kezdete óta.

Hasszán al-Haláti, a parlament egészségügyi bizottságának tagja az INA iraki állami hírügynökségnek elmondta, hogy a testület találkozott Hasszán al-Tamími egészségügyi miniszterrel, akivel megvitatták a tárcának a járvány megfékezésére bevezetett intézkedéseit és terveit a következő időszakra vonatkozóan. Az INA szerint Haláti elmondta, hogy a minisztérium rögtönzött kórházakat készül létrehozni körülbelül 9000 ággyal a fővárosban, Bagdadban és egyéb iraki tartományokban, lehetővé téve a kórházaknak, hogy ismét a szokásos orvosi szolgáltatást nyújthassák. A tárca utasította a tartományokat és a tartományi egészségügyi központokat, hogy építsenek központi epidemiológiai kórházat minden egyes tartományban.

A járvány fokozódása ellenére a Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnök vezette egészségügyi és nemzetbiztonsági bizottság úgy határozott, hogy enyhít a koronavírus terjedése ellen bevezetett intézkedéseken, és engedélyezi, hogy az emberek ismét közlekedhessenek a tartományok között, újra megnyitja a határokat, éttermeket és az ötcsillagos turisztikai létesítményeket, valamint feloldja a sportrendezvényekre vonatkozó tilalmat.

(MTI)