Covid-hírek: Madrid, Sao Paulo és Belgium is tovább szigorít, a görögök viszont már lazítanak

2021. január 23. - 08:15 | Külföld

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírek Európából és a nagyvilágból.

Covid-hírek: Madrid, Sao Paulo és Belgium is tovább szigorít, a görögök viszont már lazítanak
Illusztráció (Fotó: AP/TASR)

Madridban előbbre hozzák az éjszakai kijárási tilalom kezdetét

A madridi tartományban a jövő héttől korábban, este 10 órakor veszi kezdetét a reggel hat óráig tartó éjszakai kijárási tilalom - jelentette be Antonio Zapatero, a regionális kormány egészségügyi tárcavezető-helyettese pénteken.

Mint mondta, ezen kívül az üzleteknek, vendéglátóhelyeknek este 9 órakor kell bezárniuk és a kereskedelmi egységekben a létszám nem haladhatja meg a befogadóképesség felét. Az összejöveteleken engedélyezett maximális létszám hatról négyre csökken.

A tartomány újabb településein és a főváros további negyedeiben korlátozzák a szabad mozgást, az érintett övezetekből csak munkavégzés, oktatás, hivatalos ügyintézés és orvosi ellátás indokával lehet távozni, illetve belépni oda. A tartomány 6,6 milliós lakosságának 24 százalékára vonatkoznak a megszorítások - tette hozzá a Antonio Zapatero.

A tárcavezető-helyettes tájékoztatása szerint egy hét alatt 15 százalékkal nőtt az esetszám a régió területén. A brit vírusváltozat jelenléte hetente duplázódik, pillanatnyilag az összes eset 9 százalékát teszi ki - jegyezte meg.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója legutóbbi tájékoztatásában 5 százalék alá tette a brit mutáció spanyolországi előfordulásának arányát, de nem zárta ki, hogy március közepére a fertőzések 40-50 százalékáért ez a változat lesz felelős.

A spanyol egészségügyi minisztérium pénteki összesítése szerint továbbra is erőteljesen növekszik a koronavírus-fertőzés terjedése az országban. Egy nap alatt 18 ezer új esetet diagnosztizáltak, a regisztrált esetszám 43 ezerrel nőtt.

Százezer emberből átlagosan 828-an fertőzöttek, december 10-én számuk még 189 volt.

A járvány kezdete óta mintegy 2,5 millió fertőzöttet szűrtek ki, és több mint 55 ezren vesztették életüket, 1411-en az utóbbi egy hét során.

A fertőzés terjedése miatt La Rioja tartomány egy hónapra leállítja a nem létfontosságú szolgáltatásokat, bezárnak például az éttermek, a ruhaüzletek és mozik. A települések között csak meghatározott indokkal lehet közlekedni az északi régió területén.

Hasonló közlekedési korlátozást léptet életbe hétfőtől Baszkföld is, ahol emellett négyre csökkentik az összejöveteleken részvevők engedélyezett létszámát.

Spanyolországban több mint 1,1 millióan kapták meg eddig a koronavírus elleni vakcina első dózisát, 49 ezer embert már a második adaggal is beoltottak. A dél-európai ország eddig mintegy 1,3 millió oltóanyagot kapott a Pfizer és a BioNTech, valamint a Moderna gyógyszeripari vállalatok vakcináiból.

A spanyol sajtó egyre több olyan esetről számol be, amikor az oltási terv alapján a vakcinára még nem jogosult politikusok soron kívül jutottak védőoltáshoz.

A különböző pártokhoz tartozó érintettek indokai között szerepel egyebek mellett, hogy szoros kapcsolatban állnak a veszélyeztetett idős korosztállyal, vagy az egészségügyi szakemberek szorgalmazták beoltásukat, illetve, hogy nem akarták veszni hagyni a már kiolvasztott, de megmaradt oltóanyagot.

Soron kívüli oltása miatt lemondott héten a murciai konzervatív néppárti kormány egészségügyi tárcavezetője, a Spanyol Szocialista és Munkáspárt (PSOE) pedig több vidéki polgármesterének párttagságát felfüggesztette.

Belgiumban megtiltják a nem elengedhetetlen célból történő utazásokat

Belgiumban jövő szerdától a koronavírus-járvány és a vírusmutációk terjedésének visszaszorítása céljából március 1-ig megtiltanak minden olyan utazást, amely nem elengedhetetlen célból történik - írta pénteken a helyi sajtó.

Az intézkedések értelmében január 27-től a Belgiumba beutazókat és az országból kiutazókat csak érvényes indokkal - például családi kötelezettségek vagy tanulmányok céljából - engedik át az országhatáron. A szabályok a belgiumi lakosokra is vonatkoznak, akiknek az országba lépésük után hétnapos karanténkötelezettséget kell vállalniuk, és két negatív tesztet kell felmutatniuk. Az alapvető feladatokat ellátó munkaerőre és a közlekedésben dolgozókra ezek a rendelkezések nem vonatkoznak.

A belga kormány ugyanakkor engedményeket tett a fodrászok, kozmetikusok és más szolgáltatásokban dolgozók részére, akik február 13-ától újra fogadhatnak vendégeket, annak a függvényében, hogy alakul a járványhelyzet az elkövetkező hetekben.

A 11,5 millió lakost számláló országot erősen sújtotta a járvány, a vírus helyi megjelenése óta, több mint húszezren haltak bele a Covid-19 betegségbe. Az elmúlt héten hat százalékkal csökkent az új esetek száma, napi átlagban 1963 embernek lett pozitív a vírustesztje. Ugyancsak csökkent a halottak és a kórházi felvételek száma, 9 illetve 8 százalékkal.

A brazíliai Sao Paulóban visszatérnek a legszigorúbb karanténhoz éjszakánként és hétvégenként

Ismét a legszigorúbb korlátozásokat vezetik be a 46 millió lakosával Brazília legnépesebbjének számító államában, Sao Paulóban a térséget sújtó koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében - jelentette be pénteken Joao Doria kormányzó.

A koronavírus-járvány által leginkább sújtott térségben hétfőtől két hétig beszüntetnek minden nem nélkülözhetetlen tevékenységet este 8 órától másnap reggel 6-ig, hétvégéken és ünnepnapokon is, miután az elmúlt hetekben drasztikusan megugrott a koronavírus-fertőzöttek és a fertőzés következtében életüket vesztők száma.

"Élet nélkül nincs gazdaság. Lét nélkül nincs gazdasági folyamat, amely túlélhetne. Először az emberekre kell vigyáznunk, biztosítanunk kell az életüket" - fogalmazott egy sajtótájékoztatón Doria.

A szigorításokat azzal is indokolta, hogy az államban nagyon megugrott a fertőzöttek száma: január első három hetében 79 százalékkal több esetre bukkantak, mint decemberben. Az államban 1 679 ezer fertőzöttet és 51 ezer halálesetet tartanak nyilván - mondta. Az elhunytak száma egyenesen a kétszeresére nőtt.

Svédországban több régióban is ideiglenesen leállították az oltási programot az egyik vakcinával

Svédország öt régiójában ideiglenesen leállították az oltási programot a koronavírus elleni egyik vakcinával, mert nem megfelelő módon tárolták a szállítás során - közölték egészségügyi tisztségviselők.

A Moderna amerikai cég körülbelül 2100 adag vakcináját tárolták nem megfelelő hőmérsékleten. Az említett oltóanyagokból viszont mintegy ezret már beadtak - közölték a tisztségviselők.

A közegészségügyi ügynökség közölte: vizsgálja, hogy a nem megfelelő tárolás befolyásolta-e a vakcina hatékonyságát, s hogy az érintett embereket újra be kell-e oltani.

A szóban forgó oltóanyagokat egészségügyi dolgozóknak adták be, akiket üzenetben értesítenek az incidensről - mondta Ingemar Hallen, a fertőző betegségek elleni védekezésért felelős orvos Varmlandban.

A Moderna-vakcinákat forgalmazó Apoteket AB svéd gyógyszertár közölte, hogy vizsgálja a történteket.

A közegészségügyi ügynökség szerint Svédországban mintegy 146 ezer embert oltottak be a koronavírus ellen január 17-ig.

A 10,3 millió lakosú Svédországban eddig mintegy 547 ezer koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető több mint 11 ezer halálesetet jegyeztek fel.

Görögország tovább lazít a járványügyi intézkedéseken, újranyithatnak a középiskolák

Görögország február elsejével tovább lazít a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedéseken, a többi között több mint két hónapnyi zárvatartást követően újranyithatnak majd a középiskolák is - közölték a görög hatóságok pénteken.

A korlátozások részleges feloldását a járványgörbe ellaposodásával és az egészségügyi ellátórendszer tehermentesülésével indokolták.

A virológusok ugyanakkor a koronavírus korábbinál fertőzőbb nagy-britanniai és dél-afrikai variánsainak elterjedése miatt aggódnak, különösen a több milliós fővárosban Athénban. Nikosz Szipszasz szakember a Szkai görög közszolgálati televíziónak nyilatkozva közölte, hogy figyelmesen nyomon kell követni a gimnáziumok tervezett újranyitását, mivel "a diákok úgy viselkednek, mint a felnőttek". Mint mondta, ezt tapasztalták 2020 tavaszán is, amikor az iskolazárás nyomán a fiatalok úgy gondolták, hogy szünidő van és elözönlötték a kávézókat.

Görögországban november elején rendeltek el ismét karantént a fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt. Az országban januárban nyithattak újra az üzletek, az óvodák és az általános iskolák.

A mintegy 11 millió lakosú dél-európai országban a járvány tavaly februári kezdete óta 150 479 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 5570 ember hunyt el a kórban. A gyógyultak száma 93 764.

(MTI)