Covid-hírek: Szigorú korlátozások Madridban és környékén, orosz oltóanyagot kapott Venezuela

2020. október 3. - 07:35 | Külföld

A helyzet a Baltikumon, Madridban, Venezuelában, Dé-Afrikában és Libanonban.

Covid-hírek: Szigorú korlátozások Madridban és környékén, orosz oltóanyagot kapott Venezuela
Fotók: AP/TASR

Rekordszámú új fertőzöttet azonosítottak Litvániában

Litvániában az utóbbi 24 órában 172 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, ez a legmagasabb napi növekmény a járvány kezdete óta - közölte pénteken a vilniusi egészségügyi hatóság. A legutóbbi csúcsértéket - 138 esetet - a múlt héten jegyezték fel. A csaknem hárommillió lakosú Litvániában eddig 4956 az igazolt fertőzöttek száma, és 94-en haltak meg a kórban.

Rolanda Lingiene, a litván közegészségügyi hatóság vezetője szerint a fertőzöttek száma júliushoz képest meghatszorozódott. Júliusban 275 esetet regisztráltak, augusztusban 836-ot, szeptemberben pedig már 1855-öt. Mint mondta, további tendencia az, hogy egyre több a fertőzött a fiatalabb korosztályokban és a regionális járványgócokban.

Aurelijus Veryga egészségügyi miniszter az "adott körülményekkel", vagyis az iskolák újranyitásával és a munkahelyi munkavégzés újraindulásával magyarázta az esetszám növekedését.

A csaknem kétmilliós Lettországban a járvány március eleji megjelenése óta 1945 koronavírus-fertőzéses esetet jegyeztek fel, 1307 páciens meggyógyult, 38 ember azonban belehalt a betegségbe.

Az 1,3 millió lakosú Észtországban 3507 a regisztrált fertőzöttek száma, és a járvány 66 ember életét követelte, 2675-en pedig meggyógyultak.

Péntek éjszakától szigorúbb korlátozásokat vezetnek a spanyol fővárosban és kilenc környező városban

Péntek éjszakától szigorúbb járványügyi korlátozásokat vezetnek a spanyol fővárosban és kilenc környező városban annak ellenére, hogy az erről szóló miniszteri rendelet miatt bírósághoz fordult a madridi tartományi autonóm kormány.

Enrique Ruiz Escudero, a régió egészségügyi tanácsosa sajtótájékoztatón ismertette, hogy este 22 órától lépnek életbe a korlátozások a tartomány azon városaiban, ahol százezer lakosonként legkevesebb ötszáz koronavírus-fertőzést jelentenek, az elvégzett tesztek több mint 10 százaléka lesz pozitív, valamint az intenzív osztályok telítettsége tartományi szinten meghaladja a 35 százalékot.

Az érintett városok: Madrid, Alcalá de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Torrejón de Ardoz, Móstoles és Parla. Területükön összesen mintegy 4,8 millióan élnek, vagyis a tartomány lakosságának mintegy 72 százaléka.

A felsorolt városokba csak olyan meghatározott indokkal lehet be- illetve kijutni, mint például munkavégzés, oktatás, orvosi ellátás. A kereskedelmi és vendéglátó egységek a befogadóképesség feléig fogadhatnak vásárlókat, vendégeket, továbbá rövidített nyitvatartással működhetnek.

A szabad mozgás korlátozásának bevezetését minden esetben bíróságnak kell jóváhagynia, így amíg ez nem születik meg, a hatóságok csupán tájékoztatnak az ellenőrzések során, de nem büntetnek.

Enrique Ruiz Escudero a korlátozásokat előíró miniszteri rendelet számos ellentmondására hívta fel a figyelmet. Például arra, hogy a fővárosban található nemzetközi repülőtérre, illetve a vasútállomásokra nem terjednek ki a megszorítások, így például külföldről gond nélkül be lehet utazni. Hozzátette: az elmúlt hónapokban többször kérték a központi kormányt a reptéri ellenőrzések szigorítására, eddig eredménytelenül.

Enrique López, a tartományi kormány igazságügyi tanácsosa bocsánatot kért a madridiaktól az elmúlt napokban kialakult bizonytalanság és "káosz" miatt, hangsúlyozva, hogy ha rajtuk múlt volna, átmeneti felkészülési időt biztosítanak a korlátozások bevezetésére. A központi kormány "beavatkozott a tartomány hatáskörébe" - jegyezte meg.

Beszámolt róla, hogy pénteken fellebbezést nyújtottak be az illetékes központi büntetőbírósághoz a korlátozásokat elrendelő jogszabály ellen, kérve annak felfüggesztését. Hangsúlyozta: a régió vezetése a rendelkezést semmisnek tartja, mert nem konszenzussal fogadta el a tartományközi tanács, ám amíg a bíróság nem tisztázza a helyzetet, "nem tehetnek mást", mint engedelmeskednek a jogszabálynak. A politikus kifejtette: az autonóm kormány másfél hete bevezetett részleges járványügyi korlátozásait hatékonyabbnak tartja mint a központi kormány általános rendelkezéseit, amelyek ráadásul jelentős mértékű kárt okoznak a térség gazdaságának. Mindkét tanácsos azt kérte a madridiaktól, hogy a körülményektől függetlenül tartsák be az érvénybe lépő szabályokat.

A szocialista spanyol központi kormány és a konzervatív madridi autonóm kormány szeptember 21-én állapodott meg arról, hogy közös járványügyi munkacsoport felállításával keresi a megoldást az ország többi régiójához képest kiugró esetszámokat mutató térségben. Miután a központi kormány nem tartotta elég szigorúnak és hatékonynak a helyi vezetés által elfogadott intézkedéseit, javaslatot tett egységes járványügyi kritériumok alkalmazására a százezer lakos feletti városokban. A javaslatot a 17 tartomány és két észak-afrikai exlávé közül 13 támogatta, egy tartózkodott, öten pedig elutasították a tartományközi egészségügyi tanács szerdai ülésén. A madridi autonóm kormány szerint a tanács működési szabályzata konszenzushoz köti a döntések elfogadását, így az jogilag érvénytelen. Az elfogadott rendelkezés jelenleg kizárólag a madridi régiót érinti. Az szaktárca adatai szerint az országban regisztrált esetek negyven százalékát itt szűrik ki.

A minisztérium legfrissebb, péntek esti összesítése szerint az elmúlt 24 órában 814 koronavírus-fertőzést jelentettek Madridból, míg országosan 3722-t. Az eddig igazolt esetek száma több mint 789 ezer. A fertőzésbe 133-an haltak be az elmúlt egy nap során. Egy hét alatt 538-an hunytak el. A halálos áldozatok száma átlépte a 32 ezret.

Orosz oltóanyagot kapott Venezuela

Kétezer adaggal kapott a Szputnyik V nevű orosz, koronavírus elleni vakcinából pénteken Venezuela a tervezett klinikai vizsgálatokhoz.

"Ez történelmi pillanat hazánk számára (...), nem rejthetjük véka alá érzéseinket azzal kapcsolatban, hogy Venezuela lehet az első ország a nyugati féltekén, amely részt vehet a klinikai vizsgálatok harmadik fázisában" - mondta Delcy Rodríguez venezuelai alelnök az oltóanyagok átvételekor.

Nicolás Maduro venezuelai elnök augusztus 30-án jelentette be, hogy országa részt vesz a Szputnyik V klinikai vizsgálataiban, és amely döntést - mint fogalmazott - a Carlos Alvarado venezuelai egészségügyi miniszter és a vakcinát kifejlesztő orosz tudósok bizottsága közötti "fontos találkozót" követően hozták meg.

Alvarado, aki Rodríguezzel együtt ott volt a vakcinák átvételekor, elmondta, hogy a kísérletek "azonnal" megkezdődnek, és az első dózisokat a fővárosban, Caracasban fogják alkalmazni.

Oroszországban augusztus 15-én kezdtek bele a koronavírus elleni, Szputnyik V-nek elnevezett oltóanyag gyártásába, amit a nemzetközi tudományos közösség gyanakodva fogadott a kísérletek gyorsasága és a kevés információ miatt, amelyet a gyógyszerrel kapcsolatban közöltek.

Az orosz hatóságok jelenleg a második oltóanyag bejegyeztetésére készülnek, amelyet a novoszibirszki Vektor kutatóközpontban fejlesztenek.

Visszaszorulóban a járvány Dél-Afrikában

Visszaszorulóban a koronavírus-járvány a Dél-afrikai Köztársaságban, a járvány megfékezésére bevezetett szigorú intézkedések érvényesítésére kivezényelt katonák visszatértek kaszárnyáikba - jelentette be pénteken a hadsereg.

A járványügyi intézkedések márciusi bevezetésekor Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök 2820 katona bevetéséről döntött az intézkedések érvényesítése végett, egy hónappal később azonban további mintegy 73 ezer katonát vezényeltek az utcákra. Azt követően, hogy "sikeresen hozzájárultak" a (koronavírus-fertőzés okozta) Covid-19 (nevű betegség) terjedésének megfékezését célzó nemzeti erőfeszítéshez, a katonák megbízatása szeptember 30-án lejárt - tudatták a fegyveres erők egy közleményben. A beszámoló kitért arra is, a katonák készenlétben állnak a járvány második hullámára.

A hadsereget időnként azzal vádolták civil szervezetek, hogy brutálisan lép fel a koronavírus elleni intézkedések érvényesítése érdekében. A járvány júliusi tetőzésekor a hadsereg orvosi személyzetét kellett bevetni számos kórházban a civil személyzet ellátása érdekében.

A katonák visszavonulásával egyidőben megindult a nemzetközi repülőjáratok visszaállítása a koronavírus-járvány által leginkább sújtott afrikai országban, ahol valamivel több mint 676 ezer koronavírusos esetet és a fertőzésből eredő 16 866 halálesetet jegyeztek fel.

Libanonban 111 települést helyeznek zárlat alá

Libanonban 111 települést helyeznek zárlat alá a koronavírusos fertőzöttek számának hirtelen megugrása miatt - jelentette be a bejrúti belügyminisztérium pénteken.

A vasárnaptól kezdődő nyolcnapos karantén alatt az embereknek otthon kell maradniuk, és csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el lakásaikat. Csak az élelmiszerüzletek és patikák tarthatnak nyitva. Helyi sajtójelentések szerint az intézkedés hátterében az áll, hogy több tisztségviselő is ellenezte az országos karantén elrendelését, mivel szerintük az csak tovább súlyosbítaná az ország amúgy is tetemes gazdasági nehézségeit.

Libanon súlyos gazdasági és pénzügyi válságban van, az 1975-1990-es polgárháború óta nem volt ilyen rossz a helyzet. Ráadásul a bejrúti kikötőben augusztus 4-én katasztrófa történt, amelyben több mint 2700 tonna, évek óta különösebb óvintézkedések nélkül tárolt ammónium-nitrát robbant fel. A több mint 190 halálos áldozatot és 6000 sebesültet követelő szerencsétlenséggel párhuzamosan egyre nagyobb gondot okoz a koronavírus terjedése. Libanonban eddig 40 882 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 374-en hunytak el.

(MTI)