Covid-hírek: Vendéglőket zárhatnak be Romániában, Szlovéniában minden második teszt pozitív, a görögök meg sztrájkolnak

2021. november 17. - 09:42 | Külföld
Covid-hírek: Vendéglőket zárhatnak be Romániában, Szlovéniában minden második teszt pozitív, a görögök meg sztrájkolnak
Fotó: AP/TASR

A fertőzöttek száma 254,4 millió, a halálos áldozatoké 5,1 millió a világon

A világon 254 372 241 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 114 573 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint.

Egy nappal korábban 253 861 192 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 106 887 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

 • A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2-vírus okozta, Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 47 309 008 ember eddig a napig. A halálos áldozatok száma 765 811.
 • Indiában 34 456 401 fertőzöttet és 463 852 halálos áldozatot jegyeztek fel.
 • Brazíliában 21 965 684 fertőzöttről és 611 478 halálos áldozatról tudni.
 • Az Egyesült Királyságban 9 686 363 a fertőzöttek száma, és 143 598-an haltak meg a betegségben.
 • Oroszországban 8 991 748-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 253 009-re emelkedett.
 • Törökországban 8 459 089 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 73 973.
 • Franciaországban 7 413 180 fertőzöttet és 119 225 halálos áldozatot regisztráltak.
 • Argentínában 5 308 781 a fertőzöttek és 116 294 a halottak száma.
 • Spanyolországban 5 061 045 fertőzöttet és 87 745 halálos áldozatot regisztráltak.
 • Németországban 5 144 827 a fertőzöttek száma, 98 278 a halottaké.
 • Olaszországban 4 873 075 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 132 893.
 • Ukrajnában 3 398 913 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 82 813 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.
 • Lengyelországban 3 230 634 fertőzöttet és 79 161 halálesetet tartanak nyilván.
 • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

Romániában bezárják a vendéglőket, amelyek megsértik a szabályokat

Romániában a járványügyi korlátozásokat következetesen megsértő vendéglátóhelyek ideiglenes bezárásáról fogadott el törvénymódosítást kedden a képviselőház.

A szenátus által már korábban jóváhagyott, kihirdetésre váró jogszabály szerint azokat a vendéglátóhelyeket, amelyeket már megbírságoltak azért, mert nem tartották be a járványügyi hatóságok nyitvatartási vagy a kapacitásuk kihasználására vonatkozó előírásait, a kihágás megismétlődése esetén 15 napra bezárathatja az ellenőrzést végző hatóság.

Amennyiben ezt az intézkedést sem tartják be, 30 napra kerül hatósági pecsét a vendéglátóhely bejáratára, ennek eltávolítása pedig már bűncselekménynek minősül, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A szigorúbb fellépés szükségességét Lucian Bode belügyminiszter vetette fel még márciusban, a járvány harmadik hullámának felívelő szakasza idején, amikor a rendőrség azt tapasztalta, hogy hiába bírságolja meg a tiltás ellenére nyitva tartó klubokat és éjszakai szórakozóhelyeket, azok továbbra is megsértik az előírásokat, mert bevételük jelentősen nagyobb, mint a kiszabható bírság.

A bukaresti képviselőház egészségügyi szakbizottságában közben még mindig nem tudtak megállapodni a pártok a zöld igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló törvénytervezet végleges szövegéről. A jogszabály tervezete október 27-én nem kapta meg a szenátusban az elfogadásához szükséges minősített többséget. A szenátusi változat a teljes állami szektorra és minden olyan irodaépületre kiterjesztené az uniós digitális Covid-igazolvány használatát, ahol több mint ötven ember tartózkodik.

A képviselőházi szakbizottságban olyan módosító javaslatokról folyik a vita, amelyek értelmében az oltatlanok rendszeres tesztelésének költségét egy ideig állami költségvetésből fedeznék.

Romániában október végétől az ügyfelek már csakis védettségi igazolvánnyal léphetnek be a nyilvános helyek beltéri helyiségeibe, az alkalmazottak jogait azonban csakis törvény korlátozhatja.

Az országban egyébként már tetőzött a járvány negyedik hulláma, a napi esetszámok negyedik hete, az elhalálozásoké pedig két hete csökkenni kezdtek. Kedden a hatóságok 4128 új esetről számoltak be, ez több mint 35 százalékkal marad el az utóbbi két hét átlagától. Az utóbbi 24 órában 343 koronavírusos beteg vesztette életét: ez néhány százalékponttal kisebb a kéthetes mozgóátlagnál.

A negyedik hullám tetőzése óta 20 ezerről 14 ezerre esett vissza a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma, az intenzív terápiás részlegek azonban a legtöbb kórházban még mindig tele vannak, a súlyos állapotban lévő fertőzöttek száma egy hónapja először kedden esett ismét 1700 alá.

Brazíliában már minden 18 év feletti személy kérheti a harmadik oltást

Brazíliában ezentúl minden 18 év feletti személy felveheti a koronavírus elleni oltás harmadik adagját, amennyiben a második oltás után eltelt öt hónap - jelentette be a dél-amerikai ország egészségügyi minisztere kedden.

Marcelo Queiroga hozzátette, hogy az egész lakosság számára elegendő oltóanyaggal rendelkeznek.

Mind ez idáig a harmadik oltást csakis a 60 év felettiek kérhették, méghozzá hat hónappal a második dózis felvétele után. Queiroga szerint klinikai tanulmányok ajánlására változtattak ezen a gyakorlaton.

A brazil egészségügyi hatóságok azt közölték, hogy az oltási programnak köszönhetően nagymértékű csökkenés tapasztalható a járványügyi adatokban: míg áprilisban volt olyan nap, amikor 4200-an haltak meg a koronavírus szövődményeiben, addig a múlt vasárnap 63 halálos áldozatot jelentettek.

Hétfőn közzétett tanulmányok szerint az oltási programnak köszönhetően októberben az ország területének 80 százalékában csökkent az újonnan regisztrált fertőzöttek és az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma.

Mindazonáltal még mindig Brazília - az Egyesült Államok és India mellett - az az egyik ország a világon, amelyet a járvány leginkább sújt. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint az országban a járvány kezdete óta 21 960 766 fertőzöttet és 611 346 halálos áldozatot jegyeztek fel.

A brazil egészségügyi tárca adatai szerint a 212 milliós országban körülbelül 157 millióan vették fel a vakcina legalább egyik dózisát, 127 millióan pedig már a második adagot is.

Szlovéniában minden második teszt pozitív

Szlovéniában az elmúlt napban minden második vírusteszt pozitív eredmény hozott, a növekvő esetszámok miatt a lakosság több mint a fele támogatná a védettséggel nem rendelkezők korlátozását - közölte a helyi sajtó kedden.

A Dnevnik című szlovén napilap által végzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 60 százaléka támogatná a kormány azon döntését, miszerint, akik nincsenek beoltva és nem estek át a fertőzésen, ne járhassanak munkába és ne végezhessenek egyéb aktivitást, negatív teszt felmutatása ellenében sem. A mindenkire vonatkozó, teljes lezárások lehetőségével ugyanakkor, mindössze 20 százalék értett egyet.

A szlovén kormány még a múlt hónapban tette kötelezővé az állami hivatalok alkalmazottai számára az oltást, amennyiben nem estek át a fertőzésen. Az alkotmánybíróság azonban nemrég ideiglenesen felfüggesztette a rendeletet.

Keddre 3763 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és a fertőzés következtében öt beteg halt meg. Kórházban 1074 beteget ápolnak, közülük 236-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 210 122-en kaptak védőoltást, közülük 1 132 229-en már a második adagot is. Ez a beoltható lakosság 57, illetve 54 százaléka.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 4443 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, s a vírus okozta Covid-19 betegségben 50-en haltak meg. Kórházban 2378 beteget ápolnak, közülük 289-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 060 023-an kaptak védőoltást - a teljes lakosság 50, a felnőtt lakosság 60 százaléka -, közülük 1 865 294-an már a második adagot is felvették.

Horvátországban keddtől kötelező a koronavírus elleni védettségi igazolást az állami szférában. Azoknak, akik nem kaptak oltást, vagy nem estek át a fertőzésen, hetente kétszer kell teszteltetniük magukat. Az új rendelet okozott némi fennakadást az országban. Sokan nem tudtak tesztet végeztetni, főleg a kisebb járásokban és városokban, mert a tesztelőhelyek nem voltak felkészülve a nagy érdeklődésre. Ugyanakkor voltak olyanok is, akik megtagadták a tesztelést, nekik távol kell maradniuk a munkahelyükről.

Sztrájkolnak a görög vendéglátóhelyek állami segítséget követelve

Sztrájkolni kezdett kedden Görögországban számos vendéglátóhely állami segítséget követelve a koronavírus-járvány miatti gazdasági nehézségeik ellensúlyozására.

Kávéházak, éttermek, tavernák maradtak zárva szerte az országban. Athén óvárosa - az Akropolisz lábánál - szinte teljesen kihalt volt. A vendéglátóhelyek tulajdonosai közül több százan utcákon tüntettek Athénon kívül Patraszban és Szalonikiben. Utóbbiban egy üres koporsót tettek a demonstrálók egy kormányzati épület elé.

Az iparág egyebek közt áfacsökkentést követel és támogatást a bérleti díjak, a bérköltségek és a közüzemi számlák kifizetéséhez.

Kosztisz Hadzidakisz munkaügyi miniszter a Szkai tévécsatornának nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a tavalyi járványos télen az iparág 700 millió euró segítséget kapott a lezárások miatti veszteségek enyhítésére, többet, mint a gazdaság bármely más szektora, de közölte, hogy fontolóra veszi újabb segítség folyósítását.

Görögországban a koronavírussal fertőzöttek száma jelenleg rekordmagas, a járvány napi halottainak száma pedig fél év óta a legtöbb. Az ország lakosságának egyharmada oltatlan. Mindemiatt a kormány újabb szigorításokat rendelt el, amelyek visszavetik a vendéglátóhelyek forgalmát.

(MTI)