A COVID miatt hosszabb lesz a népszámlálás, asszisztenciával október 31-ig gyűjtheti az adatokat a Statisztikai Hivatal

2021. január 20. - 14:25 | Belföld

Október 31-ig folytatódhat a népszámlálás, ha a parlament is elfogadja a népszámlálásról szóló törvény módosítását. A tényleges, elektronikus számlálás, az eredeti időpontban – február 15. és március 31. között lesz, de április 1. és október 31. között úgynevezett asszisztált utószámlálást tartanak. Az nem világos, hogy a kettős nemzetiség bevallása marad-e a kérdőíven, habár a Statisztikai Hivatal nem készül újabb módosításokra.

A COVID miatt hosszabb lesz a népszámlálás, asszisztenciával október 31-ig gyűjtheti az adatokat a Statisztikai Hivatal
Fotó: Paraméter

A járványhelyzet miatt módosította a kormány – és várhatóan gyorsított eljárásban hamarosan a parlament is ezt fogja tenni – a népszámlálási törvényt, lehetővé téve, hogy június vége helyett október végéig tarthasson utószámlálást a Statisztikai Hivatal.

Idén először ugyanis elektronikusan zajlik a népszámlálás, intereneten vagy telefonos applikációk segítségével tölthetik ki az állampolgárok a népszámlálási űrlapot. Ennek határideje nem változik, február 15-től március 31-ig tart.

Ezt követően azonban,

április 1-től október 31-ig a Statisztikai Hivatal vezetője utószámlálást rendelhet el, amikor népszámlálási asszisztensek segítségét vehetik igénybe azok, akik nem tudták maguk kitölteni a nyomtatványt.

Az utószámlálás elrendelése függhet az aktuális járványhelyzettől, vagyis a Statisztikai Hivatalnak figyelembe kell majd vennie az országos tisztifőorvos ajánlásait. Erre már a jelenlegi törvény is lehetőséget ad, de csak június 30.ig

A Statisztikai Hivatal szerint a törvénymódosítás nem érinti a népszavazási űrlapot, vagyis a várhatóan marad továbbra is lehetőség lesz két nemzetiség megjelölésére. Az űrlapot magát ugyan nem a törvény szabályozza, azt csak rendelet írja elő, vagyis még akár változhat is a népszavazás kezdetéig.

A kettős nemzetiség megőrzésének érdekében több ismert ember és szakértő is felemelte szavát, arra kérték a kormányt, hogy ne módosítsa az űrlapot. A teljes nyilatkozatuk itt olvasható.

-lpj-