Covid-rezsimbe kapcsol a kórház Galántán, csütörtöktől csak koronavírusos pácienseket kezelnek!

2021. január 4. - 15:46 | Régió

Január 7-ikétől, csütörtöktől vörös Covid-rezsimben működik tovább a galántai Svet zdravia kórház - tájékoztatta a Paramétert Tomáš Kráľ, a Svet zdravia hálózat szóvivője.

Covid-rezsimbe kapcsol a kórház Galántán, csütörtöktől csak koronavírusos pácienseket kezelnek!
A galántai kórház - archív felvétel

Ez azt jelenti, hogy attól a naptól csak a koronavírusos páciensek egészségügyi ellátását biztosítják. A szóvivő közlése szerint ezzel szeretnének segíteni a nyitrai egyetemi kórháznak, amely kritikus helyzetbe, az összeomlás szélére került a rengeteg koronavírusos beteg kapcsán.

"A koronavírusos páciensek ellátására szolgáló kapacitásunk ezt követően 110 fekvőágy lesz, melyek közül 10 mellé biztosítunk lélegeztetőgépet, további 80 mellé pedig oxigénellátást" - fejtette ki a szóvivő.

Eddig a jelzettnek közel fele volt a kapacitás, a rendelkezésre álló 65 ágyból ugyanakkor 59 aktuálisan is foglalt.

A kórházak közti megegyezés részét képezi, hogy a galántai kórházban jelenleg más diagnózissal kezelt, mintegy 70 beteget Nagyszombatba, Nyitrára, Nagytapolcsányba, Érsekújvárba és Pozsonyba szállítják át.

A szóvivő figyelmeztetett, hogy csütörtöktől is működni fog a kórház sürgősségi osztálya minden páciens akut ellátására, a gyermekek számára a készenléti ügyelet (pohotovosť), és biztosítják az akut szüléseket.

A tervezett szülészeti-nőgyógyászati beavatkozásokat, tehát például a tervezett császármetszéssel történő szüléseket is az érsekújvári kórház veszi át.

Mindemellett a galántai kórházban is megkezdik az egészségügyi dolgozók beoltását a koronavírus-fertőzés ellen ezen a héten.

Vladimír Dvorový, a ProCare és Svet zdravia hálózatok vezérigazgatója ennek kapcsán a közleményben kifejtette, hogy a galántai kórház annak ellenére segít a súlyos helyzetben, hogy saját dolgozóinak egy része is beteg vagy házi karanténban van. Hangot adott reményének, hogy a környező kórházak kellően ellátják a mintegy 100 ezer lakosú régió betegeit.

(parameter)