COVID-tesztelés problémákkal: kevés az egészségügyi dolgozó, kaotikus és késve érkező információk, egyre több feladat az önkormányzatok vállán

2020. október 27. - 21:20 | Belföld

Kaotikus szervezés, kevés és napról napra változó információ, egyre több feladat leosztása az önkormányzatoknak – ez jellemzi a felkészülést a hétvégi országos tesztelésre. Jaroslav Naď védelmi miniszter a keddi tájékoztatóján az önkormányzatokat dicséri, de egyre többet kér tőlük. A legnagyobb gond az egészségügyi személyzet biztosítása, ezért elképzelhető, hogy a kisebb falvakban nem lesz mintavételi pont, vagy ott nem két napig tart majd a tesztelés. Több város és falu polgármesterével beszélgettünk arról, hogy fel tudtak-e készülni a hétvégi tesztelésre.

COVID-tesztelés problémákkal: kevés az egészségügyi dolgozó, kaotikus és késve érkező információk, egyre több feladat az önkormányzatok vállán
Fotó: TASR

Az már biztos, hogy ezen a héten csak két napon át – szombaton és vasárnap – tart majd a tesztelés, pedig múlt héten még úgy készültek az önkormányzatok, hogy ezen a héten is három napon át, pénteken, szombaton és vasárnap tesztelhetnek majd. Ennek Jaroslav Naď védelmi miniszter szerint az egyik oka, hogy a mintavételnél számítanak azokra az egészségügyisekre is, akik pénteken még dolgoznak.

Ahol az önkormányzat biztosítja az egészségügyiseket is

A polgármesterek is az egyik legfontosabb problémának tartják az egészségügyi dolgozók biztosítását a mintavételi pontokon. Van olyan polgármester, aki bízik abban, hogy központilag küldik majd az egészségügyiseket, máshol inkább helyben keresnek önként jelentkezőket a mintavételre. Ez utóbbinak azonban sok buktatója van, mondja Agócs Attila, Fülek polgármetere, a Híd alelnöke.

Ők megpróbálják maguk biztosítani az egészségügyi dolgozókat. „Az illetékesekkel folytatott beszélgetések alapján arra jutottunk, hogy jobb lesz, ha mi is megpróbálunk egészségügyiseket keresni, mert úgy tűnik, hogy a központ nem tudja majd a megfelelő létszámot küldeni” - mondta a Paraméternek Agócs Attila . Úgy tudja, hogy már a hadsereg illetékesei is arra kérik a polgármestereket, hogy próbáljanak helyben egészségügyi dolgozókat találni.

Agócs Attila (Fotó: Paraméter)

Két nap alatt 30 óra munka, 210 euró bruttó plusz a fertőzöttek

Agócs szerint azonban ez nagyon nehéz feladat. Füleken 8 mintavételi ponttal számolnak, amihez legalább 24 egészségügyi dolgozó kellene, de ez azt jelentené, hogy ők két napon át 15-15 órát dolgoznának, a tesztelés ugyanis reggel héttől este tízig tart majd. „Az adminisztrátorokat megoldjuk elsősorban a városháza dolgozóival, a szociális munkásainkkal és az önkéntes tűzoltókkal – magyarázta Agócs. – A sorban állók felügyeletére, a távolságtartás biztosítására bevetjük a roma polgárőrséget is.” Szerinte az a legkellemetlenebb, hogy napról-napra többet kérnek az önkormányzatoktól.

A legproblémásabbnak mindenképpen az egészségügyi személyzet biztosítását látja. „Ezek az emberek nem légüres térben élnek, nem csak az ő akaratukon múlik, hogy részt tudnak-e venni a tesztelésben.

Az egyik egy nyugdíjasotthonban nővérke, neki is meg kell beszélnie a munkaadójával, hogy vállalja-e azt a kockázatot, hogy esetleg a hétvégén megfertőződik. Visszamehet hétfőn az otthonba dolgozni? – tette fel a kérdést a polgármester.

– Jelentkezett egy másik nővér is, aki viszont fél óra múlva kénytelen volt lemondani, mert a kórházban, ahol dolgozik, beosztották hétvégi ügyeletre.” Az egészségügyi dolgozók többsége hétköznap is veszélyes környezetben dolgozik.

Fizetést a két napra az egészségügyi személyzet kap – 7 eurós órabért plusz fertőzöttenként 20 euró bruttó összeget –, és az adminisztrátorok – a védelmi miniszter tájékoztatása szerint napi 100 euró bruttót. Ez utóbbi 30-cal több, mint amit az északi járásokban adtak, de most napi 3 órával többet is kell dolgozni.

Az adminisztrátornak csak maszk és kesztyű, a miniszterelnöknek teljes védőruha

A füleki polgármester úgy tudja, hogy az egészségügyi anyagokat a védelmi minisztérium biztosítja. „Nemcsak a teszkészleteket ígértek, hanem védőruhákat, egészségügyi maszkokat is, habár azt kérték, ha tudunk biztosítani fertőtlenítőszereket, permetezőket, főleg műszaki berendezéseket, akkor azt szívesen vennék” - mondta Agócs. A védelmi miniszter a keddi sajtótájékoztatóján azonban arra kérte az önkormányzatokat, hogy a mintavételt végző egészségügyi dolgozókon kívül, ha tudnak, mindenkinek biztosítsanak védőfelszerelést is. Naď szerint az adminisztrátoroknak például nincs szükségük az egész testet takaró védőruhára, csak kesztyűre és maszkra. Ennek kicsit ellentmond, hogy a hétvégén Árvában „önkéteskedő” miniszterelnököt teljesen beöltöztették, pedig biztosan nem a mintavételben segített.

Matovič teljes felszerelést kapott (Fotó: TASR)

Tesztelés az iskolaudvaron

Füleken a választási helyszíneket használják majd, de nem a belső terekben, hanem az épületeken kívül állítják fel a mintavételi pontokat. „Az épületek udvarain állítunk fel sátrakat, és azokban fogunk tesztelni” – mondta a polgármester. Sátrakat az önkormányzat biztosít, a katonaság csak a legproblémásabb helyszínekre küld sátrakat, mer olyan kevés van nekik.

„Összeszedtünk mindent, ami a városnak, az egyes városi intézményeinknek van, elkértük az önkéntes tűzoltóktól, így sikerült annyit találni, hogy a mintavétel mindenhol sátor alatt történik majd” - mondta Agócs.

Somorján kilenc helyszín, mind épületben

Somorján már szintén kijelölték a helyszíneket, de ezek nem ugyanott lesznek, mint ahol a választások zajlanak.

„Számbelileg egyeznek, most is kilenc helyszín lesz, maradnak a körzetek is, de egy kivételével mindegyiket máshol helyeztük el, nem a választási helyszíneken – mondta a Paraméternek Orosz Csaba polgármester.

– Azok a helyiségek, ahol a választások általában zajlanak, nem feleltek volna meg az előírásoknak.” Az önkormányzat vállalta a helyiségek takarítását és ózonnal való fertőtlenítését is. Somorján minden tesztpont épületben lesz. „Lesz iskolában, a kultúrházban, a két sportcsarnokban, a tejfalui alapiskolában” – sorolta a helyszíneket Orosz.

Tájékoztató röplapok

A lakosságot röplapokkal és plakátokon tájékoztatják majd a helyszínekről.

„Az most már megoldhatatlan lenne, hogy mindenkinek névre szólóan postázzuk a pontos információt - mondta a polgármester.

– Viszont a igyekszünk minden postaládába eljuttatni az általános információkat.”

Somorja a központból várja az egészségügyiseket

Az önkormányzatnak különben is sok kiadása lesz a teszteléssel kapcsolatban.

„A tesztelésben részt vevő sok embert etetni kell, az adminisztrátorokat nekünk kell ellátni védőfelszereléssel, a katonákat el kell szállásolni – mondta Orosz.

– Adminisztrátornak sokan jelentkeztek, van tartalékszemélyzet is.” Ő úgy tudta, hogy az egészségügyi személyzetet a központ biztosítja, az önkormányzat legalábbis kedden még nem keresett egészségügyi dolgozókat a tesztelésre.

Somorján is bekapcsolják a tesztelésbe a városi rendőröket és az önkéntes tűzoltókat is. Az adminisztrátorok Orosz szerint a várossal szerződnek, de azt nem tudják biztosan, hogy a kormány kifizeti-e a költségeiket. „Ígéretünk van arra, hogy sok költségünket átvállalják, bízunk benne, hogy nem maradnak a nyakunkon ezek a kifizetések” - mondta Orosz.

Nyékvárkonyon két csapat egy helyen

A kisebb településeken egyszerűbbnek tűnik a tesztelés megszervezése, de nekik sokkal kisebbek a pénzügyi és személyi lehetőségeik is. Nyékvárkonyon csak két mintavételi pontot kell létrehozni, a választáson is két választási körzet van.

„Pontosabban egy mintavételi pont lesz, de két mintavételi csapattal, a kultúrházban – mondta a Paraméternek Fazekas István polgármester.

– A választáson is így van, mivel a Nyékvárkony két faluból állt össze, az egyik helyen választanak a nyékiek, a másikon a várkonyiak. Most bármelyiket lehet majd választani, ahol kevesebben lesznek, oda lehet sorakozni, függetlenül attól, hogy a falu melyik részében lakik.”

Az önkormányzatnak kell biztosítani mindegyik csapatba az adminisztrátort, emellett a mintavételi helyszínre fertőtleníthető asztalokat, székeket, az ebédszünet idején a teljes helyiség fertőtlenítését, valamint a szemét összegyűjtését is. A polgármester úgy tudja, hogy csütörtökön már megkapják a központilag kiosztott egészségügyi anyagot, a teszteket és a védőfelszerelést is.

Szilason nem lesz mintavétel

A kisebb falvakban még lehetnek változások, Szilason például kedden értesültek arról, hogy a faluban nem lesz mintavételi pont.

„Hétfőn még úgy gondoltam, hogy felkészülten várjuk a tesztelést, ma azonban megtudtam, hogy hozzácsatoltak minket a szomszédos faluhoz, Lakszakállashoz, így nálunk nem lesz tesztelés” - mondta a Paraméternek kedden Tóth Péter, Szilas polgármestere.

A falu mintegy 500 lakosú, ebből több mint négyszáz embert kellene letesztelni. „Erről azonban még félek beszélni, amíg részletes tájékoztatást nem kapunk, mert minden változik napról-napra” - mondta kedden a polgármester.

Csak „véletlenül” tudták meg, hogy náluk nem tesztelnek

Szilason az eredeti elképzelés szerint is csak egy nap teszteltek volna: vasárnap. Azt szinte csak véletlenül tudták meg, hogy náluk nem lesz mintavételi pont. „Ma délben kaptunk egy mailt, amiben volt egy excelltáblázat, ebből derült ki, hogy a mi falunk össze van vonva Lakszakállassal” – magyarázta kedden a Paraméternek Tóth.

Szerdán egyeztet a lakszakállasi polgármesterrel arról, hogy a szilasiak mikor mehetnek majd a tesztelésre. Azt is vállalja, hogy a már előkészített kapacitásukat, segítségüket felajánlják a szomszéd faluban. „Az önkéntes tűzoltóink például vállalhatják a mintavételi helyiség fertőtlenítését” – mondta Tóth. Lakszakállason csak egy mintavételi pont lesz. „A szilasiakkal együtt lesz mintegy 1400 ember, akit tesztelni kellene Lakszakállason” – tájékoztatott a polgármester.

Lajos P. János