A covidot átvészelők közül sokan kerülnek újra kórházba, a poszt-coviddal kezeltek egyes kórházakban akár a 30%-ot is kiteszik

2021. június 12. - 10:51 | Belföld

A betegek különféle problémákkal kerülnek kórházakba, a légzési problémáktól a memóriazavarokig. 

A covidot átvészelők közül sokan kerülnek újra kórházba, a poszt-coviddal kezeltek egyes kórházakban akár a 30%-ot is kiteszik
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

A járvány kitörésekor a legnagyobb kérdés az volt, hogy mit okoz majd a koronavírus fertőzés. Ma, amikor több százezer ember küzdötte le, még mindig nem tudjuk pontosan, milyen következményekkel járhat az egészségre nézve.

Számos poszt-covid szindrómával küzdő beteget megfigyelnek, sokak állapota ismételt kórházi kezelést igényelt.

A University College London tanulmánya szerint a covid kezelés után a kórházból elbocsátottak csaknem harmada a következő hónapokban újra kórházba került, és tízből több mint egy ember meghalt.

„A jelenleg kórházban ápolt betegek teljes számának kb. 30% -a olyan személy, aki vagy a kórházban, vagy otthon legyőzte a Covid -19-et, és az idő múlásával különféle egészségügyi problémákat tapasztalt”

– mondta az Aktualitynek Martina Holecová, a Trencséni Egyetemi Kórház szóvivője.

Elmondása szerint Trencsénben főleg 70 évnél idősebbek vannak. Trombózis, tüdőgyulladás, tüdőembólia, fizikai gyengeség és különféle fájdalmak jelentkeztek náluk.

„Minden ötödik beteg elhalálozásának oka összefügg a poszt-covid szindrómával”

– fűzte hozzá. Számos kórház nem is vezet ilyen statisztikát. A poszt-covid szindrómában szenvedők kórházi elhelyezésének összefoglalása nagyobb kihívást jelent, mivel a különböző betegségek miatt különböző osztályokra veszik fel őket.

A Pozsonyi Egyetemi Kórház ilyen betegeket fogad a fertőző betegségek osztályán, a rehabilitációs osztályon, az ideggyógyászati klinikán, a tüdőklinikán és a pszichiátriai klinikán. Eva Kliská, a kórház szóvivője szerint a poszt-covid szindróma

náluk a kórházi kezelésre szoruló emberek körülbelül 15-20 százalékát érinti.

A Besztercebányai Kórház az Aktuality portálnak csak a tüdőosztályra vonatkozóan küldött adatokat. Az ott történő újbóli kórházi ápolás kevesebb, mint 5 százalék. A betegek tüdőelváltozás panaszával térnek vissza hozzájuk. A poszt-covid miatt egy halálesetük is volt.

(aktuality.sk)