Csak akkor juthatna be a drukker a DAC-meccsre, ha negatív a tesztje? - ilyen kérdést is szül a koronavírus elleni küzdelem

2020. szeptember 18. - 15:06 | Tech

Mint egy kalandozás a világűrben, olyan elrugaszkodott műveletnek tarja a brit The Guardian lap azt a tervet, miszerint a koronavírustesztet az össze brit állampolgár számára hozzáférhetővé kell tenni. Egy új gyorsteszttel ez megvalósítható, és hasonló műszeren dolgoznak szlovákiai szakik is. A gyors eljárás lehetővé tenné, hogy gazdaság ne álljon le.

Csak akkor juthatna be a drukker a DAC-meccsre, ha negatív a tesztje? - ilyen kérdést is szül a koronavírus elleni küzdelem
Fotó: Cséfalvay Á. András

A britek már így is a legszorgalmasabb tesztelők közé tartoznak az egy millióra számított 300 ezer ellenőrzéssel - Szlovákiában ez a szám mindössze 73 ezer, a térség bajnokának számító Ausztriában is csupán 156 ezer.

A szigetországban ezt a mostani napi 200 ezer darab tesztet 2 majd 4 millióra akarják felemelni decemberig, jövőre pedig már napi 10 millió tesztben gondolkodnak, ami azt jelentené, hogy a 65 milliós ország minden egyes polgárát egy hét alatt le tudnák ellenőrizni. Ez persze nem filléres dolog: számítások szerint ez a merész vállalkozás 100 milliárd fontba, azaz mintegy 110 milliárd euróba kerülne, amely összeg egyenlő Anglia egy éves egészségügyi költségvetési tételével.

Az elképzelés megvalósítása egy új gyorsteszten alapul, ami a nyálból mutatja ki a vírus jelenlétét. Hasonló szerkentyűn dolgoznak a szlovák tudósok is, például a tudományos akadémia (SAV) Biomedicína központjában vagy a Pavol Čekan biokémikus által alapított és irányított MultiplexDX társaság.

A britek ezt az egészet a terhességi tesztekhez hasonlítják - a vizsgálat eredménye, azaz, hogy az ember vírusos-e vagy sem, fél óra alatt kiderül. Ez a gyors eljárás lehetővé tenné, hogy gazdaság ne álljon le:

ha például focimérkőzésre szeretnénk menni, letesztelik az embert, és ha negatív az eredmény, akkor szabad a belépés a stadionba. Hasonló elven működne a gyáraknál és üzemeknél vagy az iskolákban: érkezéskor minden egyes alkalmazottat, diákot letesztelnek, és a vírusosakat hazaküldenék karanténba. Aki meg egészséges, az élheti a többé-kevésbé normális életét.

Ez az elgondolás szkeptikus reakciókat váltott ki még a tudományos körökban is, Čekan úgy véli, ez a tömegteszteléses eljárás működhetne.

"A lehetségesek közül ez lenne a legjobb lépés. Ez reális. Két dologra kell összpontosítania az államoknak a vírus második hulámakor. Az egyik a járványügyi szakemberek által végzett kontaktuskövetés, a másik a tömeges tesztelés, ami segítségével külön lehet választani a fertőzöteket a a negatív eredményt produkálóktól." - nyilatkozta a DenníkN-ek a kutató.

Čekan MultiplexDX cége most hasonló gyorsteszten dolgozik, az úgynevezett Lamp teszteken, amelyek szintén 30 perc leforgása alatt kiértékelnék a megvizsgálandó mintát. A szlovák piacra tervezik a készülék gyártását és már októberben szeretnék jóváhagyatni a termék engedélyeztetését.

(DenníkN)