Csak akkor nevez ki új alkotmánybírókat az államfő, ha a parlament megválasztja az összes jelöltet

Zuzana Čaputová köztársasági elnök nem változtat az álláspontján, és csak akkor nevezi ki az új alkotmánybírókat, ha teljes lesz a jelöltek száma.

Csak akkor nevez ki új alkotmánybírókat az államfő, ha a parlament megválasztja az összes jelöltet
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Elvárja, hogy szeptemberi ülésén a parlament megválassza a még hiányzó jelölteket, azután azonnal intézkedik, hogy az Alkotmánybíróság mielőbb működőképes legyen. Az államfő ezt azután mondta, hogy szerdán találkozott Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszterrel.

„Nem változtatok az álláspontomon. Az alkotmánnyal összhangban cselekszem. Az alkotmány világosan kimondja, hogy a parlamentnek kétszer annyi jelöltet kell választania, mint ahány megüresedett hely van”

– mondta Čaputová azután, hogy szerdán találkozott Gál Gábor igazságügyi miniszterrel

Az államfő azt mondta, reméli és hiszi, hogy mintegy fél év elteltével, szeptemberben megválasztják a kellő számú jelöltet. Ezután pedig mindent megtesz, hogy az Alkotmánybíróság minél előbb teljes létszámmal működjön. 

Az Alkotmánybíróságon kilenc hely üresedett meg februárban. A parlamentnek ennek a kétszeresét, vagyis 18 alkotmánybíró-jelöltet kellett volna megválasztania, akik közül az államfőnek ki kellett volna jelölnie kilenc alkotmánybírót. A törvényhozásnak mostanáig nem sikerült megválasztania a kellő számú jelöltet. Néhány alkotmánybírót Andrej Kiska előző államfő már kinevezett, jelenleg 13 tagja van az Alkotmánybíróságnak.

Az szeptemberi választásra egyelőre ketten jelentkeztek: Robert Šorl és Michal Matulník. A javaslatokat augusztus 26-ig lehet benyújtani. A parlamentben egyelőre nincs egyezség a szavazás módjáról. A Smer-SD ragaszkodik a titkos szavazáshoz, az SNS és a Most-Híd szeretné elérni, hogy nyilvános legyen a voksolás.

A Legfelsőbb Bíróság elnökének kiválasztásával a köztársasági elnök megvárja a Bírói Tanács döntését, a tanácsnak szeptember 9-ig kell kiválasztania a jelöltet erre a posztra.

„Ezután kell eldöntenem, kinevezem-e az illetőt”

– tette hozzá az elnök asszony.

Úgy fogalmazott, a szakmai alkalmasság mellett az emberi kvalitásokat is figyelembe fogja venni a döntés meghozatalakor. Azt mondta, számára fontos, hogy az illető az igazságszolgáltatás szempontjából megbízható legyen, mert ezen a téren kritikusan alacsony szinten van az ország. 

A tisztség iránt Štefan Harabin, a testület jelenlegi bírója érdeklődik. A sajtóban szóba került Jana Bajánková, a legfelsőbb bíróság tagjának neve is. Daniele Švecová, a Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökének ötéves mandátuma októberben jár le.

TASR