"Csak annyi, hogy beittunk" - Rejtélyes vadászat Alsóhatáron és bólogatás szlovákul

2021. május 3. - 20:50 | Régió

Az alsóhatári maffiaper soron következő tárgyalásán három tanú kihallgatására került sor. Az ítélethirdetés ősszel várható.

"Csak annyi, hogy beittunk" - Rejtélyes vadászat Alsóhatáron és bólogatás szlovákul
Dora Ferenc a Specializált Büntetőbíróság május 3-i tárgyalásán - A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Fotó: Paraméter)

A bazini Specializált Büntetőbíróságon 2020 júliusában emeltek vádat az alsóhatári polgármester, Dora Ferenc, valamint vádlottársai, ifj. Dora Ferenc, Alföldi László és Szamaránszky Roland ellen.


Öt gyilkosság, egy megrendelt, de végre nem hajtott merénylet, gazdasági csalás, maffia és drogok - erről szól az alsóhatári maffiaper.

Összes kapcsolódó cikkünk:

ALSÓHATÁRI MAFFIAPER

DUNASZERDAHELYI MAFFIA


A kilenc hónapja tartó bírósági eljárás május 3-i tárgyalási napján tanúként hallgatták ki a jelenleg 22 éves szabadságvesztését töltő Nagy Zsolt “Csonti” egykori élettársát, Kolozsi János hírhedt zsigárdi üzletembert, valamint a másodrendű vádlott, ifj. Dora Ferenc egykori könyvelőjét is.

Az első tanú kihallgatását a védelem indítványozta, és Dora Ferenc védőügyvédje elsősorban arra volt kíváncsi, hogy a nő milyen módon vállalkozott Sátor Lajos egykori élettársával, Csörgő Judittal. Üzleti kapcsolatuk egyébként nem tartott sokáig, egy nyári szezonon keresztül üzemeltették a korábban Dora Ferenc által tulajdonolt tallósi tónál működő vendéglátóhelyeket.

Alföldi László védőügyvédje többek között arról érdeklődött, milyen társas viszonyban volt a tanú Nagy Zsolttal. A nő elmondta: élettársi viszonyban voltak, majd a védő azt kérdezte, jelenleg milyen kapcsolatban állnak.

“Szerintem nem vagyunk élettársak, mióta börtönben van”

- felelte a furcsa kérdésre a tanú.

Dora Ferenc a Specializált Büntetőbíróság május 3-i tárgyalásán (Fotó: Paraméter)

Bólogatás szlovákul

Kolozsi János kihallgatását is a védelem kérvényezte, és a férfit főleg arról faggatták, járt-e Alsóhatárra vadászni. Erre a tanú igennel válaszolt, és elmondta azt is, hogy a vadászatokat általában közös mulatás követte.

A tanú szerint az ilyen alkalmakkor semmi rendkívüli nem történt.

“Csak annyi, hogy beittunk”

- tette hozzá a bíróság előtt magyarul beszélő Kolozsi, akinek szavait a jelenlévő tolmács fordította szlovákra.

Arról, hogy barátja, a vágfarkasdi Kertész József ellen az elsőrendű vádlott, Dora Ferenc gyilkosság elkövetését tervezte, Kolozsi elmondása szerint nem tudott, és szerinte semmi sem utalt erre. Bár a tanú tudta, hogy az alsóhatári polgármester mezőgazdasági vállalkozása több százezer euróval tartozik a főleg üzemanyaggal kereskedő Kertésznek, de Kolozsi tudomása szerint ezt később békés keretek között rendezték.

Kolozsi János tanúként a Specializált Büntetőbíróság május 3-i tárgyalásán (Fotó: Paraméter)

A maffiaper vádirata arról is szól, hogy Kolozsi Jánost egy alsóhatári vadászat alkalmával Dora Ferenc megfenyegette.

“Dora Ferenc azt rótta fel neki, hogy miért van együtt Kertésszel, jobb volna neki, ha nem volna vele együtt, mert megeshet, hogy eltűnik. Veszekedés közben Dora azt kiabálta, hogy őt és Kertészt is likvidálja”

- értekezik a vádirat arról, hogy mit vágott Kolozsi fejéhez az elsőrendű vádlott. Erről azonban a tárgyaláson egy szó sem esett. Ennek oka pedig az volt, hogy a tanú azt állítja, rendőrségi kihallgatásain nem utaltak ki számára tolmácsot, így nem értette pontosan, mit akarnak tőle, és kihallgatás jegyzőkönyvét is anélkül írta alá, hogy azt elolvasta volna. Mellesleg a szemüvege sem volt nála.

“A kérdéseknél minden második szót értettem csak, mert a rendőr olyan keletiesen beszélt”

- mondta rendőrségi kihallgatásáról Kolozsi, hozzátéve: a rendőrök nem kérdezték, hogy kéne-e neki tolmács, és a fordító jelenlétét ő sem kérvényezte. Arra a kérdésre, hogy akkor milyen nyelven tett vallomást, a tanú így felelt:

“Csak bólogattam rá szlovákul.”

Majd amikor a bírósági szenátus elnöke figyelmeztette a férfit arra, hogy a bólogatás nem kötődik semmilyen nyelvhez, kibökte, hogy szlovákul beszélt. Ettől függetlenül korábbi kijelentéseivel nem szembesítették őt, így nem derült ki, hogy az alsóhatári polgármester a múltban megfenyegette-e őt vagy sem.

“Haragszom rá”

Utolsóként a másodrendű vádlott, ifj. Dora Ferenc korábbi könyvelője érkezett a tanúk padjára. A nőt családi szálak is kötik a vádlotthoz, de annak ellenére is hajlandó volt tanúskodni, hogy erre a viszonyra hivatkozva megtagadhatta volna a vallomástételt.

Ifj. Dora Ferenc a Specializált Büntetőbíróság május 3-i tárgyalásán (Fotó: Paraméter)

Mivel a tanú egy irodában dolgozott ifj. Dora Ferenccel, személyesen is találkozott mindhárom sértettel - akik a vád szerint ifj. Dora Ferenc strómanjai voltak. Nagy Pétert, Martin Žalmáneket és Madarász Krisztiánt azután gyilkolták meg, hogy a nevükben gazdasági csalásokat hajtottak végre.

“Én egy egyszerű srácnak láttam őt”

- mondta a nő Nagy Péterről, aki ifj. Dorával eleinte gyümölcsborral kereskedett. A tanú beszámolt arról is, hogy Nagy cégének nevében - Dora utasítására - számlákat is kiállított, és elmondta, hogy a férfi eltűnése előtt Doráék galántai irodáját kirabolták - a cégek könyvelésétől kezdve a számítógépekig minden eltűnt onnan.

“Inkább azzal kellett volna foglalkoznia mindenkinek”

- jelentette ki a tanú arról a főként szállítmányozással foglalkozó galántai cégről, ami szintén ifj. Dora hatáskörébe tartozott, viszont a többi biznisztől eltérően “normális” keretek között, sikeresen - és főleg legálisan - működött.

Ifj. Dora Ferenc embereként a cseh nemzetiségű Martin Žalmánek a vádlott színesfém-kereskedelmi üzleteit felügyelte Csehországban. Aztán 2012 végén hirtelen nyoma veszett Galánta környékén, holtteste azóta sem került elő.

“Kérdeztem is, hol van, mert szívesen beszélgettem vele az irodában, voltak közös témáink. Azt a választ kaptam, hogy pénzügyi vitájuk volt, és nem fognak többet üzletelni”

- emlékezett vissza Žalmánekre a tanú.

A vád szerint ifj. Dora Ferenc “fehér lova”, vagyis strómanja volt az érsekújvári járásbeli Madarász Krisztián is, akit 2013-ban gyilkoltak meg, és holtteste a mai napig sem került elő.

A tanú könyvelőként Madarász cégének nevében is állított ki számlákat - itt is felbukkant a gyümölcsboros biznisz -, és előfordult, hogy a dokumentumokat a sértett helyett ifj. Dora írt alá.

Aztán a korábban említett strómanokhoz hasonlóan egyszer csak Madarász is eltűnt. A nő elmondása szerint a cégben “szent” volt, amit a vádlott mondott, így amikor azt a választ kapta, hogy Madarásszal vége az üzletelésnek, tiszteletben tartotta ifj. Dora ismétlődő válaszát, és nem kérdezősködött többet.

“Egyszerűen haragszom rá. Nekem is problémáim voltak a törvénnyel - miatta”

- válaszolta a tanú a bírósági szenátus elnökének arra a kérdésre, milyen a viszonya jelenleg ifj. Dora Ferenccel.

Ifj. Dora Ferenc a Specializált Büntetőbíróság május 3-i tárgyalásán (Fotó: Paraméter)

Az alsóhatári maffiaper következő tárgyalásain az írásos bizonyítékok ismertetése került terítékre. Az ítélethirdetés azonban valószínűleg őszre csúszik, mivel időközben - koronavírus miatt - elhunyt Karol Kleinmann pszichológus, aki korábban szakértői véleményt készített a vádlottak pszichológiai állapotáról, visszailleszkedési prognózisukról, valamint szavahihetőségükről.

Mivel a védelem egyöntetűen ragaszkodott ahhoz, hogy az illetékes szakértőt kihallgassák a bíróságon, a vádlottakat egy másik pszichológus is meg fogja vizsgálni. Az még viszont nem dőlt el, hogy a bíróság kit bíz meg ezzel az egyszer már elvégzett feladattal.

(db)