Csak az egyik irányba közlekedhetnek a kamionok Medvénél!

2020. március 18. - 12:33 | Régió

Gyakorlatilag napról napra változik a helyzet a medvei határon is.

Csak az egyik irányba közlekedhetnek a kamionok Medvénél!
Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)

Hétfőn éjfélkor a Magyar Köztársaság kettő kivétellel (Dunacsún-Rajka, Migléc-Tornyosnémeti) minden szlovák-magyar határátkelőt lezárt. Ez azt eredményezte, hogy a Magyarország irányába Rajkán keresztül tartó teherforgalom Pozsony közelében teljesen feltorlódott - több száz kamion kényszerült várakozásra a kilométeres sorokban.

Mivel az állapot tarthatatlanná vált, a szlovák rendőrség felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal. Ennek eredményeként délután megnyitottak a személy- és teherforgalom előtt több szlovák-magyar határátkelőt is. Ennek értelmében a belügyminisztérium honlapján még mindig az szerepel, hogy a a Medve-Vámosszabadi határátkelő személyforgalom előtt nyitva áll. A gyakorlat azonban egy kicsit másképp néz ki, és erről Both Péter járási rendőrkapitány beszélt szerdán a Pátria rádióban.

Szavai szerint a teherforgalom számára egy irányban nyitott a határ, mégpedig azok számára, akik Magyarország felől érkeznek Szlovákiába. Szlovákiából nem lehet kamionnal átmenni a határon. A személyforgalom előtt ugyan valóban nyitott a határ, de Magyarországra csak a magyar állampolgárok mehetnek át, Szlovákiába pedig a szlovák állampolgárok jöhetnek be.

(parameter)