Csak az öl így, aki heroint használ - a világ vezetői mind ezen a gyilkosságon csámcsognak

2018. november 13. - 21:44 | Külföld

A szaúdi hírszerzés egyik tisztségviselője "elszörnyedt" annak a hangfelvételnek a hallatán, amelynek tanúsága szerint szaúdi ügynökök meggyilkolták Dzsamál Hasogdzsi szaúdi kormánykritikus újságírót Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán - mondta kedden Recep Tayyip Erdogan török elnök a Hürriyet című, tekintélyes török napilap beszámolója szerint.

Csak az öl így, aki heroint használ - a világ vezetői mind ezen a gyilkosságon csámcsognak
Fotó: AP

"Amikor a szaúdi hírszerzés egyik tagja meghallgatta a hangfelvételeket, olyannyira meghökkent, hogy azt mondta: úgy tűnik, hogy a gyilkos heroint használt, erre csak olyasvalaki képes, aki heroint használt" - idézte a Hürriyet az államfőt. A török elnök erről azoknak az újságíróknak beszélt, akik hazafelé kísérték repülőútján Párizsból, ahol Erdogan a hétvégén részt vett a megemlékezésen, amelyet az első világháborút lezáró fegyverszünet 1918. november 11-ei aláírásának 100. évfordulója alkalmából tartottak.

Erdogan tájékoztatta e újságírókat arról, hogy a párizsi ünnepségsorozat során beszélt a Hasogdzsi-ügyről Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnökkel, illetve Angela Merkel német kancellárral is. A török elnök szombaton erősítette meg, hogy léteznek hangfelvételek a gyilkosságról, és megosztották őket egyebek mellett a szaúdi, az amerikai, a francia, a kanadai, a német és brit vezetéssel.

Justin Trudeau kanadai kormányfő hétfőn megerősítette ezt az állítást, kijelentve, hogy a kanadai hírszerző szolgálat már meghallgatta a hangfelvételeket Hasogdzsi meggyilkolásáról. Ezzel szemben például Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter tagadta, hogy Törökország megosztotta Franciaországgal a hangfelvételt.

A török államfő bírálta a szaúdi hírszerzés tisztségviselőit, akik szerinte megpróbálják hátráltatni a nyomozást a Hasogdzsi-ügyben. Erdogan szerint a szaúdi főügyész a legelképesztőbb kifogásokkal állt elő az isztambuli főügyésznek, hogy hátráltassa az egész nyomozást. Erdogan egyúttal ismét felszólított annak tisztázására, hogy ki adta ki a parancsot az újságíró meggyilkolására. Vélekedése szerint a gyilkossággal kapcsolatosan őrizetbe vett 18 gyanúsítottnak beszélnie kell, és el kell árulnia, hogy ki adta ki a parancsot.

A szaúdi monarchiát bíráló, 59 éves Hasogdzsit, aki egyebek között a The Washington Post című amerikai napilap munkatársa volt, október 2-án gyilkolták meg, miután bement országa isztambuli nagykövetségére, hogy beszerezze a szükséges iratokat házasságkötéséhez török menyasszonyával.

Az isztambuli főügyészség korábbi írásos nyilatkozatában közölte: Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe. Hozzátették: a szaúdi újságíró holttestét - szintén előre kitervelt módon - a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.

Rijád először azt mondta, hogy az újságíró élve hagyta el a konzulátust, majd nyomásra beismerte, hogy "dulakodás közben" meghalt, később újabb, egymásnak ellentmondó magyarázatokkal állt elő. Ezzel szemben a szaúdi főügyész azt mondta: a gyilkosság "előre kitervelt" volt.

MTI