Csak az új évben döntenek a nyugdíjkorhatár-plafonról

A 64 évben megszabott maximális nyugdíjkorhatár alkotmányba foglalásáról csak jövőre dönt a parlament. A programpontról való szavazás elhalasztását csütörtökön hagyta jóvá a testület. A nyugdíjkorhatár-plafonról való szavazást egyszer már elhalasztották.

A következő rendes parlamenti ülés 2019. január 29-én kezdődik. A szavazás elhalasztására Ján Podmanický, a Smer-SD képviselőjének ügyrendi javaslata alapján került sor, melyet a Smer-SD, az SNS és a Híd frakciója nevében nyújtott be.

Mivel alkotmánymódosításról van szó, az elfogadásához 90 támogató szavazat kell. Ez azt jelenti, hogy a koalíciónak az ellenzék szavazataira is szüksége van. Podmanický elmondta: a nyugdíjkorhatár-plafon támogatottsága a három ötödös, alkotmányos többség körül mozog. Néhány képviselő ugyanakkor jelezte, hogy még tárgyalna a javaslat esetleges támogatásáról, ezért döntöttek úgy, hogy időt kérnek a következő parlamenti ülésig.

Soňa Gaborčáková, az OĽaNO képviselője szerint a szavazás újbóli elhalasztásával a koalíciós képviselők tulajdonképpen elismerték, hogy a javaslatukhoz nincs meg a kellő támogatás. „A koalíció egy része sem támogatja a javaslatot, mert tudatosítják, hogy veszélyes az országra nézve. A nyugdíjak fenntarthatatlanná válnának, és Szlovákia a görög útra lépne” – hangsúlyozta az ellenzéki politikus a parlamentben tartott sajtótájékoztatón.  

Az OĽaNO javaslata, melynek értelmében a dolgozók 40 ledolgozott év után korkedvezményes nyugellátásban részesülhetnének, Gaborčáková szerint szociálisabb és igazságosabb. A Smer-SD javaslata, amely 64 évben szabná meg a maximális nyugdíjkorhatárt, véleménye szerint azt eredményezné, hogy ugyanaz a nyugdíjkorhatár vonatkozna arra a személyre, aki 40 évet, és arra is, aki csak 15 évet dolgozott. Eduard Heger (OĽaNO) képviselő felszólította a koalíciót az OĽaNO javaslatának megvitatására.

TASR