Csak azt a gyereket veszik fel óvodába, aki megkapta a kötelező védőoltásokat

2019. augusztus 21. - 16:24 | Belföld

Szerdai ülésén elfogadta a kormány azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében csak azokat a gyerekeket veszik fel óvodába, akik megkapták a kötelező védőoltásokat.

Csak azt a gyereket veszik fel óvodába, aki megkapta a kötelező védőoltásokat
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A törvényjavaslatot az egészségügyi minisztérium terjesztette elő, a tárca azzal is számol, hogy olyan gyerekeket is felvehetnek az óvodák, akiknek a szülei orvosi igazolást mutatnak fel arról, hogy bizonyos fertőzésekkel szemben immunis a gyerek, vagy arról, hogy komoly ellenjavallat miatt nem kaphatja meg a védőoltást.

„A törvényjavaslat célja a fertőző betegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló rendelkezések módosítása az epidemiológiai tapasztalat alapján, továbbá, hogy megvédje a lakosságot a fertőző betegségekkel szemben” – olvasható a jóváhagyott dokumentumban.

A módosítás úgy fogalmaz, hogy a közösségekben könnyebben terjednek a betegségek, és a be nem oltott gyerekek hordozhatják a kórokozókat, amelyek veszélyesek lehetnek azokra, akiket komoly okok miatt nem lehet beoltani, vagy az immunrendszerük nem képes legyőzni a fertőzést. Ezért kezdeményezte a minisztérium a törvénymódosítást.

Tekintettel arra, hogy az illetékes regionális közegészségügyi hatóságoknak sürgősen foganatosítaniuk kell a járványellenes intézkedéseket, az egészségügyi minisztérium kötelezné a gyerekek számára fenntartott létesítmények működtetőit, hogy vezessenek nyilvántartást a szükséges személyi adatokkal.

A törvényjavaslat értelmében a kötelező védőoltás beadatásának elmulasztása nem minősül kihágásnak.

(TASR)