Csak december elsején dől el, belügyminiszter marad-e Roman Mikulec - a 8. kísérlet sikeres lehet

2022. november 15. - 19:00 | Belföld

Ezúttal Magyarországról érkező, majd Csehországba, és azon át elsősorban Németországba tartó szíriai menekültek miatt akarta a Smer leváltani Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminisztert. A parlament rendkívüli ülése azonban a szavazáskor határozatképtelen volt, így a voksolás csak december elsején lesz, ahol az SaS dönthet majd Mikulec sorsáról. A belügyminiszter ellen nyújtották be eddig a legtöbb bizalmatlansági indítványt, a mostani, nyolcadik kísérlet akár sikeres is lehet.

Csak december elsején dől el, belügyminiszter marad-e Roman Mikulec - a 8. kísérlet sikeres lehet
Fotó: TASR

A Magyarország és Szlovákia érintésével Csehországba tartó menekültek miatt akarta kedden leváltani a parlament Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminisztert. A bizalmatlansági indítványt benyújtó Smer és néhány szélsőséges képviselő azt kifogásolja, hogy Mikulec nem rendelte el a szlovák-magyar határ lezárását, és az illegálisan Szlovákiába érkező menekültek szabadon folytathatják útjukat. Az utóbbi hónapokban ugyanis annyira megnőtt a Magyarországon át érkező, és útjukat Csehországon át Németország irányába folytató, túlnyomó részben szíriai menekültek száma, hogy Csehország, majd ennek hatására Ausztria is ideiglenes határellenőrzéseket vezetett be a határátkelőkön.

„Szlovákia területén a határ menti területeken összpontosulnak, igénybe veszik a Szlovák Köztársaság étkeztetési és egyéb szolgáltatásait, és újra felkészülnek a szlovák-cseh határ illegális átlépésére” – írta a Smer a leváltási indítványában Robert Fico pártelnök.

Mikulec: Nincs értelme a szlovák-magyar határ lezárásának

A belügyminiszter szerint azonban a szlovák rendőrség a jelenlegi állományával és a jelenlegi feltételek mellett nem tudja légmentesen lezárni a szlovák-magyar határt. A menekülteket az sem állítaná meg, ha a szlovák-magyar határátkelőkön ellenőrzéseket vezetnének be, mivel a zöld határon akadálytalanul érkezhetnének továbbra is.

„Magyarország négyméteres kerítést épített a magyar-szerb határra, komoly technikai biztosítással, a menekülteket azonban ez sem állítja meg” – érvelt Mikulec a szlovák-magyar határ lezárása ellen.

A Szlovákiába érkező menekültek ugyanis a "lezárt és jól védett" magyar-szerb határon érkeznek a schengeni területre.

A szlovák rendőrség Hamran István országos rendőrfőkapitány szerint már akkor is nehéz helyzetbe kerülne, ha a 35 határátkelőhelyen kellene éjjel-nappal biztosítania az átmenő forgalom ellenőrzését.

„A 17 ezer fős rendőrségi állománnyal lehetetlen biztosítani a teljes, 655 km-es szlovák-magyar határ védelmét” – mondta korábban Hamran.

Az SaS döntheti el Mikulec sorsát

Mikulec bársonyszéke azonban most van a legnagyobb veszélyben, mivel az SaS komolyan fontolgatja, hogy támogatni fogja a belügyminiszter leváltását.

A legutóbbi - szeptemberi - bizalmatlansági indítvány alkalmával a miniszter csak 48 támogató szavazatot kapott, miközben 58-an a leváltására szavaztak, 39-en pedig tartózkodtak.

A menesztéséhez azonban 76 igen szavazat kell, ami most meglehet, ha az SaS valamennyi képviselője megszavazza a leváltást. Azt sem lehet kizárni, hogy Mikulec leváltását a Sme rodina néhány képviselője is megszavazza, szeptemberben négyen is támogatták menesztését.

Az SaS a következő hetekben dönti el, hogy a képviselői hogyan fognak szavazni, Jana Bittó Cigániková szerint azonban sokan vélik úgy, hogy Mikulecnek mennie kell. Az SaS nem a menekülthelyzet kezelése miatt menesztené a minisztert, hanem elsősorban az OĽaNO politikáját bosszulná meg Mikulecen. A párt képviselői a rendkívüli ülésen nem is vettek részt.

Az ellenzék - obstrukcióval - szándékosan a decemberi parlamenti ülés idejére halasztotta a voksolást, hogy minél több képviselő legyen jelen. Így nagyobb a valószínűsége, hogy sikerül biztosítaniuk a leváltáshoz szükséges 76 szavazatot.

- lpj -