Csak elvette az Interpol a szlovák rendőrség elől menekülő vállalkozó útlevelét, aztán szélnek is eresztette őt

2021. február 26. - 08:26 | Belföld

"Az Interpol az Egyesült Arab Emirátusokban elfogta Michal Suchobát, az IT-szektorban tevékenykedő szlovák vállalkozót, aki a Vámszedő (Mýtnik) fedőnevű rendőrségi nyomozás egyik gyanúsítottja" - erről az örömteli hírről számolhattunk be a múlt héten rendőrségi források alapján. Arról már nem szóltak a szlovák hatóságok, hogy a Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezete még aznap el is engedte az illetőt.

Csak elvette az Interpol a szlovák rendőrség elől menekülő vállalkozó útlevelét, aztán szélnek is eresztette őt
Suchoba az Interpol körözöttjeinek listáján

A NAKA a Vámszedő nevű akció keretében eddig már őrizetbe vette František Imreczét, a Pénzügyi Hatóság korábbi igazgatóját, mert a nyomozók szerint egy sokmilliós IT-tendert szőtt egy konkrét - Allexis nevű - cégre. A nevezett társaság hátterében áll Imrecze barátja, az említett Suchoba, illetve a Smerhez közelinek tartott oligarcha, Jozef Brhel, aki a háttérből mozgathatta az egész ügylet szálait. A rendelkezésre álló információk szerint az államnak 42 millió euró kára keletkezhetett az ügyletből, és az erről szóló szerződést titkosították.

A Sme lap most arról ír, hogy Emirátusokban az Interpol csupán annyit tett, hogy elkérte a szlovák vállalkozó útlevelét, hogy ne tudjon az olajban gazdag monarchiából lelépni és aztán szélnek is eresztették őt. A két ország között nincs kiadatási szerződés, és ez kissé megnehezíti az itteni hatóságok helyzetét. Az ügy részleteiről - Suchoba emirátusokbeli "hányattatásairól" - azonban nem kívánták tájékoztatni a lapot.

Az igazságügyi minisztérium - amelyik tárca hatáskörébe tartozik a kiadatási eljárások lefolytatása - azt állítja, nincs arról tudomása, hogy az Interpol szabadon engedte volna Suchobát, mert erről hivatalos úton senki sem küldött értesítést. Az Interpol sem válaszolt a lap megkeresésére.

Az egy pillanatra sem volt meglepetés, hogy a vállalkozó az Arab-félsziget délkeleti részén található országban tartózkodott. Állítólag évente pár hónapot tölt itt. A fővárosban, Abu-Dzabiban van a székhelye annak a startup vállalkozásnak is, amelyik részben hozzá köthető. Ha itthon tartózkodik Suchoba, a pozsonyi Óvárosban található luxusingatlanjában szokta magát meghúzni, de a fővároshoz közeli Limbachban is van egy villája, amit a közelmúltban akart eladni 745 ezer euróért.

Egy korábban előkerült 2015-ös hangfelvételen Suchoba Marian Kočnerrel társalog olyan minőségben, mint aki befolyással van a Pénzügyi Hatóságra, illetve annak üzenetét közvetíti. Arról próbálja meggyőzni Kočnert, hogy a Pénzügyi Hatóság felől jelezték neki, hogy nincs rendben az, hogy 4,2 millió eurót ellopott az államtól, és azt üzenik, hogy ha nyugalmat szeretne, akkor fizessen.

(Sme/para)