"...csak gyilkolni, gyilkolni, és hazudni, hazudni"

2020. október 12. - 22:50 | Régió

Kádár Krisztián, a Sátor Lajos-féle dunaszerdahelyi bűnbanda egykori tagja tett vallomást hétfőn az alsóhatári polgármester és vádlottársai ellen zajló büntetőperen.

"...csak gyilkolni, gyilkolni, és hazudni, hazudni"
Kádár Krisztián - háttal - fegyveres őrök gyűrűjében a Specializált Büntetőbíróság tárgyalótermében - A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik (Fotók: Paraméter)

A férfit 2019-ben négy rendbeli társtettesként elkövetett gyilkosság miatt jogerősen 25 év szabadságvesztésre ítélték. A Dora Ferenc és vádlottársai ellen zajló eljárás során Kádárt tanúként hallgatták ki a Specializált Büntetőbíróságon. Bugár György és Nagy Zsolt után sorrendben ő volt a harmadik tanú, akit a bírósági szenátus beidézett.

A tanú többek között beszámolt Sátor Lajos utolsó hónapjairól, és kiderült az is, nincs túl jó véleménnyel egykori bűntársairól.


Összes kapcsolódó cikkünk:

ALSÓHATÁRI MAFFIAPER

DUNASZERDAHELYI MAFFIA


Kádár Krisztián szerint a mátyusföldi Doráék nem voltak betagozódva a csallóközi maffiacsoportba, ott csak amolyan „külsősök” voltak. Viszont sokféle módon támogatták Sátor Lajost, például Alsóhatáron még telket is biztosítottak számára, ahol ő aztán építkezni kezdett. A munkálatok csak akkor értek véget, amikor 2002-ben a rendőrök a helyszínen majdnem elfogták Sátort.

Mivel a kihallgatás közben az ügyész rendre haciendának nevezte a szóban forgó építményt, a tanú egy ponton kijavította őt.

„Nem volt az hacienda, csak egy nyaraló. Összesen száz négyzetméter. Nagy Zsoltnak otthon akkora volt a fitneszterme”

– mondta Kádár, és nem ez volt az utolsó kiszólása egykori bűntársa rovására.

A kihallgatás során elhangzott, hogy Doráék részt vettek a maffiacsoport különböző ünnepségein, és rendszeresen találkoztak a bandavezérrel. Sőt, a tanú szerint Sátor kimondottan arra a célra alapított egykori élettársa nevére egy céget, hogy elnyerjen vele egy előre "lezsírozott" önkormányzati lakóház-építési megbízást Alsóhatáron.

Kádár ismertette azt is, hogy a 2003-as Écsi-gyilkosság során használt egyik lopott autót rögtön a bűncselekmény után ő maga parkolta le és rejtette el a polgármester alsóhatári garázsában.

„Amikor ifjabb Dora elkezdett mindenféle üzleteket csinálni, azokból Sátornak is adott pénzt” – szólt a polgármester fiáról Kádár, és beszélt arról az állítólagos „megrendezett” lopásról is, amit az elhangzottak alapján Nagy Zsolt és Sátor szerveztek meg ifjabb Dora Ferenc számára. Emellett a tanú azt állítja, jelen volt, amikor idősebb Dora Ferenc elpanaszolta Sátor Lajosnak, hogy termőföldvitája van egy nádszegi agronómussal. A férfit pár hónappal később, 2004 januárjában gyilkolták meg a bűnszervezet tagjai.

Mivel az előző tanúk korábban úgy nyilatkoztak, hogy a csoport „kivégzőosztagának” tagjai nem kaptak pénzt az általuk elkövetett gyilkosságokért, id. Dora ügyvédjétől elhangzott a kérdés, vajon Sátor kifizette-e gyilkosait.

„Csak a tényket tudom elmondani. Nagy Zsolt mindehol azt állítja, nem kapott pénzt. De ha közben 700-800 ezer eurónyi vagyont, ingatlant szerzett, akkor muszáj volt, hogy kapjon valamit”

– példálózott ismét Naggyal a tanú.

A későbbiekben szó esett a vágfarkasdi vállalkozó, Kertész József ellen tervezett merényletről is. Ennek megrendelésével id. Dora Ferencet vádolja a bíróság. A vádirat szerint a polgármester tartozott a kétes megítélésű üzletembernek, és törlesztés helyett inkább megszabadult volna tőle. Bár a gyilkosságra végül nem került sor, a szándékot – vagyis a megrendelést – ugyanolyan szigorúan bünteti a törvény, mintha a leszámolás megtörtént volna.

Ahogy a korábban említett nádszegi agronómus esetében, úgy Kádár Krisztián a Kertész-üggyel kapcsolatban is azt mondja, ott volt, amikor Sátor és id. Dora között szóba került a tervezett gyilkosság. A beszélgetésükből az jött le számára, hogy a páros nem először beszél erről, és hogy Sátor nem igazán akarja elvégezni a munkát. Előzőleg egyébként Nagy Zsolt is arról beszélt, sokáig húzódott a leszámolás tervezése.

A tanú elmondása szerint Sátorral együtt látogattak el 2010 tavaszán a Formula-1 monacói nagydíjára, ahol az alvilági vezető közölte vele: Dora azt ajánlotta fel neki a gyilkosság előlegeként, hogy üzemeltetheti az alsóhatári polgármester által birtokolt tallósi tónál lévő vendéglátóhelyeket.

Kádár szerint Sátor azért vonakodott, mert akkoriban a visszatérését tervezte. Mivel fel akarta magát adni a rendőrségen, és valahogy megúszni a múltját, úgy vélte, csak megnehezítené a dolgát még egy gyilkosság.

Sátor állítólag olyan akart lenni, mint Mikuláš Černák ügyében az egykori országos boss jobbkeze, Miloš Kaštan – aki együttműködve a hatóságokkal annak idején megúszta a felelősségrevonást (mára ő is börtönben van). A dunaszerdahelyi maffia feje azonban idővel rájött, hogy tévúton jár.

„Amikor (Sátor) megállapította, hogy neki mint szervezőnek és megrendelőnek a törvény nem teszi lehetővé az együttműködést, valamikor 2010 szeptemberében azt mondta, hogy ő már nem tér vissza Szlovákiába, mert nem akar úgy járni, mint Černák, aki feladta magát, és soha többé nem engedték el”

– emlékezett vissza Kádár. Ez volt az a pont, amikor szerinte Sátor mégis belement a gyilkosságba. A további fejleményekről azonban a tanú azt mondja, nincs információja, mert 2010 végére megromlott a kapcsolatuk Sátorral. A maffiafőnököt 2010 decemberében aztán Horváth Lehel lőtte le – a gyilkosságot illetően Kádárt társtettesként ítélte el 2019-ben a bíróság.

Sátor halála után id. Dora Ferenc állítólag Nagy Zsoltot akarta meggyőzni arról, hogy kövesse el a gyilkosságot, amire végül nem került sor. Viszont Kádár csak Nagytól tud erről, az ő szavait pedig kétségbe vonja, amit meg is indokolt.

„Volt lehetőségem megismerni Nagy 2019-es pszichológiai vizsgálatának eredményét. Azt olvastam benne, hogy Nagy Zsolt hajlamos a fabulációra, jobb színben tünteti fel magát, és sok dologban enyhíteni próbálja saját szerepét. Úgyhogy nem tudom, hogyan értékeljem azt, amit tőle hallottam, hogy Dora kérte tőle a megrendelés végrehajtását”

– szólt a tanú. Amikor a kihallgatás folyamán az egyik vádlott, ifj. Dora Ferenc arról kérdezte őt, hogyan értékelné a másik együttműködést mutató tanú, Bugár György szavahihetőségét, Kádár Krisztián még konkrétabban fogalmazott:

„Szerintem Bugár ugyanolyan, mint Nagy Zsolt. Semmit nem tud, csak gyilkolni, gyilkolni, és hazudni, hazudni.”

(db)