Csak hogy világos legyen: csütörtökre alig lesz orvosunk, ha ez így marad

2022. november 29. - 11:58 | Belföld

Az Orvosok Szakszervezeti Szövetségének (LOZ) alelnöke, Miroslav Mendel keddi nyilatkozatában világossá tette, hogy továbbra is érvényben van az orvosok felmondása, és ha november 30-ig nem teljesítik a követeléseiket, akkor a következő nap hatályba is lép. 

Csak hogy világos legyen: csütörtökre alig lesz orvosunk, ha ez így marad
Illusztráció (Fotó: TASR)

A hétvégén megszületett a megállapodás ugyanis egyelőre szóban történt meg, erről szükséges egy memorandum elfogadása. Mint azt hétfőn megírtuk, a LOZ által kért memorandumot még nem írták alá, és még a végleges szöveg sem készült el, de a kormány bízik benne, hogy legkésőbb szerdán este, vagyis tényleg az utolsó pillanatban, november 30-án aláírhatják.

Mendel most a parlament egészségügyi bizottsága ülésének felfüggesztésére reagált, amelyen a konkrét megállapodás részleteit mutatta volna be Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter. "Mi arra számítottunk, hogy ez ma itt lemegy, azután pedig 13 órakor szavaztak volna. Úgy tűnt, minden oké" - fogalmazott. Ez pedig szerinte nem igazán járul hozzá, hogy időben teljesítsék, amit kell.

Megjegyezte viszont, hogy értékeli az egészségügyi tárca hozzáállását. Úgy véli, maximálisan kihasználták az időt, miután még hétfőn este tizenegyig egyeztettek a minisztériumban a memorandumról.

Az egészségügyi bizottság ülését egyébként azután függesztették fel, hogy az ellenzéki képviselők kivonultak róla. Állításuk szerint a bizottságra beterjesztett 17 módosító javaslatot nem kapták meg időben. A bizottság ülését szerdán délre halasztották el.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője, Petra Lániková közölte, mindent megtesznek azért, hogy az ellenzéki képviselők ne obstruálhassanak.

(TASR)