Csak később derül ki, hogy ravasz csel vagy nagylelkű gesztus-e az igazságügyi miniszter legújabb húzása

2021. július 21. - 18:35 | Belföld

A szerdai kormányülésen eldőlt, hogy távozik posztjáról Michal Luciak (Za ľudí), az igazságügyi minisztérium államtitkára. A politikus a parlamentbe tér vissza, és érkezésével a Za ľudí frakciójában többségbe kerülnek azok a képviselők, akik nem a párt jelenlegi elnökét, Veronika Remišovát, hanem az igazságügyi minisztert, Mária Kolíkovát támogatják.

Csak később derül ki, hogy ravasz csel vagy nagylelkű gesztus-e az igazságügyi miniszter legújabb húzása
Veronika Remišová és Mária Kolíková a szerdai kormányülésen (Fotó: TASR)

Elég egyértelműnek tűnik, hogy Mária Kolíková tudatosan helyezte vissza a parlamentbe közeli kollégáját, hogy ezzel átvegye az irányítást a Za ľudí parlamenti frakciója fölött. Luciak visszaérkezésével ugyanis távoznia kell a parlamentből Viera Leščákovának (Za ľudí), aki a párton belül eddig a Remišová-féle szárnyhoz tartozott.

Mivel a párt parlamenti klubjában így többségbe kerülnek a Kolíkovát támogató politikusok, felmerült, hogy a frakcióvezetői posztról akár azonnal le is válthatják Jana Žitňanskát. Veronika Remišová pártelnök délelőtt hangot is adott ezzel kapcsolatos felháborodásának, és leszögezte: aljas dolog volna, ha Kolíková emberei leváltanák Žitňanskát, aki egyébként Remišovát támogatja.

Az alakuló konfliktussal kapcsolatban Igor Matovič pénzügyminiszter is felszólalt, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Za ľudí politikusai már nem az emberek érdekeire koncentrálnak, hanem a saját pozíciójuk megerősítésével foglalkoznak.

"Már véget vethetnének ennek"

- minősítette a Za ľudís belharcot a legnagyobb kormánypárt vezetője, aki nem akar igazságot tenni a két fél között, csak bízik abban, hogy bármilyen fejleményei is lesznek ennek a belharcnak, a Za ľudí képviselői felelősségteljes módon támogatni fogják a jelenlegi kormánykoalíciót.

Igor Matovič hozzátette: ha a Kolíková-féle szárny többségbe is kerül a Za ľudí parlamenti frakciójában, az nem jelenti azt, hogy onnantól Veronika Remišová pártelnök helyett Kolíková jár majd a koalíciós tanács egyeztetéseire, ahol eldőlnek a legfontosabb dolgok.

Matovič világossá tette, hogy a koalíciós tárgyalások kétféle módon zajlanak: az egyiken a koalíciós pártok elnökei tanácskoznak, a másikon pedig a pártok képviselői - utóbbin pedig Kolíková eddig is részt vett.

Žitňanská sorsa

A szerdai kormányülés után maga Mária Kolíková is megtörte a hallgatást. Elismerte, hogy Jana Žitňanská a közeljövőben távozhat a Za ľudí parlamenti frakciójának éléről, de ennek nem az az oka, amit mindenki gondol.

"Úgy gondolom, hogy Jana Žitňanskát megilletné a parlament alelnöki posztja, jó volna, ha egy nő is viselné ezt a tisztséget"

- nyilatkozta az igazságügyi miniszter. A helyzet aktualitását az adja, hogy a parlament alelnöki posztja megüresedett, miután Juraj Šeliga két hónappal ezelőtt egy "félrelépés" miatt lemondott a tisztségről, és legutóbb Veronika Remišová jelöltjét nem sikerült megválasztani parlamenti alelnöknek.

"Kellemes látni, hogy az én nevemen képes megegyezni mindkét miniszter asszony, akik az utóbbi időben nem igazán közösködnek. Mindenesetre az ilyen dolgokat körön belül, a kollégáinkkal kell megvitatnunk"

- reagált Kolíková szavaira Jana Žitňanská, aki az igazságügyi miniszter ajánlatáról a sajtóból szerzett tudomást. Kolíkovával egyelőre nem találkoztak, de már felvették egymással a kapcsolatot, úgyhogy úgy néz ki, hamarosan személyesen is megbeszélik a jövőt.

Mária Kolíková azt már nem volt hajlandó kommentálni, hogy szövetségese, Michal Luciak parlamenti visszatérését követően a Za ľudí képviselői leválthatják-e Žitňanská a frakció éléről.

"Kulcsfontosságú reformokat akarok véghezvinni, és amikor ilyen mozgások történnek a párton belül, különösen fontos, hogy stabilitással és erős legitimitással rendelkezzem"

- mondta a parlamenti frakció átrendezéséről Kolíková, aki a híresztelések szerint a Za ľudí pártelnöki posztjára pályázik. Ezt azonban nyilvánosan még nem ismerte el, most is csak azt fűzte ehhez hozzá, hogy a párt belső ügyeit kizárólag egy pártkongresszus összehívása tudja megoldani - amit Veronika Remišová pártelnök már hónapok óta próbál megakadályozni.

(parameter/TASR)