Csak Kotlebáékkal és néhány smeressel tudták átnyomni az abortusztörvény szigorítását a második olvasatba

2020. július 14. - 18:34 | Régió

Csak az ellenzéki – elsősorban a Kotleba-párti – képviselőknek köszönhetően tolta második olvasatba a parlament az abortusztörvény OĽaNO-s képviselők által benyújtott szigorító módosítását. A javaslatra 81 igen szavazat érkezett, de csak 60 koalíciós képviselő nyomott igent, a legjobban Boris Kollár képviselőinek tetszett. A tervezetről, amelyet elleneznek női jogvédő szervezetek, itt és itt írtunk korábban.

Csak Kotlebáékkal és néhány smeressel tudták átnyomni az abortusztörvény szigorítását a második olvasatba
Fotó: TASR

Folytatja a parlament az abortusztörvény szigorításának vitáját, kérdés, hogy módosul-e a jogszabály a részletes vitában. A szavazás ugyan látszólag egyértelmű volt – 132 képviselő közül 81 támogatta azt, viszont a szavazási lista azt mutatja, hogy a kérdés megosztja a koalíciót.

A javaslatot Anna Záborská és az általa vezetett minipárt, a Keresztény Unió (KÚ) négy másik képviselője által vezetett csapat nyújtotta be – a KÚ képviselői az OĽaNO listáján kerültek a parlamentbe. Ennek ellenére az OĽaNO képviselőinek a negyede – 13 képviselő – nem támogatta a javaslatot.

Igennel szavazott viszont a párt három magyar képviselője, Grendel Gábor, Gyimesi György és Cseh Péter is.

A koalíciós frakciók közül a Sme rodinának tetszett legjobban a javaslat, Boris Kollár 17 képviselője közül 16 nyomott igent.

A másik két koalíciós párt képviselői közül a Za ľudí támogatja inkább a szigorítást, de közülük is csak négyen támogatták a törvény vitájának a folytatását. Az SaS frakciójából viszont senki sem nyomott igent, ami azt jelenti, hogy összesen csak 60 koalíciós képviselő voksolt igennel a tervezetre.

Mivel 132-en szavaztak, legalább 63 támogató szavazatra volt szükségük, ami össze is gyűlt, de csak ellenzéki és (látszólag) független képviselők szavazataival.

Marian Kotleba frakciója ugyanis egységesen igent nyomott, és támogatta a tervezetet néhány smeres képviselő is.

A parlamentben van még három másik törvényjavaslat is az abortusz szigorítására. Egyet Kotleba pártjának három volt képviselője – Štefan Kuffa, Filip Kuffa és Tomáš Taraba – nyújtott be az exsmeres Ján Podmanickýval közösen, a másik kettőt pedig Marián Kotleba és még másik három párttársa jegyzi.

Kuffáék a 40 éven felüli nőkkel is megfizettetnék az abortusz költségeit, emellett lehetővé tennék az anonim szülést, ha a nő azt szeretné. Kotlebáék egyik javaslata csak a nő egészségének veszélyeztetése, a magzat rendellenes fejlődése és nemi erőszak esetén engedélyezné a terhesség megszakítását, a másik a jelenlegi 12 hét helyett csak 8 hétig engedélyezné a művi terhességmegszakítást. Ezt a három tervezetet még nem tárgyalta a parlament.

Záborskáék javaslatának vitája a szeptemberi ülésen folytatódik.

- lpj -

Címkék: abortusztörvény