Csak a lakosság 38 százaléka volt nyaralni, a többség belföldön

2020. szeptember 11. - 19:07 | Belföld

Idén csak a lakosság 38 százaléka volt nyaralni, 22 százalékkal kevesebben, mint tavaly. Ugyanakkor 2019-ben a nyaralók fele külföldre ment, idén viszont 85 százalékuk belföldön nyaralt, derült ki a Home Credit társaság felméréséből. Tízből hárman mentek külföldre, és a többség kevesebbet költött a nyaralásra, mint tavaly.

Csak a lakosság 38 százaléka volt nyaralni, a többség belföldön
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Azok közül, akik külföldön üdültek, a legtöbben Csehország és Horvátország felé vették az irányt, a legnagyobb visszaesést az olaszországi utaknál tapasztalták.

„Az emberek 61 százaléka kevesebbet fizetett a nyaralásért, mint tavaly, 40 százalékuk pedig azt válaszolta, lényegesen kevesebbet” - mondta Jaroslav Ondrušek, a Home Credit elemzője. A nyaralók 90 százaléka 1200 eurónál kevesebbet fizetett, de 40 százalékuk 400 eurónál is kevesebbet.

A többség a megtakarításaiból fizette az idei nyaralást, tízből ketten igénybe vették a munkáltatói hozzájárulást is. Csupán a nyaralók 7 százaléka vett fel kölcsönt, hogy elmenjen pihenni. „Bár nagyon fontos a pihenés, de az is fontos, hogy ne adósodjunk el túlságosan miatta. Nem túl észszerű például kölcsönt felvenni 3000 eurós luxusnyaralásra, aminek az árát aztán hónapokon át kell törleszteni. Sokkal több értelme van az olyan hitelnek, amiből például az új lakást rendezzük be” - tanácsolja Miroslav Zborovský, a Home Credit ügyfélombudsmanja.


(TASR)

Címkék: nyaralás, kirándulás