Csak most nyílt meg, de máris felmondanak a nyitrai Jaguar Land Rover alkalmazottjai

2018. november 23. - 09:55 | Belföld

Csupán októberben nyílt meg hivatalosan, de a nyitrai Jaguar Land Rover több alkalmazottja is felmondott, és visszatértek a nagyszombati PSA Peugeot Citroen üzembe.

Csak most nyílt meg, de máris felmondanak a nyitrai Jaguar Land Rover alkalmazottjai
Fotó: TASR

Kisebb eufória robbant ki a munkapiacon, miután a Jaguar Land Rover bejelentette, hogy megnyitja üzemét Nyitrán. Az emberek azt várták, hogy az új befektető magasabb fizetéssel jutalmazza majd alkalmazottjait. A vállalat is kijelentette, hogy 900 és 1800 euró közötti fizetéseket kínál.

A pénzügyminisztérium Pénzpolitikai Intézetének (IFP) elemzőinek korábbi számítása szerint az emberek átlagban 1225 eurót kereshetnek a nyitrai üzemben.

Ezek a számok a közzététel idejében jelentősen meghaladták a régió átlagbérét. Most azonban már más a helyzet. Az autógyártó ugyan növelte a nyomást a fizetésemelésre Nyitrán és környékén, de a valóság jócskán elmarad az elvárásoktól.

A Statisztikai Hivatal adatai szerint a nominális bérek a Nyitrai kerületben az első félévben 7,7 százalékkal nőttek. Ez jó eredménynek számít, viszont a környező régiókban (így a Trencséni és a Nagyszombati kerületben) is hasonlóan nőttek a bérek.

Jelenleg a Jaguar Land Roverben 715 eurónál kezdődik az operátorok kezdő fizetése. A szakszervezetnek ugyan múlt hónapban sikerült kiharcolniuk 10 százalékos béremelést, de sokan ezt nem érzik meg a fizetésükön.

Az Aktuality.sk információi szerint többen már fel is mondtak a nyitrai autógyárban, és visszatértek a nagyszombati PSA Peugeot Citroen üzembe. „Amikor eljöttem Nagyszombatból, arra számítottam, hogy jobban keresek majd Nyitrán. Végül kevesebb lett a fizetésem. A cég légkörét sem tudtam megszokni“ – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő alkalmazott.

Peter Švec, a PSA szóvivője is megerősítette, hogy több tucatnyi alkalmazott visszament hozzájuk.

Összehasonlításképpen: a nagyszombati üzemben megközelítőleg 930 eurós kezdő fizetést kínálnak, amelybe már a járulékok is bele vannak számítva. Hasonló a helyzet Zsolnán, a Kia üzemében, míg a pozsonyi Volkswagenben az új alkalmazottak akár 1050 eurót is kereshetnek.

Martin Jesný, a Revue elemzője szerint az alacsonyabb kezdő fizetések azzal magyarázhatók, hogy Nyitrán csak most indult be az autógyártás, és mivel a vállalatnak egyelőre nincs bevétele, időbe telhet, mire a bérek elérik a kívánt szintet.

aktuality.sk/para