Csak napokra oldódik meg a Kotleba törvénytelen szerződése miatt befuccsolt elővárosi buszközlekedés Besztercebányán

2020. január 27. - 08:38 | Régió

Besztercebánya megyében a hétvégén tulajdonképpen egyetlen busz sem közlekedett az elővárosi forgalomban. Ennek oka a megye és az SAD Zvolen között kialakult vita a regionális autóbusz-közlekedés finanszírozásáról.

Csak napokra oldódik meg a Kotleba törvénytelen szerződése miatt befuccsolt elővárosi buszközlekedés Besztercebányán
Fotó: SITA

A megyei önkormányzat, illetve a zólyomi és a losonci SAD közti szerződések függelékeit még Marian Kotleba kötötte megyeelnökként 2017-ben. Egy decemberi bírósági határozat szerint viszont törvénytelenül. Noha ez a döntés nem jogerős, az SAD Zvolen az eddigi 19 millió helyett hirtelen 34 millió eurót kezdett követelni.

Adrián Polóny, a társaság igazgatója vasárnap közölte, hogy hétfőtől egy bizonyos ideig megoldódik az autóbusz-forgalom, miután az önkormányzatok összeraknak egy bizonyos összeget, az viszont csak hat napra elegendő - írja a SME.

Besztercebánya városa 70 ezer euróval járulhat ehhez hozzá úgy, hogy ne kelljen közbeszerzést kiírnia, az önkormányzatok azonban igényelni fogják a most összedobott pénzt a megyétől, amely a buszközlekedés fenntartója.

Jan Lunter megyeelnök mindenesetre köszönetet mondott a megegyezésért, ami szerinte ugyanaz, mint amit már a megye is felkínált pénteken.

Ondrej Lunter megyei alelnök arra számít, hogy a bíróság hétfőn előzetes intézkedésként elrendeli, hogy a társaság biztosítsa a buszközlekedést addig, amíg nem születik végleges döntés az ügyben.

A polgármestereknek Peter Pellegrini is köszönetet mondott, aki viszont pénteken még támadta Luntert a kialakult helyzetért. Holott az SAD Zvolenban az államnak van 40%-os tulajdonrésze a közlekedésügyi minisztériumon keresztül, ráadásul a cég felügyelő tanácsában ott ül Pellegrini volt asszisztense, a Smer helyi szervezetének vezetője, Miroslav Čellár.

Pellegrini egyenesen a megyét hibáztatta azért, mert megnyert egy pert a törvénytelen szerződés ügyében, amit maga a megye indított.

(SME)