Csak oltatlan beteg halt meg lélegeztetőgépen Dunaszerdahelyen

2021. november 7. - 08:02 | Régió

Noha az üteme lassult az előző héthez képest, a járvány tovább terjed a Dunaszerdahelyi járásban is, és azok közül, akik kórházba kerülnek, ötből négy oltatlan.

Csak oltatlan beteg halt meg lélegeztetőgépen Dunaszerdahelyen
Illusztráció - Paraméter

Tomáš Kráľtól, a Svet zdravia szóvivőjétől megtudtuk, hogy az egészségügyi minisztérium rendelkezései alapján a dunaszerdahelyi kórház már a harmadik reprofilizációs fázisba lépett, ami azt jelenti, hogy adott esetben 84 koronavírusos beteget fogadhatnak, valamint 3 invazív mesterséges lélegeztetőgéppel ellátott betegágyat tudnak biztosítani.

Pénteken kilenc koronavírusos beteg feküdt a kórházban, és Laczkó Balázs, az újonnan átadott aneszteziológiai és multidiszciplináris intenzív betegellátó osztály (OAMIS) főorvosa szerint közülük egy személyt kell invazív módon lélegeztetni.

„Egy 50 év körüli, alapbetegségek nélküli oltatlan személyről van szó, akinek küzdünk az életéért és reméljük, meg tudjuk nyerni ezt a harcot” – fogalmazott. Hozzátette, a covid okozta pneumonia miatt csak oltatlan betegük halt meg lélegeztetőgépen.

Azok között, akik kórházba kerülnek, vannak beoltottak is, de az oltatlanok aránya mintegy 80%-os.

„Az oltásellenesek vagy vírustagadók biztos a beoltottakat fogják felhozni, de tudni kell, hogy náluk a betegség lefolyása sokkal enyhébb. Akik oltatlanul betegedtek meg, nem egy esetben fiatalabb, akár 30 év körüli, nem sok alapbetegségben szenvedő páciensen sem tudtunk segíteni” – fejtette ki a főorvos.

Úgy véli, az egyedüli út az oltás. „Tapasztalataink azt mutatják, hogy a Dunaszerdahelyi járás magas átoltottsága nagy részben hozzájárult, hogy most nem nehezedik olyan nagy nyomás az alapvető egészségügyi ellátásra, és adott esetben olyan járásokon is tudunk segíteni, amelyek tavasszal segítettek nekünk, mert nálunk lényegesen jobb a helyzet, mint máshol” – húzta alá.

Laczkó Balázs elmondta, a harmadik hullám alatt eddig összesen sem volt több betegük 30-nál.

A Dunaszerdahelyi járásban mindeközben tovább terjed a járvány, a Regionális Közegészségügyi Hivatal által rendelkezésünkre bocsátott adatok szerint viszont az üteme lassul. A Covid automata feltételrendszere alapján a járás egyike azon ötnek, amely a jövő héttől nem bordó vagy fekete besorolású lesz. A Dunaszerdahelyin kívül csak a Galántai járás, illetve Pozsony marad piros, ennél is jobb helyzetben (narancssárga) pedig csak a Komáromi és a Vágsellyei járások maradnak.

A Dunaszerdahelyi járásban a legutóbbi teljes héten 353 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ami közel 30%-kal magasabb szám, mint az előző héten. Azon a héten viszont még 70%-kal nőtt az új fertőzöttek száma az egy héttel korábbi adathoz képest.

A hétnapos incidencia 147-ről 192-re nőtt, a súlyozott incidencia pedig az elmúlt heti 177-ről 211-re, ami azt jelenti, hogy a Covid-automata szerint már közelebb vagyunk a fekete besoroláshoz (250), mint a piroshoz (150). Dunaszerdahely azért marad mégis piros a jövő héten is, mivel az 50 év felettiek magas (immár 75,3%-os az előző heti 75,1% után) beoltottságának köszönhetően javíthat.

Vörös Teréz, a Regionális közegészségügyi Hivatal epidemiológiai osztályának vezetője szerint két kategóriát is javíthatna a járás – tehát adott esetben narancssárga is lehetne még mindig, a járvány rendkívül gyors közösségi terjedése miatt azonban csak egy kategóriányi javulást javasoltak.

A súlyozott incidencia azt jelenti, hogy az új esetek előfordulását átszámítják 100 ezer lakosra, emellett a 18 év alatti új fertőzöttek 1/5-ként kerülnek bele. Ez utóbbiak száma márpedig jócskán megugrott az elmúlt héten, a korábbi 64-ről 101-re – tehát ennyi iskoláskorú fertőzöttet regisztráltak, míg idős, 65 év felettiből jóval kevesebbet: az előző heti 24 után 27-et.

A PCR tesztek pozitivitása egyébként a Dunaszerdahelyi járásban alacsonyabb, mint az országos szint. A vizsgált héten, tehát nem a most zárulón, hanem amely a jövő heti besorolást meghatározza, 15,83%-os volt a higiénikusok közlése szerint – jelenleg országosan már a 30%-ot ostromolja.

(SzT)