Csak úgy röpködtek a milliók az Állattenyésztő-ügyben. A szlovák agrárbiznisz legsötétebb bugyraiban turkálnak a bíróságon

2022. szeptember 15. - 08:08 | Belföld

Az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) több kormányon átívelő korrupciós ügye, az Állattenyésztő (Dobytkár) fedőnevű nyomozás bírósági tárgyalása folytatódott szerdán a Specializált Büntetőbíróságon. A PPA egykori ügyvezető igazgatóját, az egyik vádlottat, Ľubomír Partikát hallgatták meg, aki a korábbi vallomását egészítette ki.

Csak úgy röpködtek a milliók az Állattenyésztő-ügyben. A szlovák agrárbiznisz legsötétebb bugyraiban turkálnak a bíróságon
Robert Kaliňák és Norbert Bödör - archív felvétel (TASR)

Az Állattenyésző-ügy egy olyan szervezett bűnbandával foglalkozik, amely 2012 és 2020 között legalább 3,7 millió eurót sikkasztott el a PPA-nál. Egy hatékony korrupciós láncolatot alakítottak ki, melynek elején a lobbisták álltak. Ők szólították meg a gazdákat, majd kenőpénzt követeltek tőlük az agrárdotációért cserébe. A nyomozás szerint a pénz aztán több kézen átment, mire eljutott a politikai pártok mögött álló befolyásos emberekhez.

Amíg a PPA-t a Smer jelöltje vezette, addig a pénzek a vád szerint a nyitrai oligarchához, Norbert Bödörhöz áramlottak, míg azt követően, hogy az SNS vette át az irányítását 2016-tól, a hozzájuk közeli Martin Kvietikhez.

A vád szerint Partika valahol a ranglétra közepén állt, aki Ľubomír Kropil agrártanácsadótól, lobbistától kapta a kenőpénzeket, amit aztán saját cégében mosott tisztára.

Kropil a vallomásában monta korábban, hogy készpénzben adott át Partikának mindig 10%-ot az adott dotációból, és Partika úgy vette át, hogy meg sem számolta, mivel volt közöttük egyfajta kölcsönös bizalom. Szavai szerint minimálisan 50 ezer eurót vitt neki, de a legnagyobb tétel 400 ezer volt.

Partika saját vallomásában is beszélt arról, hogy Kropil a kapcsolatain keresztül juttatta őt a PPA élére. Az Állami Számvevőszék viszont a PPA-nál tartott ellenőrzései során hatalmas lyukakat talált. Karol Mitrík, az Állami Számvevőszék akkori igazgatója némelyiket hihetetlennek minősítette. Például azt, hogy a benyújtott projektek értékelése már azelőtt megvolt, hogy egyáltalán értékelni kellett volna. Mitrík rámutatott, hogy magukat az értékelőket is rövidel az kétes esetek előtt vették fel, és anélkül értékelhettek, hogy átestek volna bárminemű képzésen ezen a területen. A PPA korrupt háttere kialakított egyfajta sablont, ami szerint értékeltek. Partika maga is megerősítette, hogy ismerte az értékelési útmutatókat, némelyiket maga írhatom alá.

A Plus 7 dní mutatott rá 2016-ban egy videófelvételre, melyen Partika és Štefan Duč-csal beszélgetnek kenőpénzekről. Duč később elismerte, hogy bizonyítékként akarta felhasználni a felvételt. Gabriela Matečná (SNS) akkori földművelésügyi miniszter ezután kihajította Partikát.

Partikát a tárgyaláson kérdezték arról, hogy milyen volt a viszonya Kropillal, ő pedig elárulta, hogy jól kijöttek egymással, és Kropil nem akarta kihasználni, ő a PPA-nál dolgozik. Ezzel tulajdonképpen finomította vallomását, mivel korábban éppen azt állította, hogy nyomás alatt tartotta őt Kropil, mivel ő volt az, aki oda juttatta. Partika szavai szerint később viszont összevesztek, állítólag amiatt, hogy Kropil azt állította neki, soha többé nem kap munkát az államigazgatásban.

Partika egyébként azután enyhített a vallomásán, hogy Kropil is megtette azt, noha korábban öt alkalommal is beismerte, amit a vádiratban írnak róla. A nyomozás során Kropil még azt állította, hogy borítékokban vitte Partikának a pénzt, néhány év leforgása alatt mintegy 3,1 millió eurót. Most viszont már azt, hogy csak havi ezer, összesen kb. 40 ezer eurót fizetett neki az információkért az EU-s dotációk elosztásáért, noha ezek nyilvánosan is hozzáférhető adatok.

Az ügyész a tárgyaláson a családi cégéről is kérdezte Partikát. Miután kirúgták a PPA-tól, megalapította Casapa Group nevű családi cégét, mely később csatlakozott az Agro Trade Group-hoz. Ez utóbbi működteti a Farmfoods hálózatot, melyre 7,3 milliós támogatást is kapott az EU-tól.

A Casapa Group emellett három tételben összesen 3,5 millió euró kölcsönt kapott a ROKO nevű cégtől, melynek tulajdonosa az Állattenyésztő-ügyben szintén vádlott Peter Kuba ügyvéd. Állítólag Partikának nem is kellett kezeskednie a pénzért, mivel közelről ismerték egymást.

(SME)