Csak vasárnap késő este tudjuk meg, hogyan is szavaztunk szombaton

2019. május 23. - 11:41 | Belföld

A szabályok értelmében csak akkor lehet közölni a hivatalos szavazási eredményeket, ha az EU összes tagállamában lezajlottak a választások, és bezárták az utolsó szavazóhelyiséget is. Az uniós tagállamok többségében - így például Magyarországon is - a hét utolsó napján tartják a voksolást.

Csak vasárnap késő este tudjuk meg, hogyan is szavaztunk szombaton
Illusztráció

A végeredmény tartalmazni fogja a részvételi arányt, és az 5 százalékos küszöböt átlépő pártok úgynevezett karikázási eredményeit is. Megnevezésre kerül az az egy jelölt, aki majd csak azt követően jut hozzá az EP-s mandátumához, ha az Egyesült Királyság távozik az unióból.

Amúgy az unión belül csütörtökön kezdődött az a négynapos választási folyamat, amelynek keretében az Európai Unió körülbelül 400 millió szavazókorú állampolgára adhatja le voksát. Elsőként az Egyesült Királyságban és Hollandiában szavazhatnak az emberek, majd pénteken Írországban és Csehországban nyílnak meg az urnák. A cseheknél szombaton ér véget a választás, amikor Lettországban, Máltán és nálunk is szavazhatnak a választópolgárok. Aztán a maradék 21 tagországban vasárnap tartják majd az európai parlamenti választást.

A képviselők száma az újabb ciklus elején az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének halasztása miatt ismét 751 lesz a Brexit esetére tervezett 705 helyett. Az Egyesült Királyság kilépésével az EP tagjainak száma 46-tal csökkenne, 27 képviselői mandátum pedig 14 másik tagállam között oszlana meg. Franciaország és Spanyolország 5-5, Olaszország és Hollandia 3-3, Írország 2, Lengyelország, Románia, Svédország, Ausztria, Dánia, Finnország, Szlovákia, Horvátország és Észtország 1-1 képviselővel küldhetne többet az EP-be.

TASR/para

Címkék: EP-választás